• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Hemofarm - Aleksandra Gazivoda

19.10.2022

09:00

Pouzdan partner u svakom vremenu

Hemofarm

Društvo

Pouzdan partner u svakom vremenu

Podeli vest

Kako na visokom nivou održati kvalitet lečenja i dostupnost kvalitetnih lekova u vremenu kriza, ključno je pitanje za svaki zdravstveni sistem. Domaća farmaceutska industrija važan je oslonac i pouzdan partner zdravstvenom sistemu Srbije

Evropa se suočava sa rastućom inflacijom i preti joj energetska kriza neviđenih razmera. Još uvek aktuelna pandemija Covid 19, nametnula je, u proteklom periodu, vanredna i velika finansijska ulaganja unutar zdravstvenog sistema Srbije. Krizne situacije nastavljaju da se nižu, preteći ozbiljnim izazovima i brigom kako obezbediti održivost zdravstvenog sistema? Koliku podršku domaća industrija lekova može da pruži zdravstvenom sistemu?

Foto: Hemofarm

- Domaća farmaceutska industrija je garant redovnog snabdevanja tržišta i pouzdan partner zdravstvenog sistema Srbije – kaže magistar farmacije - medicinski biohemičar Bojana Podgorac Milenković, direktor marketinga za Rx portfolio iz Hemofarma. - Zadatak domaće industrije je da obezbedi efikasne i bezbedne farmaceutske proizvode najnovije generacije po pristupačnijim cenama. Zahvaljujući domaćim proizvođačima lekova, građani Srbije se leče kvalitetnim generičkim lekovima, onim istim kojima se leče i oboleli u visokorazvijenim zemljama Evrope.

U Srbiji, generički lekovi čine blizu 80 odsto u broju kutija na tržištu i oko 45 odsto u novcu. To je procenat koji odgovara većini EU zemalja.

Foto: Hemofarm

Bojana Podgorac Milenković, farmaceut

- Upotreba generičkih lekova raste širom sveta. Primera radi, 80 odsto lekova koji se propisuju na recept u SAD-u su generički lekovi Životni vek se produžio a starenjem stanovništa rapidno rastu izdaci u lečenju hroničnih bolesti, pa generički lekovi kao kvalitetne ali jeftinije terapijske alternative, omogućavaju veću dostupnost lekova svim pacijentima kojima su neophodni, što doprinosi kvalitetu lečenja, a ujedno je i podrška finansijskoj održivosti zdravstvenog sistema – ističe naša sagovornica.

Jednako efikasni

A zašto je cena generičkih lekova niža? Znači li to da su generički lekovii lošijeg kvaliteta?

- Ne. Generički lek je visokokvalitetan farmaceutski proizvod. Razvija se po uzoru na odgovarajući originalni lek i po svom sastavu, efikasnosti, kao i mogućim neželjenim dejstvima u potpunosti je jednak originalnom leku Koristi se u istim indikacijama, propisuje u jednakim dozama, ima istu koncentraciju aktivne supstance i isti terapijski efekat u organizmu. A zašto je jeftiniji? Zato što u proizvodnji generičkog leka nije potrebno ponavljati skupa i obimna klinička ispitivanja koja se moraju sprovoditi u periodu razvoja inovativnog leka i koja Inovativnu kompaniju nekada koštaju i više od milijardu dolaraobjašnjava magistar farmacije Bojana Podgorac Milenković.

Foto: Hemofarm

Kvalitet lečenja na prvom mestu

Dostupnost kvalitetnih lekova imperativ je za pacijente i lekare. U Srbiji svi predstavnici domaće farmaceutske industrije proizvode kvalitetne generičke lekove

- Hemofarm, kao lider domaće industrije, ima najviše svetske standarde kvaliteta u proizvodnji za sve svoje proizvodne pogone, a lekovi Hemofarma prisutni su na 4 kontinenta u 34 zemlje sveta, upravo zbog svog visokog kvaliteta. Važno je znati da se za razvoj generičkog leka koriste najnovija tehničko-tehnološka i medicinska saznanja. Isto tako, generički lek može da se registruje tek kada ispuni sve uslove regulatornih tela koji su vrlo strogi i vrlo zahtevni. Pacijenti u Srbiji leče se kvalitetnim lekovima – ističe Bojana Podgorac Milenković.

U zdravstvu Srbije nastavlja se sa kontinuiranim ulaganjima sa ciljem da se za pacijente obezbedi konstantan rast kvaliteta zdravstvene zaštite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija