• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2022

09:48

Šta u slučaju sudara?

https://www.shutterstock.com/

Društvo

Šta u slučaju sudara?

Podeli vest

Neke stvari nećete naučiti na obuci u auto-školi, a važno je da ih znate. Nije dovoljno što će vam neki poznanik reći „kako je on prošao“ i posavetovati vas! Jer ako dođe do sudara u saobraćaju, trebate poštovati zakon i etiku, ali i ostati pribran! Kako izbeći da zbog neznanja ili nepoznavanja procedure dodatno ne pogoršate situaciju i ne uspete da naplatite štetu?

Nije smak sveta, svakome se može desiti...

Možda vam koncentracija tog dana nije na zavidnom nivou, i koliko god bili iskusni i dobri vozači, možete postati učesnici u saobraćajnoj nezgodi. Stres je neizbežan, ali ne sme nikako da vas pobedi! Udahnite duboko, izbrojte do pet i najpre vidite da li ste povređeni i kako su ostali saputnici u autu. Samo hladne glave možete doneti ispravne odluke i reagovati na pravi način. Pojačanom gestikulacijom, vikom i nerviranjem postižete samo suprotan efekat, što dodatno može istraumirati druge učesnike u nezgodi.

Bezbednost na mestu sudara

Najpre isključite motor vozila kako ne bi došlo do požara ili eksplozije. Uključivanjem pokazivača pravca obavestićete ostale učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na vas i da uspore. Obucite svetloodbojni prsluk i izađite iz vozila, pa postavite trougao na bezbednom rastojanju od mesta nesreće, u zavisnosti da li ste u naseljenom mestu ili na putu gde važi veće ograničenje brzine. Mesto nezgode nikako nije poželjno napuštati!

Koga prvo treba da pozovem?

Ukoliko ima povređenih, pre svega ćete pozvati Hitnu pomoć. U obavezi ste da pozovete policiju kada je pričinjena veća materijalna šteta na vozilu, ako ima povređenih, ali i ako jedan od učesnika napusti mesto sudara. U slučaju da vozači koji su učestvovali u sudaru ne mogu da se dogovore, potrebno je da policija dođe na uviđaj. Obratite pažnju da li je drugi učesnik u nezgodi osiguran, jer ako nije, i tada će vam trebati pomoć policije.

Pravilna naknada materijalne štete

Samo u slučaju manje materijalne štete, kada nema povređenih i kada su vozači voljni da se dogovore o odgovornosti, nema potrebe da policija bude posrednik. Tada je potrebno da popunite Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, koji vlasnici polise osiguranja od auto-odgovornosti treba da imaju u vozilu jer se dobija prilikom registracije. Ako je taj izveštaj nepotpun ili pogrešno popunjen, šteta neće biti nadoknađena. Zato je poželjno priložiti i fotografije sa mesta nesreće, mesto kontakta vozila i broj registarskih tablica, ali i jasno skicirati sudar. Na izveštaju mora biti potpis oba vozača, ali to ne znači priznavanje odgovornosti, već služi za utvrđivanje identiteta. Naredni korak je odlazak u osiguravajuću kuću u kojoj je osiguran automobil kojim je izazvan udes, gde se, uz priloženi izveštaj, podnosi zvaničan zahtev za naknadu štete. Šta u slučaju da ste izazvali saobraćajnu nezgodu?

Ne brinite, onlajn polisa kasko sudar osiguranja pokriva štetu na vašem vozilu ukoliko ste izazvali saobraćajnu nesreću. To osiguranje pokriva najčešći rizik – saobraćajnu nezgodu, i to kada ste delimično ili u celosti odgovorni za nastanak štete. Pritom je neophodno da postoji: zapisnik, izveštaj ili službena beleška policije. Nema potrebe da testirate sebe u graničnim situacijama, jer najpouzdaniji i najsigurniji način da se zaštitite od mogućih saobraćajnih nezgoda jeste da obezbedite valjanu polisu osiguranja, koja će vas poštedeti panike. Pređite bezbrižno svaki kilometar vožnje, jer sudar je tvoja krivica, a šteta je naša briga!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija