• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.03.2023

11:16

DA LI JE PRAVILNO REĆI SVEŠTENIK, POP ILI OTAC? Postoji razlog zbog kog je jedan od naziva POGREŠAN

Društvo

DA LI JE PRAVILNO REĆI SVEŠTENIK, POP ILI OTAC? Postoji razlog zbog kog je jedan od naziva POGREŠAN

Podeli vest

Ljudi koriste rezličite izraze kada se obraćaju sveštenom licu, ali najviše ga oslovljavaju sa "pope" ne znajući da je to neispravno objašnjava za Informer crkvenjak, iz crkve Svetog Vasilija.

U svakodnevnom govoru često ćete čuti da neko za sveštenika kaže da je "pop". Reč potiče od iskvarenog izgovora grčke reči "papas", što znači otac.

U korenu većine jezika sa naših prostora za sveštenika se koristi reč "otac", naravno, u duhovnom smislu, baš kao što je na grčkom "papas". U svom iskvarenom obliku reč „pop“ se kod nas koristila od davnina, i dokle god se zasnivala na ljubavi i iskrenosti, imala je pozitivno značenje.

Koji izraz treba da koristimo kada oslovljavamo svešteno lice otkrio je za naš portal crkvenjak Stefan Ožegović iz crkve Svetog Vasilija.

- Izraz "pop" je nekako dobio negativnu konotaciju u našem narodu, naročito za vreme komunizma, a i ranije za vreme Turaka - napominje crkvenjak. 

Ipak, vremenom je poprimila pejorativno značenje. Prvo, Turci su od Grka preuzeli reč i sa "pope" počeli da oslovljavaju kaurske sveštenike. Ekvivalentno duhu našeg jezika, to bi bilo slično reči "ćale", samo na turskom. U mnogo novijoj istoriji, reč "pop" su masovno koristili komunisti ne praveći razliku u činu i zvanju sveštenstva i isključivo sa negativnim značenje.

Foto: Tanjug

"Sveštenik" i "Otac" su ispravni izrazi oslovljavanja sveštenih lica

Kod Rusa "pop-popvi" jeste pogrdna reč, sa izrazom velikog nepoštovanja prema svešteniku.

Ožegović otkriva koji je pravilan naziv za osovljavanje sveštenog lica, kao i kada se koji naziv koristi.

-U suštini "sveštenik" je naziv poziva, a sa "oče" uglavnom se obraćamo svešteniku. Naravno, sve je do onoga ko se obraća sveštenom licu, pa ni pop ne mora imati negativan pristup - objašnjava za naš portal crkvenjak.

Najveći broj naših sveštenih lica će vam reći da im nije baš pravo kada ih neko oslovi sa "pope". Oni smatraju da po tome da li neko koristi ovaj termin, uglavnom ćete lako odrediti stepen crkvenosti dotične osobe.

Nažalost, naziv se odomaćio u našem jeziku i danas ga koriste razne grupe ljudi, od onih neupućenih sve do zlonamernih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
immundus

pre 1 godinu

Ako je protiv vođe i partije, onda je pop.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija