• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Opanak.rs

11.04.2023

20:25

OVDE SE NAJPRAVILNIJE PRIČA SRPSKI JEZIK! Lingvisti se usaglasili: Znaju sve padeže, a drugi za njih kažu da ČESTO OTEŽU

S. S.

Društvo

OVDE SE NAJPRAVILNIJE PRIČA SRPSKI JEZIK! Lingvisti se usaglasili: Znaju sve padeže, a drugi za njih kažu da ČESTO OTEŽU

Podeli vest

Lepota srpskoj jezika nije samo u njegovim izrazima, već i u dijalektima. Međutim, lingvisti su se usaglasili da jedan grad se ističe po izgovoru koji je najpravilniji.

Jedna od karakteristika našeg naroda je ta da smo podložni podelama u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni Običaji, verovanja, društvene navike… Otuda i nadimci poput Čarapana, Ere i Lale… A o predrasudama da i ne govorimo.

Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt – jezik!

Jeste li se ikada zapitali da li postoji neko mesto u Srbiji gde se govori najčistijim srpskim jezikom, sa svim pravilnostima u govoru koje moraju biti ispunjene? Postoji jedan grad čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen!

Lingvisti kažu da je valjevski govor u Srbiji najpravliniji. Jezik valjevskog kraja odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost.

Foto: Grad Valjevo

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru, čak i oni ljudi kojima obrazovanje i znanje o srpskoj gramatici i dijalektologiji nije najsvetlija tačka. Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno.

Oni će vam takođe reći da ih oslovljavate sa Valjevac i Valjevka, ili Valjevci , a ne Valjevčanin i Valjevčanka. Zabunu stvaraju gradovi poput Kraljeva i Užica, pa po analogiji Kraljevčana i Užičana mnogi za stanovnike Valjeva kažu Valjevčani.

Foto: S.S.

Za Valjevce ostali stanovnici Srbije ljubomorno tvrde da oni prilikom izgovora često otežu. Međutim, Valjevci vole da kažu da oni to "pevaju".

Pored Valjeva i valjevskog kraja, još se i loznički kraj smatra za najpravilniji kada je izgovor maternjeg jezika u pitanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NJEGOŠ

pre 1 godinu

KAD ĆETE NAUČITI VIŠE, U CRNOJ GORI SE PRIČA NAJČISTIJI SRPSKI JEZIK .. I VI STE SRBIJANCI I PRIČATE SRBIJANSKI TITO ZAMUTI SRBI, CRNOGORCI I TAD ODVOJI OVA DVA NARODA A VALJDA SMO ZAJEDNO SRBI

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru... Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno. Rođena sam i odrasla u jednom mačvanskom selu i još u detinjstvu sam od starijih domicilnih Mačvana mnogo puta čula da u valjevskom a i u lozničkom kraju govore ,,zbrda, zdola akcentima''; kasnije sam u učiteljskoj školi od profesora (tada srpskorvatskog) jezika čula pomalo humorno objašnjenje da to znači da preovlađuju dugouzlazni i kratkosilazni akcenti, kao kad ideš uz brdo i ni zbrdo: uz brdo ideš duže a kratko niz brdo, kako inače zbog konfiguracije terena hoda većina tamošnjeg stanovništva. PS: Akcentovanje ne može biti urođeno već jedino može biti naučeno. Da je akcentovanje urođeno, onda bi neko čiji biološki roditelji su rođeni i odrasli u Vranju ili u Svrljigu ili u Pirotu odmah posle rođenje donet u Mačvu ili u Banat da ga odgajaju starosedeoci Mačvani ili starosedeoci Banaćani, u govoru imao akcente kakve imaju u svrljiškom ili u pirotskom ili pčinjskom kraju a ne kave koriste Banaćani ili Mačvani.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija