• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M./N.M.

19.06.2024

07:05

Dve stvari namučile male maturante! Osmaci juče polagali srpski jezik, a ovi zadaci su im pali najteže

Tanjug

Društvo

Dve stvari namučile male maturante! Osmaci juče polagali srpski jezik, a ovi zadaci su im pali najteže

Podeli vest

Polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, juče je počelo polaganje završnih ispita za 66.970 osmaka u Srbiji. Iako su na raspolaganju imali dva sata za rad, đaci su iz učionica počeli da izlaze već posle 45 minuta. Vidno raspoloženi i zadovoljni kako su uradili, jednoglasno su rekli da je test bio lakši od probnog i da su probili led za dalje polaganje.

Prema njihovim rečima, najviše muke su im zadali 19. i 20. zadatak - tumačenje pesme "Gračanica" Desanke Maksimović i značenje reči "revnost".

Književnost ih mučila

Učenica Osnovne škole "Danilo Kiš" u Beogradu Andrea V. rekla je za Informer da je zadovoljna kako je uradila prvi test od ukupno tri i da je bilo više logičkih pitanja.

- Plašila sam se da ne bude mnogo teško, ali imali smo sreće. Uradila sam sve zadatke i mislim da mi je sve tačno. Jedino su mi vreme oduzela i malo namučila poslednja dva zadatka iz književnosti, jer smo tu morali da odradimo značenje teksta, ali i pojedinih reči koje su bile podvučene. Svakako sada smo probili led i spremni smo za matematiku - rekla je ova učenica osmog razreda.

I njen školski drug Petar Đ. bio je prezadovoljan kako je prošao test iz srpskog jezika.

- Zaista je bilo lako i hvala im što nas nisu namučili! Književnost je, ako možemo da kažemo, bila teža, imali smo nekoliko zahteva u jednom pitanju, ali mislim da ću imati dosta bodova. Reč je o delu "Gračanica" Desanke Maksimović. Pored toga, imali smo zadatke u kojima smo morali da stavimo velika slova i zareze, odredimo vrstu rečenica. Ako nam i matematika bude iste težine, nema brige za nas - zadovoljan je Petar.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Đukić Dejanović: Jedna od uspešnijih generacija

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović navodi da samopouzdanja kod budućih srednjoškolaca ne manjka, kao i da se radi o izuzetno uspešnoj generaciji.
- Mesta ima više od broja onih koji polažu. Nažalost, to je demografska situacija, ali oni su svesni da ne uče za školu, nego za život. Bitno je da se tokom polaganja deca ponašaju kao da kod kuće rešavaju nešto što je jako važno. Treba da pobedi uspeh, za koji će oni dobiti informaciju kad budu preliminarni rezultati 22. juna - kaže ministarka i ističe:
- Roditelj beskrajno voli dete, precenjuje njegove želje i stavlja ga u prvi plan. Moj savet je da puste decu da ovih dana urade najbolje što mogu, da im kažu da su tu kao podrška za uspeh koji budu ostvarili i da sami sebi kažu - sve srednje škole imaju kvalitetne smerove, deca će imati postignuće ako imaju, pre svega, psihički mir, i ako budemo uz njih na način da im ne podižemo tenziju, nego da ih podržimo!

 

Da je test bio lak i da se nada da će osvojiti više od 17 poena, kaže i Marija S., učenica Osnovne škole "Veselin Masleša". Muku joj je zadalo, otkriva ona, značenje reči "revnost".

- Test nije bio težak i izašla sam pola sata ranije. Odmah sam shvatila gde sam pogrešila. Nisam pogodila šta znači reč revnost u delu književnosti. Dvoumila sam se i da li je u jednom zadatku reč o perfektu ili pluskvamperfektu. Pogrešila sam i na stilskim figurama... Možda je trebalo da ostanem do kraja. Iskreno, pokušala sam da pitam drugaricu da mi kaže odgovor, a onda me je opomenuo supervizor. Svakako mislim da ću uspeti da upišem Dvanaestu beogradsku gimnaziju, ipak imam sve petice. Matematika mi ide odlično, kao i istorija, koju sam izabrala za izborni test - rekla nam je Marija.

Njenog druga Miloša P. namučile su stilske figure.

- Najviše sam razmišljao kod pitanja iz gramatike. Ali na kraju se ispostavilo da sam odgovorio tačno. Imaću maksimalan broj poena - rekao nam je Miloš.

Ne vole da čitaju

Profesorka srpskog jezika i književnosti Jelena Rakić Kamenica objašnjava za Informer da ovakvi pojmovi i tumačenja dela deci nisu poznata, jer nisu deo njihovog interesovanja, iako se u školi rade.

- Sve te pojmove, među kojima je i reč "revnost", deca rade na časovima, to nam je deo plana i programa, kao i obrada književnih dela. Oni sve te reče čuju u prolazu, poznate su im, ali ne obraćaju pažnju na njih tokom učenja. Nisu im bliske u današnje vreme tehnologije i njihovih drugačijih interesovanja i vremena u kojem odrastaju. Ali činjenica je da svake godine imamo isti problem sa književnošću i njihovim nedovoljnim čitanjem, iako ih uvek upozorimo tokom priprema na šta da obrate pažnju - napominje Rakić Kamenica.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Kalendar male mature za naredne dane

19. jun - polaganje testa iz matematike
20. jun - polaganje trećeg testa
22. jun - preliminarni rezultati male mature
22. jun - prijem prigovora na preliminarne rezultate
25. jun - konačni rezultati male mature
26-27. jun - popunjavanje lista želja za upis
29. jun - objavljivanje konačne liste želja
2. jul - objavljivanje raspodele đaka po školama
2. jul - objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

Danas test iz matematike

Đaci danas rade test iz matematike, koji počinje u 9 i traje do 11 sati, a sutra ih čeka test iz izbornog predmeta.

Deca biraju između istorije, geografije, fizike, hemije i biologije. Za polaganje ispita iz geografije ove godine se prijavilo najviše đaka - njih 26.799, za ispit iz biologije 23.547 đaka, za istoriju 6.021, za hemiju 4.391, a najmanje za fiziku - 6.021 učenik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija