• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2024

16:46

Ove godine berba kajsija poranila! Domaćini trljaju ruke: Zadovoljni kvalitetom, ali i cenom!

RINA

Društvo

Ove godine berba kajsija poranila! Domaćini trljaju ruke: Zadovoljni kvalitetom, ali i cenom!

Podeli vest

Berba život zlata u čačanskom kraju počela je tri nedelje nego što je to uobičajno, jer rano cvetanje voća i visoke temperature u poslednjih meseca dana uslovile su brže sazrevanje.

Tamo gde nije bilo grada i mraza, rod je izuzetan, voćari zadovoljno trljaju ruke i i cenom. Domaćini i berači u Miokovcima, najpoznatijem srpskom selu kad su u pitanju kajsije imaju pune ruke posla, a gajbice se takođe pune velikom brzinom.

- Srećom naše krajeve nije zakačio mraz, malo je bilo kiše i ona je brzo počela da radja. Tako da imamo čemu da se nadamo - kazao je dugogodišnnji voćar Veljko Ilić.

Ali uprkos brzom sazrevanju, plodovi nisu izgubili na kvalitetu, a ovogodišnja cena od 120 dinara za branice, i 60 dinara za padalice takodje je zadovoljavajuća.

- Cena je solidna, samo sam ja pre nekoliko godina Bosancima prodavao za dobre pare, a sada je došlo tako vreme - priča Ilić.

Veljko pod zasadom kajsije ima oko četiri hektara ali kako kaže stare autohtone sorte povlače se pred novim.

- Te naše domaće, što mi ovde zovemo, odradile su svoje, nema ih više. Ja sam svake dogodine vadio i sadio nove, roksanu i zaklopačku ružu tako da sam popunio mesta, jer kada  bi sve odjednom povadio, pa čekao da nove dodju na rod nema te nigde - dodao je on.

Do kraja berbe ostalo je najviše deset dana, iako su berači iskusni  i za njih je ovako rana berba veliko iznenadjenje.

- Svake godine smo brali početkom jula, ali ovo je poranilo baš mnogo. Sve se promenilo, naročito klima - zaključuju berači.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija