• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

12.06.2023

08:36 >> 08:55

PODATAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA! Zbog ovoga u NAREDNIH MESEC DANA ajkula u HURGADI ponovo može da napadne plivače

pexels.com

Društvo

PODATAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA! Zbog ovoga u NAREDNIH MESEC DANA ajkula u HURGADI ponovo može da napadne plivače

Podeli vest

Napad na plivače u egipatskom letovalištu Hurgada, nalika na onaj u četvrtak kada je stradao turista iz Rusije, može se ponoviti i narednih dana

Na ovo je za Informer upozorio ronilac Radenko Čulić, koji već 23 godine roni u zalivima ovog egipatskog letovalištima. Čulić navodi, da je ovakvu tragediju najverovatnije izazvala veća količina životinja koja je bačena u more.

Saveti da se smanji rizik od napada ajkule


* Ukoliko je na snazi, poštujte zabranu ulaska u more
* Plivajte kada je sunce najjače, do 16:30
* Plivajte u većim grupama
* Nosite što šarenije i fluorescentnije kupaće kostime 
* Žene koje su u cikusu ne bi trebalo da ulaze u more
*  Ne prilazite koralima, oni su oštri poput noža zbog čega možete da se posečete i privučete ajkulu
* Ukoliko primetite ajkulu - ne bežite jer u očima ajkule izgledate kao lak plen
* Ako vas ajkula napadne, udarite je u oko, njušku ili škrge - to su njena najosetljivija mesta

- Svake godine u ovo vreme, pre početka prosolave Kurban-bajrama iz Sudana u Saudijsku Arabiju brodovima prevoze ovnovi za ovaj koji se "žrtvuju" za veliki praznik muslimana, a koji se slavi od 28. juna do 2. jula. Mnoga goveda obole ili uginu prilikom transporta, nakon čega budu bačena u more, što i te kako privlači ajkule. Pored toga, sada su u Crvenom moru i migracije tuna, koje su omiljena hrana ajkulama. Sve to privlači predatore kao što je ajkula. Godinama ronim i pratim napade ajkula i svi oni su se desili pre jula, evantualno prvih dana sedmog meseca u godini, nakon toga nije zabeležen niti jedan napad ove životinje - navodi naš sagovornik.


Čulić kaže da je i sam ovoga maja plivao sa jatom ajkula - čekićara oko 30 kilimetara od obale Hurgade. Kako objašnjava, iako mu nije bilo svejedno kada su se pojavile na koralnom grebenu, one su ubrzo otišle svojim putem.


- Nisu me napale, a bio sam na otvorenom moru, a Rusa je ona ajkula napala na svega nekoliko metara od obale. Siguran sam da od jula neće biti najopasnijih vrsta ajkula u vodama Crvenog mora. Tada će temperature dodatno porasti, gotovo do onih ekstremnih, a ajkule ne vole vrućine i sunce. One beže od svetlosti i toplote u dubine i mrak. Svakako, siguran sam da napad ajkule neće spustiti cene aranžmana za ovu destinaciju. Možda najviše oko pedesetak evra. Ipak, ukoliko bi se ponovio napad, činjenica je da bi ova sezona bila završena - kaže Čulić.

Foto: Printscreen Youtube

 


On kaže da hoteli koji se u Hurgadi reklamiraju pod parolom da je na njihovim plažama nemoguće da dođe do napada ajkula, jer poseduju zaštitne mreže, zapravo obmanjuju goste. 

- Niti jedna mreža koja je postavljena u Hurgadi ne bi mogla da spreči prodor ajkule, jer su u pitanju obične platnene mreže. One više služe da zaustave plivače da ne plivaju u dubinu. Jedino titanijumske mreže, koje moraju biti visoke metar i po iznad nivoa mora mogu sprečiti ajkule, ali takvih u Hurgadi nema. Takođe, brodovi sa sonarom mogu da patroliraju i snime ako se obali približi ovakva jedna neman, ali to je sve preskupo i u ovom trenutku vrlo teško moguće u Hurgadi - kaže Čulić.

Obožavaju vibracije


I veterinar Srećko Radičić za Informer navodi da najopasnije ajkule u jedno od omiljenih letovališta Srba dospevaju zbog hrane, koja se baca u ovim vodama. Radičić, koji je i sam plivao sa ajkulama kako bi razbio strah od ovih predatora obajšnjava da retko koga ajkula pojede. Kako navodi, one prilikom napada na čoveka grizu femoralne arterije koje se nalaze u nogama, nakon čega ljudi umiru jer iskrvare.
- Imao sam priliku da obiđem muzej ajkula u Južnoj Africi, i tamo sam u samo jednoj utrobi ajkule video 20 ogrlica koje lokalno stanovništvo nosi oko noge. Njih jako privlače vibracije i ako se mnogo bacakate prilikom plivanja, njima to može skrenuti pažnju da je u pitanju zanimljiv plen - kaže Radičić. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija