• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.06.2024

18:22

Sjajna vest! Srbija potpisuje još dva sporazuma o slobodnoj trgovini: Srpski proizvodi na tržištu Egipta i Emirata

Shutterstock

Društvo

Sjajna vest! Srbija potpisuje još dva sporazuma o slobodnoj trgovini: Srpski proizvodi na tržištu Egipta i Emirata

Podeli vest

Srbija bi, posle Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, uskoro trebalo da sklopi i sporazume o slobodnoj trgovini sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ove sjajne vesti najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Osim Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula, uskoro nas očekuje potpisivanje takvih sporazuma sa Egiptom i Emiratima. To će značiti izlazak srpske robe na još dva velika i važna svetska tržišta - naglasio je Vučić.

IT sektor šansa za nas

Stručnjaci smatraju da bismo u Egipat mogli da izvozimo najpre poljoprivredne proizvode, poput pšenice, kukuruza, voća, junećeg mesa, dok bismo u Emirate izvozili gotove proizvode, kao i one iz oblasti informacionih tehnologija (IT).

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže za Informer da je činjenica da su Egipat i UAE velika tržišta, i to Egipat po broju stanovnika, a UAE po kupovnoj moći.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Smatra da, što se tiče sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom, postoji više sektora u kojima može uspešno da se konkuriše na mnogoljudnom egipatskom tržištu.

- Egipat je najsnažnija privreda u Africi, a među 100 miliona stanovnika formira se klasa bogatih. Poljoprivreda je ta gde smo konkurentni. A kad pogledate koliko je projekata u izgradnji novog grada u blizini Kaira, naša šansa je izvoz građevinskih mašina i materijala. Sa druge strane, hemijska i metalska industrija imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode, metalska uređaje i opremu, a hemijska sirovine u preradi ili za funkcionisanje nekih drugih delatnosti. Tu je i IT sektor kao naša velika šansa - ističe Stanić.

Što se tiče UAE, Stanić smatra da na tako razvijeno tržište sa visokom kupovnom moći Srbija može da izvozi prehrambene proizvode.

- Tu dolaze u obzir proizvodi prerađivačke industrije i bilo bi bolje da tu plasiramo gotove proizvode sa dodatom vrednošću jer se tu vidi potencijal - objašnjava Stanić.

Poboljšaćemo saldo

Na pitanje da li bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom Srbiji mogao da donese pozitivan spoljnotrgovinski saldo, koji je sada negativan, Stanić smatra da to zavisi od mnogo faktora.

- Imate primere gde su deficiti znatno smanjeni, kao što je slučaj sa EU i zemljama CEFTA, dok u trgovini sa Turskom imamo deficit. Privreda Egipta nije toliko snažna kao turska, ali za Egipat su bitne i političke veze, a mi imamo tradicionalno prijateljstvo još od Pokreta nesvrstanih, tako da se može računati na neku propusnost naših proizvoda i usluga kod njih - kaže Stanić.

Foto: Facebook/Efektiva

 

Da nam se ovim novim sporazumima otvara ogromno tržište na koje možemo da plasiramo robu, potvrđuje i agroekonomista Branislav Gulan.

- Mi možemo da izvozimo sve poljoprivredne proizvode na ova tržišta, posebno žitarice, voće, juneće meso. Sada samo ostaje pitanje da li ćemo imati dovoljne količine da zadovoljimo ova zahtevna tržišta - zaključuje Gulan.
 

Šta bismo mogli da izvozimo u Egipat i UAE

* pšenicu
* suvo voće
* juneće meso
* građevinske mašine
* građevinski materijal
* IT usluge

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom od 1. jula

Šta izvozimo odmah bez carina

Voće: jabuke, breskve višnje, šljive, lubenice
Prerađevine: konzervisani mesni proizvodi, kobasice, konzervisano povrće, džemovi, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, svinjska mast
Meso: zamrznuto svinjsko meso, šaran, pastrmka
Seme: raž, ječam, ovas, suncokret, uljana repica 
Piće: pivo, mineralna voda, prirodna voda
Ostalo: suvo grožđe, sveže i sušeno bilje za industrijske svrhe, goveđa koža, ruže

Ukidanje carina u narednih pet godina

Povrće: krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, krastavci, kornišoni, sveže i konzervirane pečurke
Voće: kruške i grožđe
Vino: penušava vina, vina u pakovanju do dva litra, voćna vina, ostala fermentisana pića
Industrijski proizvodi: kablovi za automobile, auto-gume, viljuškari, toplotne pumpe
Ostalo: žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, kečap, vafli, oblande


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija