• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.06.2024

14:54

Potvrđena opredeljenost za nastavak iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje između Srbije i NR Kine

Informer

Politika

Potvrđena opredeljenost za nastavak iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje između Srbije i NR Kine

Podeli vest

Delegacija Skupštine Srbije sastala se četvrti put u okviru Komisije za saradnju sa Svekineskim narodnim kongresom (SK SKNK) sa kolegama iz Narodne Republike Kine i tom prilikom potvrdila "čvrstu opredeljenost obe zemlje za nastavak pre svega iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje utemeljene na najvišem nivou zvaničnika, predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga".

Kako se navodi u saopštenju, potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš je na početku izrazila zadovoljstvo što su i predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Si Đinping prepoznali u zajedničkoj izjavi upravo Komisiju za saradnju kao mehanizam za nastavak kontinuiranog produbljivanja prijateljstva Srbije i Kine.

Istakla je duboku zahvalnost NR Kini na posvećenosti u očuvanju svetskog mira i stabilnosti i poštovanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Srbiji po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i zahvalnost na podršci u međunarodnim organizacijama i institucijama, a pre svega Ujedinjenim nacijama.

„Sva ova teška pitanja sa kojima se Srbija suočava lakše se prevazilaze uz pomoć i podršku naših iskrenih prijatelja, među kojima Kina zauzima posebno mesto. Srbija neizmerno ceni što smo prva zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa kojom će Kina izgraditi kako je predsednik Si rekao zajednicu sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri“, naglasila je ona.

Foto: Foto: Informer

 

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić naznačio je da se odnosi dve zemlje ogledaju u uzajamnom uvažavanju, podršci u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za dve strane, posebno kada je u pitanju očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti dve zemlje, kao i u oblasti uzlazne ekonomske saradnje.

Rekao je da poseban pečat i kvalitet izvanrednih političkih odnosa daju i lični prijateljski odnosi predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Takođe, rekao je da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja vrlo važan segment daljeg produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva i da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila izuzetno dobra i pratila je trend opštih bilateralnih odnosa.

„Sa ponosom mogu da istaknem da je u prethodnom sazivu Narodne skupštine, Poslanička grupa prijateljstva sa Kinom imala 100 članova od 250 poslanika koliko broji Narodna skupština. Taj podatak govori o želji i zainteresovanosti poslanika da rade na unapređuju odnosa sa Kinom”, zaključio je Mrdić.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović govorila je na temu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje, kao i na temu zaštite životne sredine i energetike. Ona je rekla da je već tri godine za redom NR Kina najveći strani investitor u Srbiji i da se svrstava u red naših najznačajnijih ekonomskih partnera. Predložila je unapređenje saradnje u sferi investicija, i to posebno kroz grinfild, proces privatizacije i projekte javno-privatnog partnerstva.

Posebno je naglasila značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom koji stupa na snagu 1. jula 2024. godine. U cilju povećanja izvoza u NR Kinu, osim učešća na sajmovima, zamolila je kineske prijatelje da se razmotri mogućnost za unapređenje saradnje kroz organizovanje trgovinskih misija, obuke o najboljim načinima za predstavljanje na kineskom tržištu i uspostavljanje bliže saradnje institucija za promociju trgovinske saradnje.

Foto: Foto: Informer

 

„Kada govorimo o bilateralnim sporazumima Srbije i Kine, primena Sporazuma o slobodnoj trgovina je prvi korak zajedničke budućnosti Srbije i Kine. Pred nama su veliki zadaci jer smo u obavezi da ispratimo državničku viziju naša dva predsednika za koje slobodno mogu reći da su najvažniji faktor mira i stabilnosti na svetskoj političkoj sceni”, izjavila je Paunović.

Savetnik predsednice Narodne skupštine Mihailo Jovanović rekao je da je NR Kina u prethodnim godinama bila važan faktor u razvoju Srbije i da ovaj susret delegacija potvrđuje ogroman potencijal praktične saradnje o kojoj su početkom maja razgovarali dvojica predsednika.

On je istakao dostignuća i uspeh Srbije u razvoju veštačke inteligencije, IKT sektoru, biotehnologiji, verujući da je pred nama jedno novo poglavlje kroz intenziviranje saradnje u oblasti IKT-a, imajući u vidu da upravo Kina, diktira globalne trendove u inovacijama i tehnološkim dostignućima i da će Memorandum o razumevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije kao i o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između naše dve zemlje, tome pomoći.

„Zahvaljujući odlučnoj i odgovornoj politici predsednika Vučića, naša država je 2014. godine ušla u fazu progresivnog razvoja čitavog društva. Tadašnja premijerka Ana Brnabić i svesrdna podrška predsednika Vučića su postavili temelj modernizacije Srbije i najzaslužniji su što IKT sektor iz godine u godinu beleži najveću stopu rasta, najbrže je rastuća privredna grana u Srbiji, a naša zemlja u pogledu digitalizacije i veštačke inteligencije je među vodećim u Evropi. Iskreno verujem da ćemo, u godinama pred nama, zajedničkim radom sa NR Kinom, posvećenošću i bezrezervnom uzajamnom podrškom na geopolitičkoj sceni doprineti daljem intenziviranju sveukupne saradnje naše dve zemlje, predvođeni snažnim političkim i prijateljskim odnosima predsednika”, izjavio je Jovanović.

Potpredsednik SK SKNK Peng Ćinghua poželeo je srdačnu dobrodošlicu srpskim kolegama i rekao da veruje da će uz zajedničke napore ta Komisija doprineti kako produbljivanju odnosa između dve zemlje, tako i između dve zakonodavne institucije.

Jasno je naznačio da je nedavna istorijska poseta kineskog predsednika Srbiji otvorila novo poglavlje saradnje i da su predsednici Aleksandar Vučić i Siđinping zaslužni za skok i istorijske uspehe naših odnosa, kao i da je to put ka građenju zajedničke budućnosti i da su Srbija i Kina čelični prijatelji koji dele i dobro i zlo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija