• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: infomer.rs

22.06.2023

18:22

LEPA VEST ZA NAJBOLJE STUDENTE: Povećan broj stipendija ”Dositeja“!

Freepik.com

Društvo

LEPA VEST ZA NAJBOLJE STUDENTE: Povećan broj stipendija ”Dositeja“!

Podeli vest

Fond za mlade talente Republike Srbije objavio je Konačnu listu dobitnika stipendija u okviru Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i studenata završne godine master akademskih studija za školsku 2022/23. godinu i povećao broj stipendija u odnosu na prvobitno predviđen broj.

Tako će ove godine, stipendiju ”Dositeja” dobiti ukupno 1.158 studenata osnovnih i integrisanih i 503 studenta master studija, čime se dodatno ulaže u razvoj talenata u Srbiji.

Budući da kandidati integrisanih studija imaju mogućnost da se prijave samo jedanom u toku školovanja za ovu stipendiju, u saradnji sa predstavnicima SKONUSA, ranije je na sednici Fonda, usvojena Odluka o povećanju broja stipendija za osnovne akademske i integrisane akademske studije za obrazovno – naučno polje medicinskih nauka, čime je duplo povećana kvota za oblast medicinskih nauka obezbeđivanjem dodatne 104 stipendije.

Upražnjena mesta u tehničko-tehnološkoj i prirodno-matematičkoj oblasti procentualno su raspoređena na polja društveno-humanističkih nauka, umetnosti i polje interdisciplinarnih, multidisciplinarnih i transdisciplinarnih studija, koja nisu obuhvaćena dodatnim povećanjem poput oblasti medicinskih nauka.

Ujednačeni kriterijumi

Pored povećanja broja stipendija i digitalizacije celokupnog procesa prijave i obrade podataka kandidata, od ove godine unapređen je i sistem raspodele stipendija prema naučno-obrazovnom, odnosno umetničko-obrazovnom polju, a u skladu sa Ishodima akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srbiji koje je usvojilo Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

Foto: pixabay

 

Ovakav način raspodele stipendija u okviru srodnih oblasti uveden je zbog postizanja pravednog rangiranja kandidata po ujednačenim kriterijumima, uzimajući u obzir sve specifičnosti različitih studijskih programa, razlike u vrsti i načinu vrednovanju znanja, kao i načinu ocenjivanja na različitim fakultetima. Upravo rangiranjem unutar istih ili srodnih oblasti obezbeđen je najpravedniji sistem raspodele stipendija.

Uvođenje stručne prakse

 

Fond za mlade talente je da predstalja stub razvoja Srbije kao mesta nastanka i razvoja talenata, razmene znanja i ideja.

U okviru sveobuhvatne reforme Fonda za mlade talente, osim finansijske podrške izuzetnim đacima i studentima Fond od ove godine uvodi i mentorski program u karijernom razvoju. Uvedena je obaveza obavljanja stručne prakse za sve stipendiste, u trajanju od najmanje tri meseca u javnom sektoru, koju pronalazi karijerni savetnika Fonda u skladu sa stručnim obrazovanjem kandidata. Stručna praksa je plaćena za sve kandidate i da predstavlja najveći benefit upravo za najbolje studente medicine, koji imaju obavezan neplaćeni staž.

Fond za mlade talente, u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, od 2008. godine bavi se razvojem mladih talenata, a do danas je dodeljeno više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola. Uvedenim novinama Fond za mlade talente obezbedio je kontinuirano stipendiranja pet odsto najboljih studenata u svakoj oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija