• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

06.08.2023

21:33

Sutra novi olujni talas, ovi delovi biće na udaru obilnih padavina! Evo kakva je noć pred nama

printscreen

Društvo

Sutra novi olujni talas, ovi delovi biće na udaru obilnih padavina! Evo kakva je noć pred nama

Podeli vest

U toku večeri u Srbiji se očekuje smirivanje vremena, samo se još na jugoistoku očekuje kiša, ponegde i pljuskovi sa grmljavinom, ali uz prestanak padavina kasnije tokom večeri.

Dakle, tokom večeri i noći širom Srbije biće suvo i bez padavina.

Ove večeri je i relativno sveže. Trenutne temperature kreću se od 17 do 23°C, u Beogradu je 18°C. Zlatibor i Sjenica mere 13°C, a Kopaonik 9°C.

Do jutra minimalna temperatura u Srbiji spustiće se na 12 do 16°C, u Beogradu na 14°C, a na planinama ispod 10°C.

Srbija će narednih dana biti pod uticajem veoma izraženog visinskog ciklona sa centrom iznad centralne Evrope, a u sklopu njega do našeg područja će u sklopu severozapadnog visinskog strujanja i dalje stizati sveža vazdušna masa.

U Srbiji u ponedeljak ujutro u većini predela vedro ili umereno oblačno. Pre podne u svim predelima Srbije biće suvo, na jugu i istoku i sunčano.

Već tokom jutra oblačni sistem sa padavinama formiraće se iznad severnog i srednjeg Jadrana i on će se tokom dana premeštati preko centralne Hrvatske, Dalmacije i BiH dalje prema istoku.

Već sredinom dana ovaj oblačni sistem zahvatiće zapadne predele Srbije i doneti kišu i pljukove sa grmljavinom. U toku poslepodneva ovaj sistem premeštaće se dalje prema istoku, tako da se u većem delu Srbije povremeno očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a suvo bi ostalo samo na severu Vojvodine, do pred kraj dana i na jugu i istoku Srbije.

Kasnije posle podne nad zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se intenziviranje padavina uz veoma obilne pljuskove. Vrlo obilne padavine prvo će zahvatiti Podrinje, Zlatiborski okrug, jugozapadne predele Srbije i Pešterskiu visoravan, da bi se talas veoma obilnih padavina premeštao preko Raškog okruga, centrlalne Srbije, doline Zapadne Morave, Rasinskog okruga i jugoistoka Srbije dalje prema istoku Srbije.

Na ovom području uz obilne pljuskove sa grmljavinom očekuju se i jači grmljavinski procesi, a za 6 sati moglo bi da padne od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, na nekim lokacijama i preko 50 litara. Očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od izlivanja kod manjih tokova i potoka bujičnih karaktera.

Najveća opasnost od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera očekuje se u zapadnim, jugozapadnim i istočnim predelima Srbije, odnosno na gornjim tokovima slivova Drine, Zapadne Morave, Ibra, Peka, Mlave i Timoka.

Kako pojašnjava meteorlog Đorđe Đurić, postojaće opasnost da ponegde dođe do poplava i usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu, odnosno da dođe do urbanih poplava.

Najmanje padavina očekuje se na jugu i severu Srbije, uz prestanak padavima u Vojvodini. Talas obilnih padavina neće zahvatiti sever Srbije, niti Beograd.

U noći ka utorku očekuje se smirivanje situacije, da bi se talas obilnijih padavina samo još zadržavao iznad istočne Srbije, uz talas slabljenja i premeštanja dalje na istok.

U utorak se očekuje stabilizacija vremena, a slabih padavina biće još ujutro na istoku i jugoistoku Srbije. Biće i dalje sveže, uz temperature od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Od srede se u svim predelima Srbije očekuje sunčano i toplije, prema kraju sedmice i sve toplije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija