• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

23.08.2023

10:23

Zašto je ovo povrće usred sezone toliko skupo? Cene astronomske, a povrtari kažu: "Neće biti niže!"

Rina.rs

Društvo

Zašto je ovo povrće usred sezone toliko skupo? Cene astronomske, a povrtari kažu: "Neće biti niže!"

Podeli vest

Poslednjih dana paradajz ima astronomsku cenu na svim pijacama. Velika je tražnja, ali, pre svega zbog vremenskih neprilika, slab je rod na otvorenom. Visoke spoljšnje temperature ne prijaju ni povrću koje se gaji u plastenicima.

Kada se plastenik crveni, a u gajbici nema ništa, znači da se sve što sazri brzo proda. Petar Božić iz Piromana prodaje paradajz na obrenovačkoj pijaci. Kaže da ga kupuju dugogodišnje mušterije koje ne pitaju za cenu.

Samo ovo povrće prodaje na pijaci, ostalo daje trgovinskim lancima koji mu i obezbeđuju stručnjake.

- Koristim isključivo sorte za naše tržište, sorte koje imaju ukus i koje ljudi kada kupe, dolaze ponovo - kaže Petar Božić.

Biljke prihranjuje kroz sistem "kap po kap" i to sa, kako kaže, vodotopivim đubrivima koja se brzo usvajaju i ne ostavljaju soli u zemlji.

A i u plasteniku dobro rodi ako se izbori sa brojnim štetočinama. Neke se pojave baš kada je roba za tržište.

Foto: V. N.

 

 

- Tu je apsolutni paradajzni moljac. Trenutno nemamo sredstvo koje ga suzbija, a pogotovo što se on javlja na visokim temperaturama. To je jedina štetočina, koja uništava čitavu biljku, jede list, jede plod, jede stabljiku - priča Petar.

Petar kaže da je u jednom trenutku temperatura u plasteniku bila i 52 stepena i da se zbog toga neke cvetne grane nisu oplodile, što je smanjilo prihod za nekih 30%.

On je konkretno dobio plastenike od Grada Beograda i kao jednom povrtaru to je velika i najznačajnija investicija i ovi veliki plastenici koji zadovoljavaju osnovne uslove kako bi i prinos i plod bili ono što se očekuje.

- Mi smo tu za naše poljoprivrednike u smislu da ih usmerimo šta je najbolje od subvencija i da im popunimo dokumentaciju koja je neophodna, jer je dokumentacija prvi osnovni korak da bi dobili bilo šta, ona mora biti potpuno ispravna - kaže Jelene Muškinja iz Sekretarijata Grada Beograda, koja obilazi čak 29 sela pomažući ljudima da dođu do subvencija.

Proizvođač ima plastenike za proizvodnju do novembra, ali nije siguran koliko će povrća biti za zimnicu. Koliko se rada, vremena i novca uloži, trenutna cena oko 200 dinara možda je i realna. Tek, njegovi kupci i ne pitaju za cenu. Odužio im se dobrim kvalitetom. A na Obrenovčanima je da mu asfaltiraju bar jedan od dva prilaza imanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija