• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

13.09.2023

16:00

Pozitivnim primerima skinitu stigmu koja se vezuje za Rome!

Printscreen TV IN

Društvo

Pozitivnim primerima skinitu stigmu koja se vezuje za Rome!

Podeli vest

Igor Jovanović, aktivista, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, u serijalu "Sa o Roma" iskreno progovorio o svom odrastanju, idealima, ali i konkretnim planovima kako si se poboljšao položaj Roma i Romkinja u našoj zemlji.
Igor Jovanović za sebe kaže da je običan momak koji je rođen i odrastao u Beogradu, deleći sa svojom generacijom sve nedaće života devedesetih godina prošlog veka u našoj zemlji. 

Ponosni je pripadnik romske nacionalne manjine. Trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Skupštine Grada Beograda. Istovremeno nastavlja da se bavi aktivizmom i borbom za ljudska prava, pre svega Roma i Romkinja. Na tu svoju ulogu je i najponosniji. 


- To je ono što je temelj mog delovanja. Sve ostalo je nadogradnja i logičan sled okolnosti. Zaista mi imponuje funkcija koju trenutno obavljam u Skupštini Grada Beograda, ali je to samo jedan deo rada koji smo moj tim i ja prošli kroz ovih 15 godina bavljenja aktivizmom - ističe Jovanović.


Jovanović svoje detinjstvo opisuje kao bezbrižno i srećno zahvaljujući velikoj žrtvi roditelja. Maštao je da se profesinalno bavi sportom, ali okolnosti u kojima je odrastao usmerile su ga na politiku i želju da menja svet u kome živi. Diskriminaciju na svojoj koži nije osetio, ali tvrdi da je ona postojala i da nikada nije bio imun na nju.


- Pre svega ta potreba da se pomogne nekome ko je ugrožen, ko je slabiji i kome je pomoć neophodna tinjala je u meni od malena. Ja nisam pravnik, ali vodio me oduvek osećaj pravde. Te stvari su nas definisale kasnije. Namerno naglašavam nas, jer nikada u borbi nisam bio sam, uvek sam imao pomoć prijatelja - kaže naš sagovornik.

- Grad Beograd usvojio je strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za narednu dekadu i to je prvi strateški dokument koji je Grad doneo, objašnjava Jovanović.

Na poslednoj sednici prethodne godine usvojen je i akcioni plan za tu strategiju čije su ključne stavke: stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita.


- Romi su posle Srba najbrojnija zajednica u Beogradu. Prosečna starost Roma je 25 godina. 44 odsto romske populacije u Beogradu mlađe je od 19 godina. To je samo jedan od pokazatelja koliko Romi predstavljaju jedan resurs kada je reč o radnoj snazi. Svi smo svesni koliko se tržište rada okrenulo naglavačke i da smo prinuđeni da uvozimo radnu snagu iz zemalja trećeg sveta - navodi Igor.

Siromaštvo je ključan problem romske populacije. Cilj je raditi na obrazovanju kako bi se taj problem rešio. Diskriminacije ćemo se najlakše osloboditi pokazivanjem pozitivnih primera.

 
- Verujem da ne postoji osoba u našem gradu koja na neki način nije diskriminisana - da li je to zbog boje kože, vere, fizičkog izgleda, ekonomskog statusa. Svi mi nekada diskrimišemo, a nekad bivamo diskriminisani. Važno je da što češće razgovaramo jedni sa drugima na tu temu. Mislim da Romi moraju da se oslobode stega koje imaju pre svega vezano za svoje poreklo i toga da su stigmatizovani kao neko ko ne voli da radi, ko voli da krade, ko voli da uživa plodove tuđeg rada. To apsolutno nije tačno i zbog toga je važno da pokažemo pozitivne primere koji postoje u romskoj zajednici - zaključuje zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija