• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

27.10.2023

21:00

Nenametljivo sedeo na Sajmu i prodavao svoje knjige! Radovan postao hit na mrežama! Ovo je njegova životna priča: Ja sam Marsovac!

printscreen

Društvo

Nenametljivo sedeo na Sajmu i prodavao svoje knjige! Radovan postao hit na mrežama! Ovo je njegova životna priča: Ja sam Marsovac!

Podeli vest

Od desete godine pišem, ima pesama koje su stare i po 55 godina. Ta sklonost ka toj kulturi, to je kod mene nešto neverovatno i nešto što traje. Osim pisanja, znam i da pevam. Znam jedno hiljadu krajiških pesama da pevam. Treću zbirku sam sada objavio, ima 200 pesama pod nazivom "Živa istina je", jer sve treba da bude živa istina.

Ovako je za Informer započeo svoju priču Radovan Toprek, stariji čovek sa šeširom koji je nekoliko primeraka svoje knjige, skromno i nenametljivo, stavio na pod, pored crnog kofera, na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, sa kojim je prevalio dalek put i došao u Beograd.

Informer je stupio u kontakt sa ovim piscem, koji je po profesiji prosvetni radnik, rodom iz Rastuše u Republici Srpskoj, a koji sad živi u Doboju. 

- Bio sam 4-5 puta u Beogradu, često sam vodio našu školu na Sajam, bio sam vođa puta, obilazio sa njima Beograd. Naučio sam da 4 sata spavam u 24 sata, i kad idem s njima i kad se vraćam, ja im recitujem pesme u toku puta - kaže nam ovaj pisac.

Bujica odnela sve

Ovaj prosvetni radnik u penziji, predavao je istoriju i geografiju i dve godine demokratiju kada je uveden taj predmet, a mogli su da ga predavaju samo istoričari, kako kaže. 

- 2014. godine me pogodila poplava, 2 metra i 70 je bila voda duboka. Odnelo je celo prizemlje i sprat, samo krov nije odnelo i mačka, koji je ostao na krovu. Najžalije mi je dva ormara literature. To ne bih pocepao, to je svetinja za mene. Možda je to kazna božja. Znate, radio sam u Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci... u biblioteci sam uzimao knjige, platim kaznu, ali ne vratim knjigu. Poplava mi je takođe odnela i nameštaj, ali to sam sve nabavio. Zbog knjiga me duša boli - priseća se Radovan, koji je napisao i zbirku "Pesme iz rovova" u toku nesretnog rata. 

- Druga knjiga je "Na talasima pravoslavlja". Sve to je uništila ta poplava. Imao sam i ozvučenje jer sam se bavio našom izvornom muzikom sa područja Ozrena. Pevao sam i krajiške pesme, narodne... Svašta sam pevao. Imao sam i nastupe - objašnjava nam naš sagovornik. 

Kako navodi, ima 10 pripovedaka u rukopisu i naučnu studiju od 120 strana o okretanju planete Zemlje u sunčevom sistemu, a od tematike koja je zastupljena u njegovim pesmama kaže da nema čega nema. 

- Ja sam srpski patriota, ima dosta pesama - ljubavnih, školskih, satiričnih, prigodnih - rekao je Radovan, a onda nam je izrecitovao jednu njegovu pesmu, pod nazivom "Moba". 

 

 

"Digla me u nebesa"

Dok je sedao na stolici na Sajmu, malo izdvojen od velikih štandova, držeći u rukama svoju treću zbirku i čekajući da se pojavi neko i kupi od njega knjigu, prišla mu je Milica koju je ganula njegova priča, te je odlučila da to podeli na internetu.

Ona ga je krišom snimala i rekla da je on došao sa polomljenim koferom i svojim knjigama i pozvala sve da kupe od njega zbriku. 

Na naše pitanje da li mu smeta što ga je devojka snimala i objavila na društvenim mrežama, on kaže "ne" i dodaje da joj je zahvalan. 

- Ona me je proslavila, digla me u nebesa, u visine. Istina je da sam sedeo sam, ali nisam bio gladan. Nemam ja mnogo para, ali imam dovoljno da preživim - istakao je i dodao:

- Preko 10 knjiga sam poklonio u putu dok sam dolazio u Beograd. Ja nemam tu ništa, ja sam plaćao 12 maraka po knjizi, a prodajem je za 600 dinara. Ne gubim, uvek neko da i navijam za sebe - istakao je. 

Tri puta preživeo

Tokom snimka koji je pomenuta devojka podelila, rekla je da gospodin Radovan ima pečate po rukama, koji podsećaju na ožiljke od opekotina, ali je on nama objasnio o čemu je reč i ispričao koliko je imao sreće u nesreći u životu. 

- To je od rođenja kao jedna vrsta kožne bolesti. Ali jednom me udario napon od 10. 000 volti, nije bilo nikakvih posledica. Voz me udario, nosio me 250 metara, ništa mi nije bilo, takođe - objasnio je kroz smeh Radovan i prisetio se još jednog događaja:

- Baš na današnji dan, 1969. godine desio se zemljotres u Banjaluci, ali ništa mi se nije desilo. Ja sam tada ležao u bolnici, naveče su nas preselili u jednu drvenu baraku, a ujutru došla vojska, donela hranu. Taj zemljotres je bio 8 stepeni po Rihterovoj skali, oborio je dimnjak, ali mi smo imali sreće - prepričao je dramu koju je preživeo. 

Kako je na kraju razgovora ispričao, predstavio je sebe kao Marsovca, jer nema drugog objašnjenja za sve što je preživeo.  

- Sve je istinito što sam napisao. Kupite knjigu. Od dvesta pesama ako nađete jednu da ne valja, ja vraćam pare, vi meni knjigu - završio je Radovan, a mi smo mu poželeli mnogo sreće na Sajmu i u životu.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija