• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.10.2023

09:11

Svet u malom na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu! Dodeljeni indeksi studentima iz 18 zemalja

rts

Društvo

Svet u malom na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu! Dodeljeni indeksi studentima iz 18 zemalja

Podeli vest

Fakultet Medicinskih nauka u Kragujevcu, dodelio je indekse prvoj generaciji studenata na novoakreditovanom programu, integrisanim studijama medicine.

Među brucošima je više od pedeset stranih studenata, koji će studirati i živeti u Srbiji. Ozbiljan naučno istraživački rad i školarina od 5.000 evra, što je duplo manje od drugih zemalja u okruženju, bili su dobar razlog da krenu na put.

Svet u malom, 284 studenta iz 18 zemalja na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu.

Ibrahim iz Iraka i njegove kolege, koje su ranije došle sa fakulteta u Rusiji i Ukrajini, već govore po koju reč srpskog i kao pravi domaćini dočekali su prvu generaciju brucoša iz Indije, Irana, Gane, Zimbabvea, Nigerije.

Kako se strani studenti snalaze u Kragujevcu

 - Videla sam da vaš fakultet ima odličan međunarodni ugled i odlučila sam da dođem u Srbiju", kaže Prešes Timelejn Ademi -  studentkinja iz Nigerije.

Iz Indije je pedesetak studenata, a  Džoel Džejson Edvin ističe da se odlično snalazi.

"Sviđaju mi se vaši ljudi i hrana", poručuje indijski student.

Ibrahim Alfartus iz Iraka kaže da je ovde mesec dana.

"I kao da sam u svojoj zemlji. Svi su ljubazni i trude se da mi pomognu", zadovoljan je Alfartus.

Nedostaju im, kažu, prijatelji i porodice, koje su hiljade kilometara daleko. Ali su im na prvom mestu studije na fakultetu koji je petu godinu visokopozicioniran na Šangajskoj listi u oblasti kliničke medicine.

Studije na engleskom

Nastavu na engleskom jeziku drži oko 250 profesora, a u planu su i novi predavači.

 - Stavićemo obligativni uslov da oni moraju da imaju aktivno znanje engleskog jezika, jer će u krajnjem slučaju, ovo biti njihova radna obaveza. Tako da nam trebaju oni koji su i bolji od ovih koje sada imamo -  naglašava prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan FMN u Kragujevcu.

Na internacionalizaciji fakulteta, dugo se i planski radilo. Pre dve godine počele su studije farmacije na engleskom jeziku, a sada i iz opšte medicine.

Interesovanje i za druge fakultete

Uspešan recept medicinara, prihvatili su Ekonomski, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i Tehnički u Čačku.

 - Medicina i informacione tehnologije su prepoznate na globalnom nivou, planetarnom nivou,  kao oblast za koje postoji interesovanje, takođe iz poslovne ekonomije - ističe prof. dr Vladimir Ranković, prorektor Univerziteta u Kragujevcu.

Školovanje stranih studenata ima višestruki značaj, jer podiže međunarodni ugled ne samo Univerziteta, već i cele zemlje.

Diploma Medicinskog fakulteta, otvara vrata za rad u celom svetu, a najlepše reči o Srbiji kojih su prepuni kragujevački studenti, najbolja su preporuka za dolazak novih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija