• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.11.2023

09:31

Bebi bum u Beogradu: Raste broj porođaja! Najmlađa porodilja imala samo 13 godina, a najstarija 56!

RINA

Društvo

Bebi bum u Beogradu: Raste broj porođaja! Najmlađa porodilja imala samo 13 godina, a najstarija 56!

Podeli vest

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Beogradu je prošle godine registrovan porast broja porođaja za 761 u odnosu na prethodnu godinu, što je veliki skok.

Od ukupnog broja porođaja, 452 su bile Beograđanke, dok je ostatak majki iz unutrašnjosti Srbije.

Najmlađa majka koja se porodila u Beogradu imala je samo 13 godina, dok je najstarija imala 56 godina. 

Prosečna starost porodilja bila je 31,3 godina, pri čemu je svaka treća žena imala između 20 i 29 godina, a više od polovine između 30 i 39 godina. Žene mlađe od 18 godina su zastupljene sa samo 1,6 odsto.

Foto: Shuterstock

 

Najveći broj žena je imao jednoplodnu trudnoću, a od njih je većina spontano obavila porođaj. U slučajevima kada je bilo potrebno, porođaj je obavljen carskim rezom ili uz stručnu pomoć. Ukupno je bilo 250 višeplodnih porođaja, od kojih se većina majki porodila carskim rezom.

Komplikacije u toku porođaja su evidentirane kod 17,4 odsto porodilja. U proseku, svaka od tih žena je imala između jedne i dve komplikacije tokom porođaja, dok je svaka četrnaesta majka imala povredu međice.

Međutim, zabrinjavajući podatak je da je kod 22,5 odsto živorođenih beba registrovano neko patološko stanje, a svako treće dete je imalo neku komplikaciju. Najčešće postavljene dijagnoze su krvarenje i bolesti krvi ploda i novorođenčeta, kao i poremećaji u toku trudnoće i rastenja ploda.

Foto: Shutterstock

 

 

Od ukupnog broja porodilja, 75,3 odsto je bilo prvi put u porodilištu, dok je svaka šesta majka već imala jedno dete. Od ukupnog broja živorođene dece, 52 odsto su bili dečaci. Najčešća težina novorođenčadi bila je između tri i tri i po kilograma, a zatim između 3.500 i 3.999 grama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija