• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

14.12.2023

10:46

Olgu oduševio svakodnevni srpski običaj koji u Rusiji ne postoji: Mi smo jedan slovenski narod, a najveća razlika je u ovome

printscreen/Kurir tv

Društvo

Olgu oduševio svakodnevni srpski običaj koji u Rusiji ne postoji: Mi smo jedan slovenski narod, a najveća razlika je u ovome

Podeli vest

Sve je više Rusa u našoj državi i sve se češće može čuti ruski jezik na ulicama Beograda. O tome svedoči i podatak Ministarstva unutrašnjih poslova iz maja ove godine, da u Srbiji boravi gotovo 30.000 ruskih državljana na osnovu odobrenog privremenog boravka.

Jedna od njih je Olga Butskala, iz Sankt Peterburga.

Olga Butskala jedna je od onih Ruskinja koja je napustila domovinu, svoj Sankt Peterburg pre pet godina da bi došla u Beograd i to iz ljubavi, kako prema svom suprugu, tako i Srbiji i našem narodu.

- Znate kako, Rusija je moja država. Tamo je moja porodica, tata, mama i sestra. Za mene sad u ovom trenutku život u Srbiji je baš lepši. Olga je oduševljena srpskim stanovništvom, koje je po njenom mišljenju veoma ljubazno. Primećuje i da Srbi mnogo vole Rusiju i da su otvoreni za ruski narod:

-To je bilo meni prijatno zato što nigde još tako ne vole Rusiju kao ovde generalno. Možeš da radiš ovde i lep je život za porodicu i za decu i bilo mi je ovde interesantno kako tata ide napolje i igra se sa decom. To se ne može baš tako često videti u Rusiji, kao što su ovde sve porodice zajedno i baka i deka i tata zajedno sa decom. To je meni tako prijatno da vidim.

Olgi je u početku bilo teško da se privikne na život u Beogradu. Tada nije razumela baš sve šta govore ljudi oko nje, ali sada joj je dosta lakše da prevaziđe tu jezičku barijeru. Iako ima mnoštvo sličnosti, Olga je istakla po čemu se to život u Srbiji ipak razlikuje od onog na koji je navikla u Rusiji.

- Generalno Rusi i Srbi su jedan slovenski narod, slični je jezik ono što ja mogu da kažem i jedna kultura, ali s druge strane postoje razlike u nekim običajima. Ne slavimo slavu baš tako svi sa porodicama. Meni je bilo interesantno to što svaka porodica ima neku slavu svoju, što nema u Rusiji. Samo se te porodične tradicije razlikuju, a generalno sve je slično kao kod svih slovenskih naroda.

Ona sada ovde ima svoju agenciju koja se bavi konsaltingom, administracijom i pravnim poslovanjem za sve Ruse, kao i ostale strance koji su došli u Srbiju. Takođe, Olga radi i u kineskoj firmi koja proizvodi elektronske cigarete kao ekonomista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija