• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

08.12.2023

06:54

Stranci u Srbiju uložili 4,5 milijardi evra! Rekordan iznos stranih direktnih investicija u našu zemlju

Estock

Društvo

Stranci u Srbiju uložili 4,5 milijardi evra! Rekordan iznos stranih direktnih investicija u našu zemlju

Podeli vest

Najviše investicija stiže iz Azije, posebno iz Kine, a što se evropskih investitora tiče, novac se ulaže iz Holandije, Rumunije, Nemačke, Velike Britanije, Austrije...

Od početka godine stranci su u Srbiju uložili 4,195 milijardi evra, a očekuje se da do kraja 2023. to bude 4,45 milijardi, što je apsolutni rekord kada govorimo o stranim investicijama.

Ovo je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodavši da najviše ulaganja stiže iz Azije, posebno iz Kine. Takođe, predsednik Srbije je dodao da je sve veći broj investitora i iz Južne Koreje.

- Ostaje da jačamo saradnju sa Emiratima, Indijom, da radimo i sa drugim azijskim investitorima. Te zemlje sa Istoka ćemo i u budućnosti sve više privlačiti - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Više od projekcije

I prema predviđanjima Narodne banke Srbije (NBS) za 2023, stranci će uložiti više od četiri milijarde evra. Preliminarni podaci za oktobar pokazuju da je taj priliv, posmatrano od početka godine, zaključno sa oktobrom premašio 3,7 milijardi evra.

- NBS konzervativno projektuje prilive stranih investicija i, prema našoj poslednjoj projekciji za ovu godinu, projektovan je priliv od oko četiri milijarde evra, odnosno oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda. Međutim, kretanja u dosadašnjem toku godine i naše nove procene za preostali deo godine ukazuju na to da će taj priliv gotovo sigurno biti veći od projektovanog, to jest da će premašiti četiri milijarde evra - kažu u centralnoj banci.

IT sektor pretekao poljoprivredu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da ukupni prihodi IT sektora budu preko 3,6 milijardi evra ove godine, što znači da u BDP-u prevazilaze poljoprivredu, što, kako je istakao, nije bilo moguće pre 10-15 godina.

- Očekujemo stopu rasta od 2,7 odsto - rekao je Vučić.

Posmatrano po zemljama, tokom prva dva tromesečja 2023. najveći prilivi zabeleženi su iz Kine (592,6 miliona evra), Holandije (414,7 miliona evra), Rumunije (124,5 miliona evra), Velike Britanije (122,5 miliona evra), Nemačke (117,1 milion evra) i Austrije (113,6 miliona evra).

Foto: Estock

 

Da su ovo fantastični rezultati za našu zemlju, u situaciji kada u celoj Evropi vlada ekonomska kriza od izbijanja rata u Ukrajini, potvrđuju i ekonomisti.

- Ono što je za svaku pohvalu, u odnosu na takvu situaciju u Evropi, jeste da naša zemlja u ekonomskom smislu stoji izuzetno dobro. Mi već godinama unazad imamo ogroman priliv stranih direktnih investicija, a bitno je da u tom smislu sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom. Mi smo sada, primera radi, sa Italijom uspostavili izuzetne ekonomske odnose i ona se vraća na srpsko tržište. Sa druge strane, znate da mi imamo veoma važnu i veliku saradnju sa Kinom, koja je u ovom trenutku možda i vodeća sila sveta. U tom smislu, vrlo je važno da nam iz ove zemlje stižu i najveći iznosi stranih ulaganja - objašnjava ekonomista Goran Puzić.

Nova radna mesta

Kako dodaje, ono što posebno raduje kada su u pitanju strana ulaganja jeste otvaranje novih radnih mesta, što će nam vratiti i naše ljude iz inostranstva, ali i uposliti stranu radnu snagu.

- Već imamo trend vraćanja određenog broja naših građana iz inostranstva jer se sada ovde otvaraju uslovi za bolje zaposlenje, ali imamo i potrebu da "uvezemo" stranu radnu snagu. Otvara se veliki broj radnih mesta i vidite i sami da kod nas u određenim delatnostima već imamo strane radnike. To su sve rezultati odgovorne ekonomske politike - zaključuje Puzić.

Strane investicije u proteklih pet godina

GODINA IZNOS

2018. 3,5
2019. 3,8
2020. 3
2021. 3,9
2022. 4,4
2023. 4,5**
* iznosi su u milijardama evra
** procena

Odakle stiže najviše investicija

DRŽAVA IZNOS

Kina 592,6
Holandija 414,7
Rumunija 124,5
Velika Britanija 122,5
Austrija 113,6
* u milionima evra




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija