• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.12.2023

08:59

Objavljeni uslovi za prijavu za program nedovoljno razvijene opštine: Sredstva 320 miliona dinara, a evo ko može da konkuriše

informer

Društvo

Objavljeni uslovi za prijavu za program nedovoljno razvijene opštine: Sredstva 320 miliona dinara, a evo ko može da konkuriše

Podeli vest

U Službenom glasniku objavljena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2024. godinu odnosno jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe, čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.

Za realizaciju ovog programa u budžetu za narednu godinu predviđena su sredstva u iznosu 320 miliona dinara.

Kako se navodi u uredbi, ta sredstva su opredeljena za realizaciju projekata unapređenja kapaciteta nedovoljno razvijenih opština (220 miliona dinara), mere podrške izrazito nedovoljno razvijenim opštinama radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava u cilju pomoći (pet miliona), kao i za projekat "Izgradnje gradske pijace u Surdulici - druga faza"(95 miliona dinara).

Foto: Shuterstock

 

Dodaje se da realizacija projekata i mera podrške ima za cilj podizanje kapaciteta u oblasti izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata, nabavke opreme od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine i preduzimanja mera u cilju smanjenja siromaštva od značaja za izrazito nedovoljno razvijene opštine.

Opštine koje mogu da konkurišu

Pravo na podnošenje prijave projekta i zahteva za mere podrške, kako je navedeno imaju opštine: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Objekti koji su predmet izgradnje, rekonstrukcije i opremanja moraju biti u svojini jedinica lokalne samouprave.

U Uredbi je precizirano da se projekti sufinansiraju u iznosu od 30 do 70 odsto u maksimalnom iznosu do sedam miliona dinara ili se finansiraju u celosti ukoliko je njihova maksimalna vrednost četiri miliona dinara, a korisnik je u obavezi da realizuje sve aktivnosti i dostavi finalni izveštaj do 20. novembra 2024. godine.

Foto: Shuterstock

 

Kriterijumi za ocenjivanje i odabir projekta su njihova održivost, broj potencijalnih korisnika koji su obuhvaćeni projektom, sopstveno učešće, kao i efekat realizovanog projekta na kvalitet života u jedinici lokalne samouprave.

Navedeno je i da će kabinet ministra objaviti javni poziv u Službenom glasniku Srbije i na internet stranici www.rnro.gov.rs, a rok za podnošenje prijava projekata biće 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija