• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

01.02.2024

09:25

Na vrhuncu smo sezone respiratornih infekcija: Batut razmatra zabranu poseta

clipart

Društvo

Na vrhuncu smo sezone respiratornih infekcija: Batut razmatra zabranu poseta

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja je, na osnovu mišljenja Radne grupe, preporučilo zdravstvenim ustanovama u Srbiji da ponovo razmotre zabranu i ograničenje poseta u bolnicama, zbog toga što se nalazimo na vrhuncu sezone respiratornih bolesti, rečeno je Tanjugu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Iz Instituta je pojašnjeno da se pojačanje mera prevencije i suzbijanja respiratornih infekcija zahteva ne samo zbog korona virusa, već i zbog drugih respiratornih infekcija.

"Intenzitet transmisije virusa SARS-CoV-2 u populaciji opada tokom prethodnih nedelja i može se oceniti kao umeren dok se, s druge strane, beleži porast učestalosti gripa, respiratornog sincijalnog virusa i drugih, posebno virusnih uzročnika respiratornih infekcija", precizirali su iz "Batuta".
Kako navode, odluku o zabrani poseta donose direktori zdrastvenih ustanova sa svojim komisijama za bolničke infekcije, koju svaka zdrastvena ustanova mora da ima, uz konsultaciju sa teritorijalno nadležnim Institutima i zavodima za javno zdravlje.

Iz Instituta dodaju da se odluka donosi nakon sagledavanja epidemiološke situacije u populaciji, među zaposlenima i pacijentima, prostornih i drugih kapaciteta, kao i na osnovu sagledavanja specifičnih rizika kod hospitalizovanih pacijenata od komplikovanja njihovih osnovnih bolesti u slučaju obolevanja od respiratornih infekcija.

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno za sve zaposlene i druge osobe koje borave u zdravstvenim ustanovama. Takođe, i dalje je indikovana primena posebnih mera prevencije i suzbijanja korona virusa u zdravstvenim ustanovama koje preporučuje Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja, kao i u ustanovama socijalne zaštite i drugim osetljivim kolektivima, a prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije", navode iz "Batuta".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija