• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infromer/RT Balkan

15.02.2024

13:31

Ova namirnica je za godinu dana drstično pojeftinila: Na akciji može da se nađe i za 140 dinara

Pixabay, Pngwing

Društvo

Ova namirnica je za godinu dana drstično pojeftinila: Na akciji može da se nađe i za 140 dinara

Podeli vest

Suncokretovo ulje je jedna od retkih namirnica koja je poslednjih meseci u Srbiji pojeftinila i to za više od 40 dinara za godinu dana.

Litar je u februaru prošle godine, prema podacima iz "Potrošačke korpe" koju objavljuje Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, bio čak 217,58 dinara, a danas u prodavnicama košta između 160 i 175 dinara, dok se na sniženju može naći i za 140 dinara.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da će cena ulja zavisiti i od količine suncokreta koja bude zasejana ove godine, s obzirom da još nije završena prolećna setva, ali i od cena u svetu.

- Dve kulture koje su najzastupljenije u Ukrajini su prošle godine urnisale evropsku poljoprivredu, to su pšenica i suncokret, jer su oni najveći proizvođači, a njihova roba je u jednom trenutku preplavila tržište. Zbog toga, između ostalog, protestuju i poljoprivrednici širom Evrope. I kod nas su cenovno trpeli proizvođači koji su ga zasejali i nisu bili zadovoljni otkupnom cenom. Može se očekivati da će ove godine zasejati manje količine, a onda ćemo videti kakav će biti uticaj na cene ulja u prodavnicama - kaže Prostran.

Srbija među najjeftinijima

Sa cenom od oko 175 dinara, odnosno 1,61 dolar po litru, Srbija je među zemljama u kojima je ova namirnica najpovoljnija. To je pokazala analiza sajta "Global Produkt Prajsis" koji poredi cene namirnica širom sveta. Među 81 zemljom, koje su obuhvaćene u bazi podataka ovog portala, ulje je povoljnije samo u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj, a prosečna cena je 3,31 dolara.

Gledajući najnovije podatke, najniža cena je bila 1,47 dolara u Ukrajini, a najviša 7,15 dolara u Hong Кongu.

On napominje da domaći poljoprivrednici ne odustaju lako od suncokreta, jer on podnosi sušu bolje od ostalih ratarskih kultura i zbog toga ga seju, i kada deluje da se cenovno ne isplati.

- To što je ulje imalo neka pozitivna cenovna kretanja sa stanovišta potrošača i česte akcije je doprinelo da se ne smanji potrošnja i da ova industrija ipak može da preživi - kaže Prostran.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da veliki uticaj na cenu domaćeg ulja pre svega imaju kretanja na svetskom tržištu.

- Rast cena ulja na svetskom tržištu je usledio naročito 2022. godine kada je cena bila preko 1.700 evra po toni tako da je i bilo normalno da na tržištu litar bude više od 200 dinara. Situacija se u 2023. godini promenila i Srbija je izvozila ulje po ceni od 1.000 do 1.050 dolara po toni - navodi Milićević.

Sa svetskim cenama su neminovno morali da se usklade i proizvođači i trgovci, da bi sprečili drastičan pad prodaje.

- Cene na svetskom tržištu utiču i na domaće cene, jer veliki trgovinski sistemi imaju svoju logistiku i mogu uvesti ulje jeftinije od domaćeg ako se domaći proizvođači ne prilagode - ukazuje Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija