• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.02.2024

12:57

Srbija u suzama! Preminuo srpski heroj iz Gnjilana: Nije dozvolio šiptarima da spale naše svetinje 2004.godine!

printskrin

Društvo

Srbija u suzama! Preminuo srpski heroj iz Gnjilana: Nije dozvolio šiptarima da spale naše svetinje 2004.godine!

Podeli vest

Vlasta Đorđević, gnjilanac koji je bio odlučan da svoj život okonča u ovom gradu, uprkos svim nedaćama koje su Srbi doživljavali i doživljavaju i dan danas, upokojio se juče.

Ova informacija preneta je na društvenim mrežama, na stranicama u kojima se okupljaju ljudi iz Gnjilana, a puštena je vest i na stranici "dnevnadozabeograda".

Tamo se piše da Vlasta nikad nije prodao svoju kuću, jer je želeo da bude svoj na svome.

Dugi niz najtežih godina za srpstvo na KiM proveo je kao čuvar crkve Svetog Nikole, koja je bila jedina sigurna oaza Srbima koji su dolazili u Gnjilane. Isto je i danas. Jedan deo života je proveo u crkvenoj porti, posebno nakon martovskog pogroma. Tu je i spavao, suočavao se i odolevao brojnim napadima koji su se događali često.

U martovskom pogromu 2004. godine bio je jedan (možda i jedini) Srbin koji se zatekao u crkvenoj porti i sprečio paljenje ove svetinje.

Neustrašivo se borio protiv horde i golim rukama je sklanjao molotovljeve koktele kojima su napadači sa svih strana pokušavali da upale ovu svetinju. Održavao je crkveno dvorište i samu crkvu čija se unutrašnjost i danas na nebrigu svih nas, države i crkve polako urušava.

Sustigla ga je bolest i poslednje godine života je proveo u svojoj kući u Gnjilanu.

- Sahrana pokojnika će se obaviti danas u Gornjem Kuscu, gde je rođen pre sedamdeset godina, jer je to teško izvidljivo u gradu koga je neizmerno voleo - informacija je koja je objavljena u nedelju.

Večni pokoj podaj Gospode mučeniku koji je poslednje dve decenije života poklonio voljenom gradu, gnjilanskoj svetinji i Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija