• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.02.2024

10:26

Srbija uvodi nove mere zbog velikog kašlja?! Vakcinisaće se majke da se zaštite bebe: Ovo su svi detalji!

Shutterstock

Društvo

Srbija uvodi nove mere zbog velikog kašlja?! Vakcinisaće se majke da se zaštite bebe: Ovo su svi detalji!

Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da se razmatra početak vakcinacije majki protiv velikog kašlja kako bi novorođena deca bila zaštićena u prvim mesecima života.

Ministarka je povodom nedavnih smrti novorođenčadi od posledica velikog kašlja ocenila da se to pitanje ozbiljno razmatra, i da je na Republičkoj stručnoj komisiji za pedijatriju i infektivne bolesti da donese odluku.

Ona je naglaisila za TV Pink, da je veliki kašalj posebno opasan za novorođenčad.

- U nekim sredinama je problem što se vakcinacija ne obavi na vreme. U malim sredinama stepen vakcinacije kod dece je 98 odsto pošto su ljudi usmereni na pedijatra i veruju mu - rekla je Grujičić, i dodala dok je u velikim sredinama procenat vakcinacije slabiji. 

Dodala je da je potrebno vratiti poverenje u medicinu i lekare, i da je vakcionacija dece "jedina prava stvar", i da se tiče zdravlja ostale dece u okruženju.

Foto: Masha Bandjur

 

Šta je veliki kašalj?

Pored narodskog epiteta „magareći“, veliki kašalj se zbog dužine trajanja simptoma ponekad naziva i „kašalj od 100 dana“, iako su napadi u kasnijim fazama ređi i neuporedivo slabiji.

Veliki kašalj (pertussis), u našem narodu još poznat i kao „magareći“ može da dobije svako dete, a rizicima su posebno izložena odojčad i mališani do pete godine života. Iako kao simptom često može da bude uznemirujući, važno je znati da je veliki kašalj zapravo vid zaštitnog (protektivnog) mehanizma.

Foto: Freepik.com

 

Prema navodima Center For Desease Controle and Prevention veliki kašalj može se dijagnostikovati kod onih osoba koje kontinuirano kašlju duže od dve sedmice, sa zacenjivanjem i nagonom za povraćanje. Veliki kašalj ponekad može da traje i do šest nedelja.

Simptomi su karakteristični:

-jaki napadi kašlja
-crvenilo lica
-zacenjivanje
-otok očnih kapaka
-promene na koži zbog naprezanja (žile, crvenilo, svrab)
-strah
-cijanoza (plava boja kože)
-bledilo
-hladan znoj
-malaksalost i umor
-nedostatak apetita.

U težim formama bolesti moguć je i gubitak svesti sa konvulzijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17