• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kamatica

23.02.2024

09:52

Ovo je način da otkrijete koliko vas zaista košta kredit: Ovako banke ratu prikazuju nižom nego što jeste

Tanjug

Društvo

Ovo je način da otkrijete koliko vas zaista košta kredit: Ovako banke ratu prikazuju nižom nego što jeste

Podeli vest

Pozajmica od banke, bilo da vam treba keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, u svojoj suštini je vrlo jednostavna stvar - to je novac puta vreme na koje ste uzeli pozajmicu.

To je glavna stvar koju treba da znate ako želite da izračunate koliko će vas koštati ovaj pozajmica od banke. Mnoge banke koriste reklamne trikove kako bi visinu rate prikazale što manjom, ali naravno da postoji način da saznate koliko ćete zaista platiti za pozajmicu od banke.

Evo i kako možete da saznate koliko tačno plaćate banci za ovu uslugu. Zamislite da ste, primera radi, uzeli od banke 500.000 dinara, sa mesečnom ratom od 7.000 na rok od 95 meseci. Za ovakav kredit ćete banci platiti 165.000 dinara preko onih pola miliona koje ste prvobitno pozajmili. I ovo je bio samo jednostavan primer, da bismo vam pokazali koliko krediti mogu da vas koštaju.

Pri svakom traženju kredita neophodno je da se što detaljnije raspitate o uslovima kredita i da tražite napismeno ponudu od bankara.

Zašto da napismeno tražite ponudu za kredit? Zbog toga što u njoj postoji deo koji se odnosi na cenu kredita. Potrebno je da u ponudi pronađete koliki je ukupni iznos koji ćete vi kao korisnik kredita platiti tokom perioda otplate. Zatim od tog iznosa oduzmite visinu samog kredita i tako ćete najlakše ali i najpreciznije saznati koliko će vas tačno koštati kredit koji planirate da uzmete. I ne zaboravite nekoliko zlatnih pravila:

- Niža mesečna rata ne znači i da je kredit jeftiniji
- Što duži rok otplate, to je skuplji kredit
- Kraći rok otplate znači da ćete se ranije vratiti na nivo mesečnih prihoda koji ste imali pre kredita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija