• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.03.2024

09:32

Detaljna prognoza do kraja marta! Uskoro stiže drastična promena vremena, ovome se malo ko nadao!

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Društvo

Detaljna prognoza do kraja marta! Uskoro stiže drastična promena vremena, ovome se malo ko nadao!

Podeli vest

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), kaže da će se do 5. marta zadržati natprosečno toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama od 15 do 20 stepeni Celzijusa u većini mesta, što je vrednost zabeležena i poslednjih sedam dana.

Iza nas je ekstremno topao februar i naš meteorolog je bio zatečen dobijenim podacima.

- Narednih dana biće i malo kiše. U subotu i nedelju padavine će biti malo češće u jugozapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. U ostalim krajevima padavine će biti sasvim retka pojava. Početkom naredne sedmice sa Jadrana nam pristiže novo naoblačenje koje će na visokim planinama usloviti i sneg. Dakle, u nižim predelima će padati kiša, a na visokim planinama, iznad 1.500-1.600 metara, biće i malo snega. Inače su trenutne visine snežnog pokrivača vrlo male, na Kopaoniku ima samo oko 10 centimetara snežnog pokrivača i on se zbog visokih temperatura i dalje topi – kaže Slobodan Sovilj.

Od 6. marta se očekuje manje zahlađenje. Sovilj kaže da zahlađenje neće biti intenzivno, ali će usloviti pad jutarnjih i maksimalnih dnevnih temperatura za 3 do 5 stepeni u većini mesta.

Dnevni maksimumi će u većem delu Srbije biti od 12 do 17 stepeni. Jutra će biti hladnija, pogotovo u noćima bez oblačnosti, kada su noći vedre.

- Nastaviće se period česte smene sunčanih i oblačnih intervala, uz malo kiše. Nema naznaka o obilnim padavinama u narednih 10 dana, ali će biti promenjivo vreme uz malo kiše u većini mesta. Samo na visokim planinama će biti uslova za sneg – kaže Slobodan Sovilj.

Temperatura u martu

Očekuje da tokom većeg dela marta, što je prikazano i na grafikonu mesečne prognoze RHMZ, temperatura bude i dalje iznad proseka.

Srednja maksimalna temperatura će biti između 12 i 15 stepeni u većini nižih predela, a srednja dnevna između 7 i 10 stepeni. Padavine će biti povremene.

- Ukupna količina padavina u većini nižih predela će biti oko ili ispod proseka. Za Beograd je to 31 mm, Novi Sad 27 mm, Niš 31, Kragujevac 31 mm. To su vrednosti malo ispod proseka. U svakom slučaju, padavine će biti relativno česte, ali slabog intenziteta, i zato očekujemo da ukupna količina na mesečnom nivou bude manja od prosečne – kaže Sovilj.

Do kraja marta bez jačeg zahlađenja

Na pitanje da li se u drugoj polovini marta očekuje drastičan pad temperature, kaže da je to moguće, ali to neće biti značajna promena.

- Za sada nema naznaka za ozbiljno zahlađenje, koja se gledajući podatke unazad dešavaju i u martu i u aprilu. Recimo, prošle godine je 3. i 4. aprila pao sneg širom Srbije, u Beogradu je tada izmereno 19 centimetara snega na Vračaru i čak 30 centimetara snega na Košutnjaku. Takvi intenzivni prodori hladnoće kada se jave u rano proleće obično kratko traju, jedan ili dva dana, ali mogu doneti i snežne padavine i nagli pad dnevnih i jutarnjih temperatura. Takvo zahlađenje se prema prognostičkom materijalu za sada se ne vidi, ali ukoliko bude potrebe izdavaćemo najave i upozorenja i na takve događaje ukoliko ih kasnije bude bilo – kaže naš meteorolog.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija