• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.03.2024

09:59

U Zvezdinom Muzeju biće izložen i originalni plakat za film "Šeki snima, pazi se" - poklon Gorana Vesića!

Informer

Društvo

U Zvezdinom Muzeju biće izložen i originalni plakat za film "Šeki snima, pazi se" - poklon Gorana Vesića!

Podeli vest

U Muzeju Fudbalskog kluba Crvena zvezda biće izložen i originalan plakat za film "Šeki snima, pazi se", iz 1962. godine, kao poklon ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, velikog zvezdaša, Gorana Vesića.

Komedija u režiji Marijana Vajde, bila je izuzetno gledana zbog druge "zvezdine zvezde", jednog od najboljih jugoslovenskih driblera, Dragoslava Šekularca, koji je glumio samog sebe.

- U slobodno vreme volim da kupujem stare stvari kao što su knjige ili plakati. Tako sam pronašao originalni plakat, iz 1962. godine, za film 'Šeki snima, pazi se', o 'Zvezdinoj' legendi, koji sam želeo da ostane sačuvan zauvek i darovao ga svom klubu - rekao je Vesić.

Podsetio je da Šekularac nije "samo" igrao samo 11 godina za Zvezdu, i tokom njih odigrao 375 utakmica, niti je "samo" bio "druga Zvezdina zvezda", već je bio prvi jugoslovenski i srpski fudbaler koji je razumeo da fudbal nije samo sport nego i šou biznis, i to mnogo pre durgih fudbalera u mnogim drugim zemljama, pre svega, u Nemačkoj, koji su tek kasnije komercijalizovali fudbal. 

- Naravno, ta komercijalizacija je bila u skladu sa mogućnostima tadašnje Jugoslavije, ali je ovaj film bio jedan od najgledanijih te godine u SFRJ. Važno je da ovaj originalni plakat, kao sećanje na Šekularca, bude u našem Muzeju - rekao je Vesić.

Foto: Informer

 

On je pozovao zvezdaše da sve uspomene na klub, ukoliko žele da ostanu trajno sačuvane i da ih podele sa drugima, poklone Muzeju. 

Vesić je napomenuo da Zvezda ima privilegiju da ima toliko bogatu istoriju, ali i da ima Muzej, što nema mnogo klubova na svetu. 

- Zvezdin muzej je jedna od dragocenosti Beograda i jedan od najposećenijih muzeja u glavnom gradu. Može da ima i više eksponatа, a to zavisi od nas, zvezdaša, da li želimo sve što podseća na klub, bude u Muzeju. Srećan sam što će ovaj plakat biti tu gde mu je i mesto, na Marakani, gde je je Šekijeva kuća, u klubu u kojem je stvarao fudbalsku istoriju. Zahvalan sam predsedniku kluba Svetozaru Mijailoviću što su poklon prihvatili i nadam se da će nastaviti ovim putem", rekao je Vesić, koji je posetio Muzej na stadionu "Rajko Mitić - i uručio plakat.

Predsednik kluba Svetozar Mijailović zahvalio je Vesiću na poklonu, dodajući da je i time pokazao koliko mu je stalo do Zvezde i njene istorije. 

Zvezda, ističe, jeste veliki klub, ali su je upravo i takvi detalji, učinili velikim.

- Dragoslav Šekularac bio je jedan od najpopularnijih Zvezdinih fudbalera toga vremena, koji je obeležio Crvenu zvezdu, ne samo igrama nego i svojim burnim ponašanjem na terenu, i van terena. On je uradio nešto što je danas postala moderna pojava u fudbalu - ukazao je Mijailović.

Foto: Informer

 

Pridružio se pozivu ministra svim zvezdašima, da ukoliko poseduju nešto što je dokaz i podsećanje na slavnu klupsku istoriju, a žele da to zauvek ostane sačuvano - to nađe mesto u ovom muzeju.

- Muzej je u akciji da što više autentičnih stvari koje su vezane za Crvenu zvezdu budu ovde, dostupne svima koji žele da se upoznaju sa istorijom našeg velikog i bogatog kluba - dodao je Mijailović. 

Muzej Fudbalskog kluba Crvena zvezda otvoren je 12. marta 1985. godine povodom 40 godina od osnivanja kluba.

Brojne fotografije, dokumenta i trofeji predstavljaju svedočanstvo o velikim uspesima, osvojenim prvenstvima, o bravurama Zvezdinih fudbalera, "Marakani" punoj navijača, legendarnim igračima i trenerima...

Jedna od najlepših i najraskošnijih sportskih zbirki, broji više od 1.400 eksponata, od čega je 680 trofeja izloženo i predstavljeno, dok se ostatak eksponata nalazi u depou Muzeja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija