• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2024

09:28

Nasilje preplavilo čitavu Srbiju, situacija alarmantna - od straha i strepnje se lede kosti? Poznati psiholog otkriva kako se izbaviti iz "kandža pakla"!

Shutterstock

Društvo

Nasilje preplavilo čitavu Srbiju, situacija alarmantna - od straha i strepnje se lede kosti? Poznati psiholog otkriva kako se izbaviti iz "kandža pakla"!

Podeli vest

Savet koji mnogi roditelji daju deci je štetan – evo zašto nije dobro da ignorišu kada ih neko vređa i maltretira.

 

Roditelji imaju mnoge dileme u odgajanju dece, što je sasvim normalno jer niko ne zna odgovor na sve, niti kako je najbolje da se postavi u svakoj situaciji.

Mnoge mame i tate, iz najbolje namere, savetuju svojoj deci da kada ih neko od vršnjaka vređa ili ponižava, prosto na to ne obraćaju pažnju. "Ne obaziri se na to i prestaće", rečenica je koju mnogi kažu svojoj deci.

Međutim, psiholog Elena Gorinova objasnila je zašto je to potpuno pogrešan savet.

Zašto nije dobro ne reagovati

Pristup koji podrazumeva nereagovanje na uvrede ili nasilje je pogrešan. Izostanak reakcije deteta zapravo znači da se potiskuju negativne emocije, da je uloga žrtve upitna (jer se žrtva ne opire) i ne postoji nada za pomoć spolja, kaže psiholog Gorinova.

Foto: Shutterstock

 

 

- Ako vas neko ponižava, tuče, narušava vaš privatni prostor ili vas vređa, neophodno je da reagujete. Osim toga, reakcija je neophodna i kada niste žrtva, već svedočite nekom maltretiranju. Tolerancija na agresiju je ozbiljna posledica maltretiranja, slična je posttraumatskom stresnom sindromu. Dete koje ne reaguje ni na koji način na agresiju (bilo da se vrši nad njim ili nekim drugim) ima smanjeno poverenje u druge i sposobnost da pravilno pristupi situaciji, trpe njegova empatija i samopoštovanje - upozorila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija