• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2024

18:00

Studentkinje sa Kosova "jecaju": Situacija sve teža, ne možemo ni da zamislimo šta nas tek čeka!

Shutterstock

Društvo

Studentkinje sa Kosova "jecaju": Situacija sve teža, ne možemo ni da zamislimo šta nas tek čeka!

Podeli vest

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici žive i školuju se u teškoj situaciji koju je dodatno zakomplikovalo ukidanje dinara, jer ni oni ne mogu do svojih kredita i stipendija.

Zabrinuti su za svoju budućnost, jer, kako kažu, "ako im je ovako na početku profesionalnog života – ne mogu ni da zamisle šta sve tek može da im se desi do kraja studija". 

Studentkinja master studija i saradnik u nastavi na Katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Kristina Milutinović kaže da je studentski život na KiM je veoma komplikovan.

- Svi su upoznati sa kojim izazovima i preprekama se naši studenti, na prostoru Kosova i Metohije svakodnevno suočavaju. Sve to izuzetno otežava život svih na Kosovu, pa i studenata. Postoje velike prepreke, a i sami dolasci i odlasci studenata i profesora su onemogućeni - kaže Milutinović za Kosovo onlajn.

Zbog problema sa novčanim sredstvima, studenti se bore da prežive, ukazuje ona.

 - Nemaju mogućnost da podignu novac, kojim plaćaju smeštaj, menzu. Studentski centar i Univerzitet uspevaju da pronađu način i rešenje, kako bi održali nivo koji godinama grade. Imamo nadu, ali pored nade postoji izuzetno veliki strah. Veliki broj studenata se premišlja oko prelaska na druge fakultete -  priča ova mlada žena.

Studentkinja prorektorka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovana Šmigić istakla je da je studentima sa Kosova veoma važno da dobiju priliku da se usavršavaju i uče.

- Važno nam je da znamo da imamo podršku svih organa vlasti u Srbiji, da su uvek tu za nas i pružaju nam nove prilike da nastavimo svojim putem, iako živimo u otežanim uslovima - rekla je ona.

Ukazuje da je poseban problem zabrana dinara, jer studenti nisu u mogućnosti da podignu kredite i stipendije. 

- To nam stvara dosta nevolja. Svi onda moraju da idu u centralnu Sbriju, a nisu svi u mogućnosti da to stalno čine… Sve nas to sprečava da normalno funkcionišemo. Neko onda mora da podigne novac umesto nas. Ali, ni to nije jednostavno. Situacija postaje sve teža i teža. A, s obzirom da smo tek na početku našeg puta - mogu da zamislim kako će tek biti", priznaje Šmigić.

Ipak, ističe da se studenti trude da ih to ne sputava u želji da se usavršavaju i napreduju.

- I godinama unazad to dokazujemo. Naš Univerzitet iznedruje nove pravnike, lekare, sociologe, filozofe... To je dokaz da želimo da učimo i radimo na svim obrazovanju uprskos svim preprekama - poručuje Šmigić.

Dodala je i da je odlična saradnja medju kolegama na Univerzitetu.

- Devojke su u većini na našem Univerzitetu, ali uvek nailazimo na veliku podršku svojih kolega, nismo imali velikih problema u radu i učenju - rekla je Šmigić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija