• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.03.2024

09:34

Penzioneri, važno obaveštenje! Danas je bitan dan - Oglasio se PIO fond!

Shutterstock

Društvo

Penzioneri, važno obaveštenje! Danas je bitan dan - Oglasio se PIO fond!

Podeli vest

Na oglasnim tablama Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost" kao i oglasnim tablama svih organizacionih jedinica Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje (PIO) objavljena je konačna rang-lista penzionera koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama Srbije, objavio je Fond PIO.

Za oporavak se prijavilo oko 60.000 korisnika a pravo na desetodnevni oporavak u banji ostvarilo je 22.089 penzionera, pri čemu je su u ovaj broj uključeni i pratioci za korisnike nege i pomoći drugog lica, odnosno za korisnike kojima je neophodna pratnja tokom rehabilitacije.

Nakon objavljivanja konačne rang-liste sledi sklapanje ugovora između Fonda PIO i rehabilitacionih centara, a Fond će uputiti obaveštenja korisnicima koji su ostvarili pravo, sa informacijom za koju banju su opredeljeni i koje terapijske usluge, odnosno fizikalne procedure će dobiti u banji. 

Istovremeno, Fond dostavlja spiskove penzionera rehabilitacionim centrima i za očekivati je da već krajem marta iz banja počnu da pozivaju prve penzionere na rehabilitaciju. 

Podsećamo, sredstva koja se izdvajaju za društveni standard za čak 77 odsto su veća u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog pojačane naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata. Za finansiranje oporavka penzionera u banjama izdvaja se 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara, od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini. Iz tih razloga Fond će tokom 2024. godine, moći da uputi oko 21.500 penzionera na besplatnu rehabilitaciju, što je najveći broj do sada.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija