• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

14.03.2024

07:25

Za matursko veče više od 100 evra! Cene proslave velike mature šokirale roditelje

Shutterstock

Društvo

Za matursko veče više od 100 evra! Cene proslave velike mature šokirale roditelje

Podeli vest

Proslave velike mature u srpskim hotelima i restoranima poskupele su za više od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa se cene kreću od 6.000 dinara u manjim hotelima i restoranima, do čak 13.000 dinara u nekim luksuznijim mestima u Beogradu.

 Majka maturanta, Milena B. iz Beograda kaže da su ponude za proslavu maturske večeri već pristigle u školu njene ćerke i da je u razgovoru s roditeljima dece iz drugih škola, zaključila da su one skuplje u odnosu na prošlu godinu, a da su ponuda i program znatno siromašniji.

- Ovog juna moraću da odvojim čitavo malo bogatstvo kako bih svoju ćerku opremila za maturu. U njenu školu stigla je ponudu za proslavu maturske večeri u hotelu "Kraun plaza". Paket koji nude košta 8.990 dinara i obuhvata koktel dobrodošlice, svečanu večeru i neograničeno bezalkoholno piće. Naravno da nisam za to da deca piju alkohol, ali samo jedan koktel za program koji traje od 21 sat do četiri sata ujutru zaista je smešno. Ili ćeš celo veče da stojiš sa jednim pićem, ili da pukneš još 100 evra, koliko u tom hotelu košta najjeftinija flaša vina - priča ova mama.

Niz troškova

Slični problemi muče i roditelje u drugim srednjim školama u Beogradu, pa je jedna mama u roditeljskoj grupi na Viberu napisala da, ako je za utehu učenicima medicinske škole, njeno dete je u tehničkoj školi dobilo ponudu skuplju za 3.000 dinara.

- Moje dete je u školi dobilo ponudu za matursko veče u hotelu "Metropol", gde je cena paketa 12.000 dinara. To je potpuno van pameti, jer je moja firma organizovala proslavu za 8. mart, gde je u jednom hotelu za 600 ljudi paket bio 35 evra po osobi. Da ne pominjem da je pored bogate večere koju smo imali, sve alkoholno i bezalkoholno piće bilo neograničeno. Stvarno ne znam zašto toliko podižu cene maturskih proslava i zašto se škole same ne organizuju i odluče za neke pristupačnije restorane - piše ova majka i napominje šta ih sve čeka da plate ove godine:

- Pored maturskog bala, tu je bila i maturska ekskurzija, koja nas je koštala skoro 1.000 evra. Tu je i upis na fakultet i polaganje prijemnog, koji se takođe plaća. Kada sve to spojite, zaista je mnogo para za sve te, kada pogledate, osnovne izdatke za jedno dete od 18 godina.

Foto: Informer.rs

 

 

Dodatni luksuz

Protokolom je predviđeno da proslava počinje u 21 čas i traje do četiri časa ujutru. Većina hotela ima svoje fotografe, tako da će to biti dodatna stavka koju će roditelji morati da plate kako bi deca imala uspomenu u vidu profesionalne fotografije.
Sa željom da se pokažu pred svojim vršnjacima, mnogi maturanti za odlazak na matursko veče iznajmljuju limuzine, oldtajmere i luksuzne automobile. Iznajmljivanje limuzine za deset osoba na sat vremena košta minimum 100 evra, oldtajmera od 100 naviše, a luksuznih automobila od 40 do 100 evra.

Foto: Pixabay

 

 

Udar na budžet

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da su maturska slavlja preskupa i da predstavljaju veliki udar na roditeljski džep, jer niko od njih ne želi da liši svoje dete tog zadovoljstva s obzirom na to da je deci proslava mature jedan od najsrećnijih dana u životu.

- Roditelji treba da izdvoje celu platu da bi svoje dete spremili za matursko veče! U luksuznim hotelima i restoranima u Beogradu proslava košta od 9.000 do 12.000 dinara. Ako ovim cenama dodamo novac koji se izdvaja za haljine, odela, obuću, za sređivanje frizura i šminke i dodatno piće koje deca tamo naručuju, dolazimo do ozbiljne cifre za roditeljski budžet - kaže Antić i dodaje:

- Ugostitelji i organizatori tih proslava trebalo bi da naprave kompromis uzimajući u obzir koliko roditelje košta ta završna godina srednje škole jer sledi upis na fakultete, ali i proslava punoletstva, ekskurzija, i sve to u veoma kratkom roku. Mnogima nije lako da izdvoje toliko novca, pa znam dosta slučajeva da podižu čak i keš kredite ne bi li sve to pokrili.

Primeri cena

Hoteli:
"Jugoslavija" 6.000rsd
"Kraun plaza" 9.000rsd
"Metropol" 12.000rsd
"Hilton" 13.000rsd

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija