• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2024

14:29

Najperspektivniji smer u Srbiji proslavio jubilej: 20 godina Odseka za softversko inženjerstva na ETF-u

Privatna arhiva

Društvo

Najperspektivniji smer u Srbiji proslavio jubilej: 20 godina Odseka za softversko inženjerstva na ETF-u

Podeli vest

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu svečano je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu proslavio 20 godina postojanja Odseka za softversko inženjerstvo, kao jednog od najperspektivnijih smerova u Srbiji.

Na ovaj studijski program dosad je upisano 2300 studenata, a ove godine je za prijem nove generacije predviđeno 180 mesta. Studijski program je ove godine reakreditovan, nastavni plan je osavremenjen, pa će novi brucoši više učiti o naprednim tehnikama veštačke inteligencije, zaštiti i sigurnosti softvera, kao i o tehnološkom preduzetništvu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Gvozdić naveo je da je Odsek za softversko inženjerstvo u velikoj meri zaslužan za prosperitet ETF-a, kao i za uspeh i procvat IT industrije u Srbiji.  

- Katedra za računarsku tehniku i informatiku je stub odseka i 20 godina je radila na njegovom usavršavanju. Danas je program savremen i konzistentan, sposoban da se uhvati u koštac sa mnogim tehničko-tehnološkim izazovima - naglasio je prof. dr Gvozdić. 

Na svečanosti je govorio i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić koji je istakao da je ovaj odsek u samom vrhu visokog obrazovanja na Univerzitetu u Beogradu.

- Bivši, sadašnji i budući studenti smera softversko inženjerstvo su zaista najbolji na našem Univerzitetu, a o tome govore mnogi statistički podaci. Statistika je pokazala da studenti koji završe ovaj odsek čekaju najviše mesec, mesec i po dana do zaposlenja - podvukao je prof. dr Đokić.

Šef Odseka za softversko inženjerstvo prof. dr Boško Nikolić na događaju je istakao da je uz veliki rad i trud napravljen odsek koji danas može da parira studijskim programima na najznačajnijim univerzitetima u celom svetu. 

- Odsek za softversko inženjerstvo spaja tradiciju ETF-a sa savremenim zahtevima i potrebama tržišta. Zajedno sa kolegama kontinuirano unapređujemo naš studijski program, tako da smo u okviru poslednje  akreditacije povećali broj predmeta na kojima se izučava veštačka inteligencija, zaštita podataka i upravljanje softevrskim projektima - naveo je prof. dr Nikolić dodajući da su studenti ovog odseka izuzetno uspešni, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

- Više od 100 diplomiranih studenata sa našeg odseka trenutno radi u velikim  međunarodnim kompanijama kao što su Google, Amazon, Meta, Nvidia, Volvo, ali i u najvećim domaćim kompanijama. Pored toga, naši studenti osnivaju svoje firme i startapove. Posebno smo ponosni na činjenicu da su neki od bivših studenata doktorirali na prestižnim univerzitetima u svetu: MIT i Temple University u Sjedinjenim Američkim Državama, ETH Cirih, EPFL Lozana, Imperial College London i Univerzitet u Geteburgu - izjavio je prof. dr Nikolić.

Na svečanosti se obratila i prof. dr Jelica Protić, šef Кatedre za računarsku tehniku i informatiku, koja je iznela podatke o četiri akreditacije ovog studijskog programa, od kojih je poslednja dobijena u martu 2024. godine.

Prof. dr Protić je istakla da među nastavnim osobljem Elektrotehničkog fakulteta ima 14 diplomaca ovog Odseka, dok je još šest zaposleno u Računarskom centru.

Na događaju su uručena priznanja i zahvalnice nekim od najboljih IT kompanija u Srbiji, partnerima Elektrotehničkog fakulteta koje su učestvovale u razvoju Odseka za softversko inženjerstvo, pomogli u opremanju laboratorija i učionica i obezbeđivali stipendije i praksu za studente ovog fakulteta.

Posebna priznanja su dodeljena kompanijama Endava i Nordeus, dok su zahvalnice uručene predstavnicima dvadeset i jedne kompanije koje su pomogle razvoj Odseka tokom ovih 20 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija