• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

21.05.2024

11:11

M:tel na najvišem stepenu likvidnosti od osnivanja: Tri pokazatelja uspešnosti

mtel

Društvo

M:tel na najvišem stepenu likvidnosti od osnivanja: Tri pokazatelja uspešnosti

Podeli vest

Prema nezavisnoj analizi grupe ekonomskih eksperata koji prate tržište telekomunikacija u Evropi, kompanija m:tel na kraju prvog kvartala 2024. godine dostigla je najviši stepen likvidnosti od svog osnivanja.

Tekući racio likvidnosti m:tel-a je 0,86, što je jednako stepenu likvidnosti Telekoma Austrija. Uz to, ova kompanija je prvi kvartal završila sa 17% većom dobiti u odnosu na isti period prošle godine, što ekonomski stručnjaci ocenjuju kao rezultat istorijskih odluka menadžmenta kompanije o politici isplate dividende i prodaji antenskih stubova.

Likvidnost m:tel-a iznad proseka telekomunikacione delatnosti

Usled velikih investicija i višegodišnje politike isplate cele neto dobiti akcionarima, m:tel je godinama poslovao sa relativno niskom likvidnošću mereno odnosom između obrtnih sredstava i kratkoročnih obaveza. Tako je, prema finansijskom izveštaju za 2022. godinu, m:tel obrtnim sredstvima pokrivao samo jednu trećinu svojih kratkoročnih obaveza.

Kraj 2023. godine doveo je odnos obrtnih sredstava i kratkoročnih obaveza gotovo jedan naprema jedan. Na kraju prvog kvartala 2024. godine, tekući racio likvidnosti m:tel-a je 0,86, što je jednako stepenu likvidnosti Telekoma Austrija. Inače, prosek za telekomunikacionu delatnost jeste da na 100 jedinica kratkoročnih obaveza dolazi 81 jedinica obrtnih sredstva, što je prosečan racio od 0,81.

Gotovina u obrtnoj imovini m:tel-a na gotovo 50%

Finansijski izveštaj s kraja prvog kvartala ove godine pokazuje da se, prvi put u finansijskoj istoriji m:tel-a, gotovina u obrtnoj imovini popela do nivoa od skoro 50%. Kompanija m:tel do sada nije beležila veći nivo likvidnosti, a koji je nastao naplatom jednog dela potraživanja po osnovu prodaje antenskih stubova.

Poređenja radi, m:tel je na kraju 2022. i 2023. godine na računima kod banaka i u svojim blagajnama imao oko 20 miliona KM, dok je sa 31. martom ove godine vlasnik 134,4 miliona KM gotovine.

Dobit m:tel u prvom kvartalu veća za 17%

Među pozitivnim pokazateljima poslovanja m:tel-a vidljivo je i da su obaveze u prva tri meseca ove godine, u odnos na kraj prošle godine, manje za 131 milion KM ili za 30%, a da je dobit veća za 17%.

Prema podacima MMF-a, inflacija u BiH u 2024. godine će biti 3%, što dovodi do zaključka da bi realan rast neto dobiti m:tel-a mogao biti oko 14%. U poređenju sa očekivanim rastom bh. ekonomije, mereno sa realnim BDP-om od oko 2,5%, sasvim je sigurno da će ovakav rast m:tel-a doneti odličnu zaradu i njegovim akcionarima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija