• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

29.05.2024

12:55

"Otišao je kako je i želeo, spremajući se da vozi bicikl": Održana komemoracija Miladinu Kovačeviću

Tanjug

Društvo

"Otišao je kako je i želeo, spremajući se da vozi bicikl": Održana komemoracija Miladinu Kovačeviću

Podeli vest

U Palati Srbija je povodom smrti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića održana komemoracija, kojoj su osim članova porodice, saradnika, prijatelja prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Govoreći na komemoraciji premijer Vučević je istakao da služiti u svojoj zajednici nije samo profesija, to je poziv, čast i odgovornost, a da je Miladin Kovačević svojim radom i zalaganjem postao istinski uzor i svetionik mnogima.

"On je nepokolebljivo stajao na poziciji stručnosti o funkciji svoje države. Bio je ne samo stručnjak u svom polju, kojim je suvereno dominirao već i odličan lider, mudar mentor i iskren prijatelj mnogima", rekao je Vučević.

Istakao je da je njegova karijera u Zavodu za statistiku bila posvećena preciznom i savesnom prikupljanju i analizi podataka što je predstavljalo ključni doprinos za donošenje mnogih važnih odluka u našoj državi.

Podsticao mlade da razvijaju svoje veštne

Dodao je da je Kovačević bio čovek koji je verovao u moć znanja i prosvetljenosti i uvek je, sa puno poštovanja, podsticao mlade kolege da razvijaju svoje veštine, pružajući im ubedljiv primer sopstvenog profesionalnog uzrastanja.

Vučević je naveo svoju impresiju u vezi sa Miladinom Kovačevićem i ispričao da ga je upoznao kao potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kada je tadašnja premijerka Ana Brnabić na sednicama Saveta za rast bruto društvenog proizvoda uvek na početku davala reč Miladinu.

"Tada se sala Vlade Srbije pretvarala u mali amfiteatar, gde je profesor Kovačević počinjao svoje predavanje iz ekonomije, fiskalne politike, građevinarstva, poljoprivrede, geopolitike, a mi smo hvatali njegova uputstva, znakove, učili i pokušavali da radimo na tome što je Miladin sa nama nesebično delio", rekao je Vučević i njegovoj porodici izrazio saučešće u ime Vlade Srbije i svih građana naše zemlje.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je podsetila na rimsku izreku, da se za velike ljude nije govorilo umro je, nego živeo je, i naglasila da to važi i za Miladina Kovačevića.

Bio vrstan matematičar, statističar i analitičar

Istakla je da je on bio vrstan matematičar, statističar, analitičar, da je najveći deo svog života proveo kao aktivni učesnik, dragoceni savetodavac i stvaralac u svim menama ekonomskog života Srbije i Jugoslavije, koju je precizno i pouzdano beležio u svojim ekonomskim analizama.

Pamtićemo ga bez sumnje i kao osnivača i dugogodišnjeg urednika istraživačkog projekta i mesečnog biltena makroekonomske analize i trendovi, popularnog MAT-a za koji je predano pisao do svojih poslednjih dana, ali i vrsnog dalekovidog pregovarača", rekla je guvernerka Tabaković.

Navela je da veruje da mu je članstvo u Savetu guvernera bila jedna od najdražih odgovornosti i da su njih dvoje dugo i dobro sarađivali i poštovali se.

"Bio je čovek sa kojim je moglo argumentovano da se razgovara i kad se sa vama nije slagao. Čak i tada. Spreman da s poštovanjem uvaži drugačije mišljenje, iako se nikada nije libio, da jasno i glasno, ponekad i oštro, iznese svoje mišljenje, na što su mu njegovo ogromno znanje i iskustvo davali za pravo", rekla je ona.

Istakla je da je bio patriota posebne vrste i svestran čovek.

"Bio je naš veliki otac"

Katarina Stančić iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je Miladin Kovačević bio veliki profesionalac, mentor svima u Zavodu i edukator.

"Pored toga i privatno nas je pomagao, starao se o našem zdravlju, uslovima u kojima živimo i nesebično nam pomagao na svim poljima. Jednom rečju, Miladin je bio naš veliki otac. Otišao je onako kako i želeo, pripremajući se da vozi bicikl", rekla je ona.

Dodala je da je zaposlene u Zavodu oplemenio svojom dobrotom, erudicijom i znanjem.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je istakao da smo ostali bez vrhunskog stručnjaka i iskrenog prijatelja, koji je nesebično delio svoje veliko znanje i iskustvo.

"Pamtićemo ga kao našeg Hercegovca, velikog naučnika, ponosnog oca, čoveka koji je pored mnogobrojne stručne podrške našem zavodu ostao upamćen po jednom velikom gestu, a to kada me u najtežem periodu za nas, tokom kovida kontaktirao i ponudio da zaposlenima pomogne u vakcinaciji preko Vlade Srbije, jer smo u tom momentu bili uskraćeni za vakcine", rekao je Kremić.

Sahrana Miladina Kovačevića obaviće se danas u 12 časova na Topčiderskom groblju a opelo počinje u 11.30.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija