• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.06.2024

17:12

"Ako osetite ove simptome, odmah se sklonite sa sunca" Lekari upozoravaju na simptome sunčanice: Evo šta treba prvo uraditi!

Shuterstock

Društvo

"Ako osetite ove simptome, odmah se sklonite sa sunca" Lekari upozoravaju na simptome sunčanice: Evo šta treba prvo uraditi!

Podeli vest

Prema najavi klimatologa ovih dana očekujemo temperature koje će biti za 10 stepeni više nego što su očekivane za ovo doba godine, sa temperaturama i do 40 stepeni. koje su potencijalno opsane i za zdravlje.

Načelnik Klinike VMA za urgentnu internu medicinu doc. dr Nemanja Đenić, kaže da se beleži porast broja pacijenata sa tegobama zbog visokih temperatura.

- Svakako imamo više posla, nažalost pacijenti koji već imaju srčanu slabost koji imaju problem sa krvnim sudovima i koji se leče od hipertenzije su većina pacijenata. Možda srčana slabost, odnosno simptomi koji podrazumevaju gušenje, zamaranje nemogućnost ležanja na ravnom glavnina tegoba odnosno glavnina problema koji se trenutno javljaju i takvi pacijenti treba da se jave radi korekcije terapije - kaže Đenić.

Foto: printscreen/Tv Pink

 

Pomoć lekara traže i mlađi pacijenti. Od početka godine 15 odsto više. Pacijenti koji imaju 50-60 godina su postali standard u angio-salama. Visoke temperature prati visok indeks UV zračenja, a tada trpi ceo organizam. Savet lekara je da se simptomi ne ignorišu.

- Vrlo je važno uputiti apel ljudima da se ne izlažu direktno sunčevim zracima. Sunčanica je nešto blaže stanje, to je nešto što možemo lako da prepoznamo. Prvi simptom je glavobolja, javlja se mučnina i možda nagon na povraćanje. To su prvi znaci da je problem potencijalno ozbiljan, odmah se skloniti sa sunca, pametno bi bilo pacijenta hidrirati to ne treba biti u ogromnim količinama i odmah, manje količine a češće, eventualno tuširanje, ali ne hladnom vodom - kaže doktor Đenić.

Idealno mesto da se rashladite - kupališta širom zemlje

Podizanjem "Plave zastavice" počela je sezona kupanja na Adi Ciganliji. Dežuraće dve ekipe Hitne pomoći, Komunalna milicija i dežurna služba obezbeđenja.

- Ono što je bitno da naši posetioci ne brinu o čistoći jezera, gradski zavod za javno zdravlje i ove godine kontroliše kvalitet vode u savskom jezeru na četiri lokacije, ali bitno je da se poštuju pravila ponašanja, da se rashalde pre nego što uđu, da ne ulaze u najtoplijem delu dana i pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih susptanci - naglašava Maja Pavlović iz JP "Ada Ciganlija".

Foto: Informer

 

Do kraja sedmice u mnogim predelima očekuju se tropske noći, pre svega u gradovima. Maksimalne temperature neće se spuštati ispod 25 stepeni. Prvi uslovi za lokalnu oblačnost, sa pojavom pljuskova i grmljavine, očekuju se u subotu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija