• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.06.2024

09:56

Ministarka Đedović iznela jasan stav: Situacija nije jednostavna, jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina!

Zoran Sinko

Društvo

Ministarka Đedović iznela jasan stav: Situacija nije jednostavna, jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina!

Podeli vest

Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na delu, jer smo uspeli da održimo sistem stabilan - poručila je ona, misleći na afrički toplotni talas koji je stigao u region.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je danas snabdevanje strujom u Srbiji, ali i u regionu stabilno i bez problema, ali je apelovala na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju.

Ona je za RTS rekla povodom jučerašnjeg kolapsa energetskog sistema u regionu da ta situacija nije jednostavna i da je to jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina posle onoga koji se desio u Italiji, a koji je zahvatio deo Švajcarske u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu povezani.

Đedović Handanović je dodala i da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

- Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na delu, jer smo uspeli da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida i EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije - rekla je ona i podsetila da se u elekrtroenergetski sistem naše zemlje ulagalo od 2015, kao i da je dosta investicija završeno, a dosta njih je i u fazi završetka.

Foto: Zoran Sinko

 

Ona je navela da će Srbija ove godine imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovini naredne godine.

- Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama što se videlo, ali mi smo svi uvezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom, sever Crne Gore je juče ostao u radu, kao i TE Pljevlja, ali i su i interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

- S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to - naglasila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je Srbija pokazala da može brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, što je kako je dodala pokazala i u predhodnim prilikama kada su bili kvarovi na manjem nivou, a kao primer navela Šid gde je jedan kvar saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili.

- Elektromreže Srbije (EMS) ima 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove, znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove kada se dese i gde se dese - rekla je ministarka.

Foto: Zoran Sinko

 

Prema rečima Đedović Handanović zbog povećane potrošnje energije izazovi postoje i leti i zimi pa je potrebno da se obezbedi dovoljna količina energije, da se ulaže u prenosni i distributivni sistem, ali da je najvažnije graditi nove dalekovodne pravce.

Ministarka je istakla i da je u prethodnim danima bila veća potrošnja struje, dodajući da je svaki put kada su temperature preko 30 stepeni, potrošnja veća od 15-20 odsto.

- Građani treba toga da budu svesni, da jednostavno treba da budemo racionalni i leti kao što smo bili zimi. Mi smo zimi uspeli da imamo i smanjanu potrošnju, građani su i manje trošili i štedeli i zaista hvala im na tome - rekla je Đedović Handanović.

Ona je najavila i da će sledeće sedmice imati jedan veliki sastanak sa predsednikom države i sa premijerom kako bi analizirali pripreme za leto, ali i pripreme za predstojeću grejnu sezonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija