• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso

25.06.2024

18:31

Da li znate gde u Beogradu može da se kupi stan za manje od 70.000 evra? Lokacije za studente i mlade poslovne ljude

Shutterstock

Društvo

Da li znate gde u Beogradu može da se kupi stan za manje od 70.000 evra? Lokacije za studente i mlade poslovne ljude

Podeli vest

Milosav Teofilović, vlasnik agencije za nekretnine tvrdi da, kada je Beograd u pitanju, za ovaj iznos trenutno nekretnina može da se pazari samo na obodu grada i to do nekih od 20 ili 25 metara kvadratnih:

 

- Ovakvi stanovi su jako retko u ponudi, a veće kvadrature do 50 kvadrata za 70.000 evra mogu da se kupe isključivo u prigradskim opštinama Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac… Bliže gradu, isključivo manje kvadrature i to su uglavnom garsonjere, eventualno jednosobni stanovi. Retko s emože pojaviti i neki stan drugačije strukture, tipa dvoiposoban sa manjim spavaćim sobama. Dodatno, takvim nekretninama je potrebno ozbiljno renoviranje što zahteva dodatna ulaganja - objašnjava Teofilović i navodi da je nešto drugačija situacija kada je novogradnja u pitanju.

U tom slučaju za ovaj iznos može da se kupi samo neki polusuturen, ali interesantno je da kupci takvih stanova uglavnom realizuju uzimaju stambeni kredit. Naravno, traže da se ispune i neka njihova očekivanja i to pre svega sigurnost. Ipak, takvih nekretnine je malo i retko su u ponudi preko agencije - kaže Teofilović.

I Uroš Jovanović, vlasnik agencije za nekretnine naglašava da je jako teško pronaći nekretninu do 70.000 evra u Beogradu, bar kada se govori o samom gradu.

- Po pravilu to su garsonjere, odnosno kvadrature od 16 do najviše 28 kvadratnih metara. Ako ste ograničeni ovim budžetom ne možete baš ni da birate lokaciju, pa tako jedino možete da računate na stanove u, recimo, naseljima Mirijevo, Karaburma, Rakovica ili Braće Jerković. Ovde se inače cene bez problema kreću od 2.500, pa čaki do 3.000 evra po kvadratu. Problem sa njima je što ih ima jako malo na tržištu i, uglavnom, čim se pojave odmah se i prodaju. Nekada ranije kada su se gradile stambene zgrade takvih manjih stanova bilo je jako malo, jednostavno nije bilo potrebe za njima, nisu se tražili pa se po pravilu nalazio po jedan takav na spratu, a nekada čak ni toliko – kaže Jovanović.

On dalje navodi da postoje zgrade koje po svojoj strukturi nemaju nijednu garsonjeru, iako su trenutno jako tražene na tržištu. Za njih su najviše zainteresovani roditelji studenata koji ne znaju da li će njihova deca nastaviti da žive u glavnom gradu, pa gledaju da im kupe što manji stan zbog cene:

Kupuju ih i mladi ljudi kao prvu nekretninu kada počnu da zarađuju, jer idu sa pretpostavkom da će kasnije kada budu mogli da kupe sebi veću nekretninu, ovu moći da izdaju i da im eventualno ona otplaćuje stambeni kredit. Jako kratko se zadržavaju na oglasima jer, recimo, garsonjeru od 50.000 svi žele da kupe i ona odmah ode, što potpuno logično jer je to danas jako tražena roba.

Naš sagovornik navodi i da cena po kvadratu za takve stanove nije proporcionalna onima koje važe.:

- Razlika u ceni po kvadratu za istu lokaciju i te kako postoji. Na primer, stan od 18 kvadrata na Karaburmi košta 45.000 evra, a prvi sledeći ima 35 kvadratnih metara i cene ga 80.000 evra. Već sledeća kategorija, odnosno malo veći broj kvadrata traži budžet veći i do 20.000 evra, što je za većinu kupaca ozbiljan novac. Najtraženiji su, ipak, jednoiposobni stanovi sa jednom spavaćom sobom od nekih tridesetak kvadrata i oni mogu da se pronađu, ali jako retko, na Mirijevu, Karaburmi ili u Rakovici. Naravno mogu i u rubnim opštinama, ali kada govorimo o nekom gradskom jezgru, onda samo ovde.

Za 70.000 evra, naglašava Jovanović, mogu da se kupe tako mali stanovi i u nekom suterenu, mada je i njih prilično malo na tržištu. On navodi da na najtraženijim lokacijama poput Novog Beograda, Zemuna, Vračara ili Gornjeg Dorćola, je u današnje vreme apsolutno nemoguće pronaći takvu nekretninu.

- Tu u ponudi skoro da nema garsonjera. Primera radi, bila je pre godinu dana jedna od 25 kvadrata u Makedonskoj ulici, gde je vlasnik tražio 5.000 evra po kvadratu. I naravno da je uspeo da je proda. Tako da ko ima budžet do 70.000 evra može da računa na stančić u naseljima sa Leve obale Dunava, u Krnjači, Borči, Padinskoj Skeli… Ili na drugoj strani, u Sremčici ili Železniku, dok je u gradskom jezgru to apsolutno nemoguće – tvrdi vlasnik agencije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija