• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

26.06.2024

10:06

Spisak svih datuma za izbegavanje putovanja: Gužve na relaciji Srbija-Grčka startuju od 1. jula, a evo i svih ostalih kritičnih dana

Informer

Društvo

Spisak svih datuma za izbegavanje putovanja: Gužve na relaciji Srbija-Grčka startuju od 1. jula, a evo i svih ostalih kritičnih dana

Podeli vest

Turistička sezona u Grčkoj uveliko traje, ali putovanje do i kroz za turiste iz Srbije omiljene i najposećenije turističke destinacije, trenutno nije previše opterećeno ni na putevima, ni na graničnim prelazima.

Prave gužve u Grčkoj kreću od polovina sledećeg meseca, ali na putovanju do te zemlje kroz Srbiju gužve startuju već od 1. jula – dana od kada kroz našu zemlju šparta veliki broj Turaka!

Dosadašnja, višegodišnja praksa i iskustvo naših turista koji putuju u Grčku pogotovo sopstvenim prevozom, pokazuje da su najveće gužve petkom i subotom kada se ulazi u ovu zemlju, odnosno, nedeljom i ponedeljkom kada se izlazi iz nje.

Veće gužve u saobraćaju, po pravilu, potom su 1. i 15. u mesecu, u danima kada su smene turističkih agencija, ali i u danima produženih vikenda u Severnoj Makedoniji, preko koje najveći broj turista iz Srbije dolazi do “zemlje Helena”.

Vikendima najveće gužve u i iz Grčke

Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA kaže za „Blic“ da u ovom periodu ipak nema toliko značajnih gužvi prilikom ulaska u Grčku čemu je, kako objašnjava, doprinelo dosta novih saobraćajnih traka na graničnim prelazima između te zemlje i Severne Makedonije.

- Uz pomenute datume, dani vikenda su uvek najopterećeniji kada je u pitanju frekvencija saobraćaja na putu do Grčke. Treba imati u vidu da su tada veće gužve i kroz našu zemlju, jer tada prolazi dosta stranaca, pogotovo onih koji idu za Bugarsku i dalje za Tursku, kao i stranaca koji našim koridorom, kao i turisti iz Srbije, putuju ka Grčkoj, najviše njih iz Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. No, za razliku od nekih prethodnih godina, sada naši granični prelazi funkcionišu daleko bolje i brže se prelaze – tvrdi Lainović.

Po njegovim rečima, na putovanje ka Grčkoj, ukoliko se ono izvodi u sopstvenoj režiji, svakako je bolje krenuti radnim danom, kada su gužve i na putevima i na graničnim prelazima drastično manje.

Foto: Shuterstock

 

Pored vikenda i “smenskih” dana turističkih agencija, odlazak na letovanje u Grčku može se pretvoriti u znatno duže putovanje od planiranog, 2, 15. ili 28. avgusta, jer su tim danima posebno velike gužve kroz Severnu Makedoniju, ali i samu Grčku.

Naime, prvi “kritičan” dan, Ilinden 2. avgust, je veliki praznik u Severnoj Makedoniji i tada najveći broj njenih žitelja putuje po celoj zemlji, ali i u pravcu Grčke. U Severnoj Makedoniji veliki praznik je i 28. avgust, Uspenje Presvete Bogorodice, pa se i tog datuma takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

U Grčkoj, pak, kritični dani su 14, 15. i 16. avgust kada se u celoj zemlji neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) i kada su gužve velike na svim putnim pravcima.

Mnogi turisti iz Srbije tako, naročito ako im aranžman u Grčkoj počinje u dane vikenda ili za ove praznike, na put krenu dan ranije i pre ulaska u Grčku noć prespavaju u Severnoj Makedoniji – u Ohridu ako su se zaputili u letovalištima na jonskoj obali kao što je Parga ili ostvra Krf i Lefkada, odnosno, najčešće u Skoplju ako im je konačna destinacija solunska regija.

Obilaznicu oko Soluna izbegavati u vreme špica

Lainović potvrđuje da upravo u pravcu drugog po veličini grada u Grčkoj naše turiste očekuju najveći zastoji i gužve, zbog izgradnje obilaznice oko Soluna.

- Na žalost, gužve se tu pojavljuju, ali pre svega zavisno od perioda dana. Prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica, ujutro od 7 do 10.30 časova i popodne od 15 do 19 sati. Generalno, i ta ruta se prolazi, ali naši ljudi, ako ne koriste neki od alternativnih pravaca, treba da budu strpljivi, da imaju dovoljno goriva i vode kod sebe i u automobilu – kaže Lainović.

Alatka koja budućim putnicima ka Solunu i od njega dalje ka krajnjoj destinaciji, može biti od pomoći kako bi izbegli najveće gužve zbog radova na toj saobraćajnici, jeste sajt https://flyover.imet.gr/flyover_display.php, koji u realnom vremenu prikazuje zastoje, vreme prolaska i brzinu kretanja vozila.

Put preko Bugarske opterećen već od 1. jula i to zbog – Turaka!

Do Grčke se, naravno, iz Srbije može i preko Bugarske, čime se izbegava Solun, a tu varijantu najviše koriste naši turisti iz Niša i generalno istočne Srbije, te oni kojima je krajnja destinacija Kavala, a potom ukrcavanje na brod ili trajekt za neko od grčkih ostrva u Egeju.

- Međutim, za ovu varijantu putovanja treba imati u vidu da tu gužve kreću već od 1. jula, jer od tog datuma kući preko Bugarske počinju da se vraćaju i mnogobrojni državljani Turske koji rade u zapadnoj Evropi. Uz njih, granični prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni koji takođe preko Bugarske idu u Grčku – savetuju iskusni turisti iz Srbije koji ovu varijantu puta koriste da bi stigli do svog grčkog letovališta.

Pre ulaska u Grčku: Važeći pasoši i bez hrane

Bez obzira na koju varijantu puta do svoje krajnje destinacije se odlučili, Milan Lainović kaže da naši turisti najpre povedu računa o svojim putnim dokumentima, odnosno, da pasoš mora da im važi minimum od tri do šest meseci, „jer ako nije tako ne mogu ući ni u Severnu Makedoniju, za koju će im trebati i zeleni karton“. Sledeća važna stavka, kako napominje, jeste hrana.

- Stalno ponavljamo da naši turisti u Grčku ne unose nikakvu vrstu hrane, pogotovo kada su vremenski uslovi tropskog talasa i temperature blizu ili preko 40 stepeni. Hrana u Grčkoj je jeftinija ili istih cena kao kod nas, izbor u tamošnjim marktima je izuzetno širok. Drugo, izuzetno su rigorozne kontrole na granicama koliko se nosi cigareta i alkohola i maksimalno se po tom pitanju primenjuju evropski standardi. Dakle, sve što bi od hrane nosili odavde, za iste ili manje pare mogu da kupe u Grčkoj – ukazuje Lainović.

U Grčku obavezno i sa putnim osiguranjem

Konačno, tu je i putno zdravstveno osiguranje bez kojeg, kako upozorava, „uopšte se ne preporučuje put ni u Grčku ni neku drugu državu“.

- Bez polise zdravstvenog osiguranja nemate mogućnost lečenja, sem u državnim bolnicama, ali one su drugačijeg organizacionog tipa, za razliku od privatnih klinika koje odmah dolaze po vas, odmah vas primaju i brzo reaguju ako imate osiguranje sa kućom koja ima ugovor sa grčkim partnerima. Ne treba za par hiljada dinara rizikovati velike zdravstvene, a potom i finansijske probleme. Sa putim zdravstvenim osiguranjem dobijate bezbednost i potencijalni trošak od 30.000 evra za neku medicinsku intervenciju, pretvarate u par hiljada dinara – objašnjava naš sagovornik iz YUTA.

Grčka, inače, nije na spisku 21 države s kojima Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) ima bilateralni ugovor koji omogućuje besplatnu hitnu medicinsku pomoć u inostranstvu. Iako postoji mogućnost da i u Grčkoj se lečite o trošku RFZO, uz nešto drugačiju proceduru, turistički radnici savetuju da se za letovanje u ovoj zemlji ipak uzme privatno putno zdravstveno osiguranje, koje pokriva znatno više potencijalnih medicinskih intervencija.

Tako, u proseku, četvoročlana porodica za desetodnevni aranžman u Grčkoj treba da izdvoji 4.000 dinara za ovo osiguranje čija polisa onda pokriva iznos zdravstvenih usluga do čak 30.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija