• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.07.2024

18:27

Detalji konkursa za kobre! Početna plata je 220.000 dinara, a ovo su uslovi za prijavu

Ministarstvo odbrane

Društvo

Detalji konkursa za kobre! Početna plata je 220.000 dinara, a ovo su uslovi za prijavu

Podeli vest

Ostalo je još manje od mesec dana, za sve one koji bi mogli da se prijave na konkurs za prijem novih pripadnika u odred Vojne policije specijalne namene "Kobre" i 72. brigadu za specijalne operacije.

Starosna granica je 30. godina - bez obzira na pol. Svi koji ispune propisane uslove, prvo prolaze medicinska testiranja, psihološke procene, a zatim proveru fizičkih sposobnosti i selektivnu obuku.

Akcijama koje demonstriraju specijalci, prethodi selektivna obuka iz više eliminacionih faza. Prvih deset nedelja čeka ih taktička, vatrena i fizička obuka, marševi i veliki broj gađanja.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Izbor za timove specijalnih jedinica stroži je nego za druge vidove Vojske Srbije. Zato posle selektivne obuke sledi još šest meseci dodatnog usavršavanja, posle čega mogu da postanu punopravni pripadnici 72. brigade. Borba za ulazak u jednu od najelitnijh jedinica, logično, jedna je od najtežih.

"Odlučio sam se za 72. jer ona spada u sam vrh, izazovi koje ona nosi, obuka, naoružanje sve je to izazov za nekog ko dolazi iz sporta, za nekog ko je željan napredovanja, selektivna obuka je izazov za svakog čoveka, za onog ko je zdrav. Pored mnogih izazova selektivne obuke najteži su bili marševi, povećavali su se iz nedelju u nedelju, sa završnim koji je trajao dva dana", opisuje svoje iskustvo jedan specijalac.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

 

Početna plata 220.000 dinara

Na konkurs mogu da se jave i oni koji nisu prošli vojnu obuku. Sve koji budu primljeni u brigadu čeka i početna plata od 220.000 dinara. Uz to ide i svakodnevna obuka, najsavremenija oprema i naoružanje, ali i rizik vojnog poziva, kako bi na taj način mogli da savladaju one koji predstavljaju opasnost.

"Procenat koji završi obuku je između 25 i 30 odsto. Zbog izuzetno zathevne obuke to je procanat koji i mi očekujemo. Ove segmetne koji su snimljeni, to su realizovali vojnici koji su prošle godine završili obuku. Imali ste priliku da vidite taktiku koju oni realizuju, borbu u urbanoj sredini i obuku u veranju", kaže potpukovnik Bojan Kovačević iz 72. brigade za specijalne operacije.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

 

Radno mesto za buduće pripadnike 72. brigade za specijalne operacije je u garnizonu Pančevo.

Osim toga, brigada je obučena između ostalog i za rešavanje talačkih situacija, gušenje oružane pobune, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka na neprijateljskoj teritoriji – u svim meteorološkim i borbenim uslovima.

Nakon selektivne obuke čekaju ih ronilačka, ali i alpinistička obuka, s obzirom na to da neretko pripadnici ove brigade obavljaju zadatke i na visini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija