• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.05.2024

19:09

Nebojša Bakarec: Sećanje na dve tragedije – Šta su za godinu dana uradile vlast, a šta opozicija?

Pedja Milosavljević

Kolumne

Nebojša Bakarec: Sećanje na dve tragedije – Šta su za godinu dana uradile vlast, a šta opozicija?

Podeli vest

Prošlo je godinu dana od dve tragedije koje su odnele 19 života, a 19 ljudi je ranjeno.

U Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu 3. maja 2023. ubijeni su Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53), a ranjeno je šest osoba. U Duboni i Malom Orašju 4. maja 2023. ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je ranjeno 12 osoba. Još jednom izražavam saučešće porodicama ubijenih.

Foto: Printskrin

 

Opozicija je odmah, tri dana posle druge tragedije, bezumno optužila vlast Srbije da je kriva za tragedije. Podsetiću, ubice K.K.(13) i Uroš Blažić su (21) su odmah uhvaćene. Isključivu krivicu za ubistva snose njih dvojica i njihove porodice koje su posedovale silno oružje, a dvojicu poremećenih su vaspitavali i obučavali da oružje i upotrebe. Gotovo nikakve krivice društva, škola, ili vlasti tu nema.

Foto: Printskrin

 

O šokantnom licemerju, dvostrukim aršinima opozicije, svedoče i tragedije, masovna ubistva koja su se dogodila u vreme njihove vlasti do 2013. Niko iz tadašnje opozicije (Vučić npr.) nije politizovao i zloupotrebljavao masovna ubistva. Dok je sadašnja opozicija bila na vlasti dogodila su se tri masovna ubistva - u Leskovcu 2002. kada je ubijeno 7 ljudi, u Negotinu 2007. kada je ubijeno 9 ljudi, a troje ranjeno, i u Beogradu – Mladenovcu (Velika Ivanča) 2013. kada je ubijeno 13 ljudi. Niko iz tadašnje opozicije (a današnje vlasti) nije krivio vlasti za te tri tragedije.

Međutim, toksičnoj i slaboj opoziciji dve tragedije iz 2023. su došle kao kec na desetku. Opozicija je odlučila da zloupotrebi dve tragedije, i da za to optuži vlast tj. predsednika Vučića i SNS. Opozicija je smatrala da je idealan trenutak za to, zbog šoka u narodu, i generalne spremnosti za lov na veštice, i za upiranje prstom u političke protivnike. Dve tragedije su za opoziciju bile prilika da organizuje široku političku platformu za prikupljanje političkih poena. Opozicija je već 8.5.2023. stvorila grupaciju „Srbija protiv nasilja“ i odmah je pozvala narod na ulicu, i zahtevala izbore. Tog dana, dan posle dana žalosti, održan je i prvi skup „Srbija protiv nasilja“ na kome su se lideri opozicije bezosećajno cerekali, srećni zbog prilike koja im se ukazala. Opozicija je svoje nasilje i toksičnost pretočila u jednonedeljne proteste, tokom 5 meseci, koji su konačno propali početkom oktobra 2023., kada se okupilo manje od 1000 ljudi. Na tim protestima je promovisano nasilje. Na primer, na protestu opozicije 3.6.2023., videli smo poziv na vešanje predsednika Vučića! Na „Protestu protiv nasilja“ opozicija je pokazala vešala na kojima se nalazi obešena lutka, slomljenog vrata, sa likom predsednika Vučića! Tokom nedelja, i trajanja ovih besmislenih i nasilnih protesta, pripadnici opozicije su fizički napali ili povredili niz funkcionera SNS ili drugih neistomišljenika. Prvo, 23.5.2023. političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, potom 9.6.2023. prepodne, poslanika SNS, Nebojšu Bakareca, potom 9.6.2023. uveče, državnog sekretara Lava Pajkića, potom 10.6.2023. poslanika SNS, Svetu Vujačića, potom 13.6.2023. poslanicu SNS, Vesnu Savović Petković.

Foto: Printskrin

 

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ nikada nije organizovala bilo kakvo prikupljanje pomoći za porodice ubijenih ili ranjenih, niti je pružila bilo kakvu savetodavnu podršku tim porodicama. Koalicija „Srbija protiv nasilja“ je tokom 5 meseci isključivo napadala vlast, i organizovala proteste, i gledala je kako što bolje da kapitalizuje dve tragedije. Uz to, lideri opozicije su slali otrovne poruke porodicama ubijenih i ranjenih, poput sramne izjave Marinike Tepić koja je 20.7.2023. izjavila da porodice žrtava nemaju tapiju na bol. Tu izjavu je dala kao znak neslaganja sa stavom porodica žrtava da je Anketni odbor koji treba da vodi Marinika Tepić -nepotreban. Opozicija je praktično blokirala zakonodavni rad Skupštine Srbije, od maja do nedavno. Prvo, svojim besmislenim zahtevima, o kojima je Skupština raspravljala do oktobra 2023., a potom zahtevom za izbore, što je dovelo do raspuštanja Skupštine. Posledica štetne opozicione blokade Skupštine je činjenica da nije mogao da bude usvojen niz dobrih zakona, koje je vlast pripremila kao odgovor na dve tragedije. Početkom oktobra 2023. opozicija je iznela svoj ultimatum da se u decembru 2023. održe izbori, i samo je to zanimalo opoziciju. Izbori su održani 17.12.2023., i opozicija je ubedljivo poražena na svim nivoima izbora, čime su građani kaznili opoziciju za zloupotrebu dve tragedije. Pripadnici i lideri koalicije „Srbija protiv nasilja“ su frustrirani zbog poraza na izborima, 24.12.2023. napali Skupštinu Beograda. Napad je trajao tri sata, tokom kojih je vandalizovan ovaj spomenik kulture, i vršeno je nasilje nad policijim koja je bila unutar zgrade. Povređeno je osam policajaca. Napad su predvodili Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Nebojša Zelenović, Ćuta Jovanović i Miloš Parandilović, sve lideri koalicije „Srbija protiv nasilja“. Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ se raspala sredinom aprila, zbog svađe oko pitanja učešća na novim beogradskim izborima, koje su upravo oni tražili. Tako je neslavno završena epizoda zloupotrebe dve tragedije, od strane opozicije. Dakle, to su „dela“ opozicije, tokom godinu dana od dve tragedije!

Foto: Printskrin

 

Sjajne mere vlasti!

Za razliku od toksične i lešinarske opozicije, vlasti Srbije su postupile odgovorno, organizovano i savesno. Odmah je preduzeta akcija razoružavanja tj. prikupljanja legalnog i nelegalnog oružja. Akcija je uspešno okončana 30.6.2023. Bio je ovo izvanredan uspeh vlasti o čemu svedoči količina prikupljenog oružja. MUP je saopštio da je predato je 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, i 4.243.139 komada municije. Država je paralelno sa tim, još početkom maja 2023. usvojila dva paketa od preko 40 mera. Ove mere su pokazale da Srbija ima sposobnu vlast, koja živi u dodiru sa stvarnošću, i koja ne okleva u donošenju adekvatnih mera u krizi.

Vlada Ane Brnabić je početkom maja 2023. održala dve sednice i na predlog, predsednika Republike, donela ili predložila niz mera bez presedana, koje se tiču razoružanja, predaje nelegalnog i drugog oružja, podizanja bezbednosti u školama, izmena KZ, izmena propisa i zakona u oblasti obrazovanja itd.

Prvi paket mera je obuhvatao i odluku o potpunoj rekonstrukciji škole „Vladislav Ribnikar“ u koju će biti uloženo 7 miliona evra. Donete su sledeće mere: izmene Krivičnog zakonika u cilju pooštravanja kazni za nedozvoljenu proizvodnju, posedovanje, nabavljanje, vršenje razmene i držanje oružja, moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, izmene Krivičnog zakonika u smislu snižavanja granice za krivičnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina, uvođenje testova na narkotike, revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, kontrola svih streljana na teritoriji Srbije, priprema propisa o uslovima i načinu korišćenja streljana uključujući zabranu pristupa maloletnim licima, sprovođenje kontrole lica koja imaju dozvole za držanje oružja, a posebno kontrolisanje da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima, izmene Krivičnog zakonika kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem, formiranje Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama, razmatranje mogućnosti pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika, formiranje Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Foto: Printskrin

 

Drugi paket mera je doneo sledeće mere: izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, izmene Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance, razmatranje potrebe pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja, moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine, javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica (akcija uspešno okončana 30.6.2023.), izmenu Krivičnog zakonika kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” iz člana 348. Pripremljene izmene odnose se na pooštravanje kazni za niz krivična dela u vezi člana 348., izmenu KZ kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo iz član 347. Krivičnog zakonika „izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela”, izmene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba. Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski postupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole. Takođe, na osnovu predloga predsednika Republike, Aleksandra Vučića, a na osnovu odluke Vlade Srbije 8.5.2023, u svih 1800 škola u Srbiji, raspoređeni su školski policajci, ili dodatni školski policajci. Ako neka od navedenih mera nije realizovana to je zbog već pomenute blokade Skupštine Srbije, i zbog izbora. Odgovornost za to snosi opozicija, a ne vlast.

Ministar prosvete Branko Ružić je 7.5.2023. iz moralnih razloga podneo ostavku.

Na poziv Vlade u junu 2023. u Srbiji je boravio tim stručnjaka iz Norveške, kako bi preneli svoja iskustva nadležnim institucijama za prevazilaženje traume nakon masovnih ubistava u Srbiji početkom maja.

Narodna skupština Srbije je sredinom jula 2023. formirala Anketni odbor čiji je zadatak trebalo da bude da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do dve tragedije. Nekoliko dana kasnije, posle molbe punomoćnika porodica žrtava zločina, Skupština je obustavila rad odbora.

Za ovih godinu dana od tragedije, u velikoj meri uspostavljeno je negovanje kulture sećanja, razvoj i promocija humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga. Ceo državni i društveni sistem afirmiše izraze razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva.

U znak sećanja na ubijenog dečaka Andriju Čikića ustanovljena je nagrada za mlade pijaniste i kompozitore koja nosi njegovo ime. U aprilu je održana revija posvećena ubijenoj Angelini Aćimović na kojoj su prikazani modeli napravljeni po njenim skicama. Osnovana je i fondacija koja nosi njeno ime.

Vlada je sredinom marta 2024. formirala Radnu grupu za uspostavljanje Memorijalnog centra. Članovi Radne grupe su predstavnici ministarstva nadležnih za prosvetu, kulturu i javna ulaganja, Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, vršilac dužnosti direktora Ribnikara, dva predstavnika porodica ubijenih, kao i predstavnici organizacije Victim Support Europe, Viktimološkog društva Srbije i Instituta za pedagoška istraživanja. Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar" u Beogradu predložila je da sve škole u Srbiji organizuju "Nedelju sećanja i zajedništva" od 7. do 10. maja, saopštilo je nedavno Ministarstvo prosvete. Ministarstvo prosvete je, u skladu sa tim, pozvalo sve osnovne i srednje škole da organizuju "Nedelju sećanja i zajedništva" čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici. Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti, a sakupljeni novac u okviru humanitarnih aktivnosti biće opredeljen najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani. Škole će organizovati ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničkog sređivanja školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina. „Nedelja sećanja i zajedništva“ će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara. Nadležni državni organi su za 3. i 4. maj 2024. organizovali niz aktivnosti.

Jutros u 8.40 sati ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", porodice, prijatelji i građani palili su sveće i polagali cveće u znak sećanja na žrtve. Mediji u Srbiji su u 8.41 prekidom programa obeležili minut ćutanja kao sećanje na žrtve. „Buđenje“ je simboličan naziv za program kojim se danas obeležava godišnjica masovnog ubistva. Program uključuje prostorno-likovnu instalaciju koja pruža dostojanstveno odavanje pošte žrtvama. Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu u 9.00 časova počeo je Forum u okviru kojeg građani mogu da razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. Na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu emituje se video-kolaž sećanja na žrtve. U 20.00 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji RTS. Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.

Foto: Printskrin

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cveće u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i poručio: „Pre tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga. Iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana, ostala je praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje. Na to nas obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu. Učinićemo sve da se kao zemlja uzdignemo posle ovog užasa koji nas je zadesio. Izražavam iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih. Neka počivaju u miru".

Foto: Printskrin

 

Premijer Srbije Miloš Vučević i ministri u Vladi položili su danas cveće ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Predsednik Vlade, Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije, Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Tomislav Momirović upisali su se u knjigu sećanja ispred škole, posle polaganja cveća.

Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću. Danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena zbog Vučića. Aleksandar Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Živela Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija