• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegram.hr/b92

05.02.2016

21:52

GORBAČOV TEŠKO OPTUŽUJE: Putin i Medvedev su izdali narod Rusije

Politika

GORBAČOV TEŠKO OPTUŽUJE: Putin i Medvedev su izdali narod Rusije

Podeli vest

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov prvi put je javno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva

Gorbačov je u intervjuu ruskom ogranku Radija Slobodna Evropa rekao da se stidi i ruskog predsednika i premijera, tvrdeći da Putin vlada "na svoju ruku", uz pomoć frakcija okorelih u korupciji.

On je izjavio i da izbori u Rusiji nisu slobodni i da je dominacija bezbednosnih službi u državi nedopustiva. 

Ugled Gorbačova na Zapadu je nesporan nakon raspada SSSR-a, ali u Rusiji i nije baš popularan, prenosi Telegram.hr. 

Ovo je prvi put da se Gorbačov otvoreno i javno obrušio na Putina. 

Gorbačov je rekao da je Putin izdao narod kad je društveno vlasništvo pod izgovorom reformi razdelio podobnima i dodatno učvrstio korupciju. Dodao je da se autoritarni režimi i diktature vraćaju u celom svetu i da Rusija nije izuzetak. 
AP/Photo


- Slabe ruske institucije omogućavaju proizvoljno vladanje i zloupotrebe- tvrdi Gorbačov. 

Na pitanje jesu li Rusi naprosto skloni autoritarnosti i kako je sam to izbegavao, odgovorio je da to zavisi od ličnosti na vlasti i iskustva u vladanju. 

- Njih dvojica (Putin i Medvedev) imaju drugačije iskustvo, iskustvo vladanja strahom- rekao je Gorbačov. 

- Vladavina bezbednosnih struktura, njihov preterani uticaj na odlučivanje o političkim pitanjima i mešanje u živote ljudi su neprihvatljivi, prelaze sve granice- tvrdi. 

Gorbačov smatra da je Rusiji sada najviše potreban novi izborni sistem koji će ljudima garantovati pravo da biraju vlast. 

 

AP/Photo

“Odbijam sistem u kom dvojica odlučuju o svemu”, rekao je. 

“Stidim se zbog njih. Ponašaju se nedolično. Kao da nema društva, kao da nema Ustava, izbornog sistema. Sve odlučuju sami. Meni se to ne sviđa, ali njih dvojica misle da su spasioci domovine.” 

Gorbačov je rekao i da su ruski izbori nakon 1990. manje slobodni nego u sovjetsko doba. 

- Na predsedničkim izborima 1996. pobedio je Genadij Zjuganov - rekao je aludirajući na izbore na kojima je službeno pobedio Boris Jeljcin, 

- Zjuganov je znao da je dobio izbore i bio je uplašen. 

Na primedbu novinarke da bi Putin u svakom slučaju dobio izbore na kojima je učestvovao, Gorbačov je odgovorio da bi slobodni izbori značili i jaču i brojniju opoziciju, a to bi stvorilo i potpuno drugačiju, zdraviju situaciju u zemlji.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Panta

pre 8 godina

Ćuti glupsone, da nisi srušio Berlinski zid, svet bi danas bio drukčiji!

mrslav

pre 8 godina

Najbolje da bude kilav ko ti pa da se Rusija raspadne ko SSSR.\n

Rade

pre 8 godina

Potpuno se slazem sa tobom. Prvo su Englezi poceli da lazu a sada su activirali Garbicova da provicira, to je njihov covek i onda bio i ostao.

Da se zna

pre 8 godina

Napravio je haos u Evropi a onda se povukao i sad opet nesto ima da kaze .Koga zanima misljenje ovog Izdajnika ?

marko

pre 8 godina

Dilber zesci, izvarali ga onaj Hikijevac Genser i kauboj, pa sad leci frustracije na ova dva Lepotana, Dabogda te i dalje nervirali

radijoslav

pre 8 godina

pošto nije za u Hag ovaj je za goli otok.n

Rade

pre 8 godina

Posle ovakve izjave sve je rekao i onda kada je raspustio Warsavski Pakt a i sada da radi za svetsku b a n d u sto hoce da sve zemlje pokore.

perke

pre 8 godina

Jos otplacuje nobelovu nagradu kojom su ga isplatili za rusenje sssr-a. I ovo je siguran znak da zapad ne zna sta ce pa vadi iz naftalina ovu spodobu koja je kriva za pad svih drzava na istoku pa i nase. Kada su 72 probali nesto slicno, Breznjev je rekao "njet" i niko nije pomislio da podrzi hrvatsko proljece. A gorbacov je dobio Nobela za mir i doveo rat u nase domove.

Đujić

pre 8 godina

Samo me interesuje gde ova vucibatina sada živi i od čega? Nesto mi mnogo liči na onu braću što su bili puleni Berlina i imali sve privilegije, te bili trenirani za boks i još po nesto- a posle za to ponešto odoše u kijev i digoše fašiste na noge protiv sopstvenog naroda i države. Izrodi oni izrod i ovaj obeleženi idiot! Marš bre pacovčino stara u rupu, tu već i pripadaš!

kales

pre 8 godina

Ја мислим да живи у Америци.

ziki

pre 8 godina

Srusio covek sve sto se srusiti nije smelo I sad je on nasao da kritikuje nekog.

banat1952

pre 8 godina

Najveci izdajnik Rusije se nasao da kritikuje Putina i Medvedeva. Ko ti je i zasto dao Nobelovu nagradu. Objasni zasto se NATO nije drzao dogovora, da posle raspada Varsavskog pakta, ni jedna clanica Varsavskog pakta nece biti primljena u NATO savez. Bogu hvala da ti i tebi slicni ljudski olos, vise niste na vlasti u Rusiji, jer da se ti pitas, Rusije odavno nebi bilo.

rade

pre 8 godina

Nato placenik, obelezen djavoljim zigom na glavi, izdao vas celi pravoslavni narod!

caca

pre 8 godina

AMERICKI SPIJUNEEE,umuk i,,stara drtino , zar si malo srusio,zar si nas malo ,,zacrnio,,ali zar ti kazna nije bila opomena od Boga, odmah ti je Larisu uzeo pa sad cucis ,jadu,jadov i nedje sam,i jedva si cekao da te neko nesto pita,,djukac uvek djukaccccc,,

Ćikula

pre 8 godina

Kako bi on (Gorbačov) sad' da je na vlasti, uzeo dobre pare. Koga on ima da kritikuje? Izdajnik.

Rasa Srbin

pre 8 godina

Pitam se zasto je jos uvek ziv najveci zlocinac i izdajnik pravoslavlja i svih naroda koji nisu bili pod amerikancima,zar takav jos ima obraza da nesto kaze taj koji je unistio rusiju i svesku protiv tezu od koje smo do danasnjih dana imali samo zlo sve dok rusija nije ponovo stala na svoje noge i preuzela svoju tezinu u sveskom balansiranju. Boze molim samo tebe da takve i slicne ucutis jednom zauvek i ne dozvolis takvima vise da nanesu zlo !

bogster

pre 8 godina

Baćuške, lek za ovog idiota je da se obesi za radijator

Alfred

pre 8 godina

Kako ga nije stid da se javi  pogotovu da bilo sta kaze protiv Putina.Da li je stvarno on ovo sve izjavio ili je to neciji diktat. n

aclm

pre 8 godina

Po meni Corbacov je najveci izdajnik Rusije i ruskog Naroda,isa tom izdajoim prisao je zapadu ,vereovatno je dobio i finansijsku pomoc za svoju licnost.

sudija

pre 8 godina

Ti si najveci izdajnik ruskog naroda. Putin ti nije ni do clanka.\n

srbo

pre 8 godina

bre komunisti al ste se udružili,al je problem što ste vi izvor zla.ta politika koju vi zagovarate to je staljinova politika a on je poubijao više ruskih generala nego što je poginulo protiv nemaca.sav kapital u rusiji drže takozvani tajkuni kgb,ne vredi za komunizam ne postoje lekovi da vam neki lekar prepiše.komunizam je teška upala mozga za koju u apoteci nema leka.

BAALKHAN

pre 8 godina

niste objavili ni jedan los komentar za trenutno najveceg oligarha rusije putina. kako mu bogato zivi 80% stanovnistva,a kako on jako skromni oligarh putin zivi??? svako ko staje na stranu vlasti umesto na stranu naroda,poplocao je sebi siguran put u pakao. nece vas nista spasiti.

Dragomir

pre 8 godina

Ретко ко пише о ЈАДНОМ ЖИВОТУ НЕМАЦА?И сада се ви чудие оклен то када се зна шта су током историје радили?Немачка се састоји из више држава чији народи нису сви склони насиљу.А онда им дође килави аустријанац Адолф (јеврејин) са очуховим презименом Хитлер и постане господар.Јурне тај проклетник на русе не знајући да је пре тога Наполеон на'ебо да горе није могло бити.Руси их растртише и ето им Берлински зид.Источни немци добише комунизам па када су видели да од тога 'леба нема руси им дозволише да зид поруше.Западни немци се у'ватише за главу јер ће сада да издржавају сабраћу са истока.Онда им пољакиња Меркелова (по оцу) постаде газда!Како нису умели војно да освоје Еропу сетише се ЗАЈЕДНИЦЕ?А они му га дали НЕ СА АМЕРМА а они тап па санкције Русији?Које милијарде су изгубили,мајко моја,а Европа ћути?

Budaletino

pre 8 godina

Putin zbog tebe vadi vruce kromire iz vatre i to golim rukama, da je tebe i tebi slicnih na vlasti, Rusija odavno ne bi postojala.

Milojko

pre 8 godina

Od ove spodobe nema veceg zlocinca u istoriji covecanstva . Putin svetac poslat od boga.

Borko

pre 8 godina

uticaj bezbednosnih struktura na odlucivanje o bezbednosnim prilikama je od presudnog znacaja za nezavisnost i suverenitet bilo koje od drzava ukljucujuci sad, rusiju, srbiju...onaj ko to "ne razume" je ili neznalica ili placen.....ko sve zna.....?politicari sigurno ne...........

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17