• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

28.12.2017

09:39

STRAVIČAN PRITISAK! VAŠINGTON NAREDIO PENTAGONU: Popišite SVO RUSKO ORUŽJE u Srbiji!

Politika

STRAVIČAN PRITISAK! VAŠINGTON NAREDIO PENTAGONU: Popišite SVO RUSKO ORUŽJE u Srbiji!

Podeli vest

Američki kongres zatražio od ministra odbrane SAD analizu saradnje zemalja balkana sa Rusijom. Zahtev obelodanjen posle samo sedam dana od susreta Vučića i Putina u Moskvi

Zabrinuti zbog širenja ruskog uticaja, američki Kongres zatražio je od Pentagona analizu bezbednosne saradnje svake zemlje Zapadnog Balkana sa Rusijom, a posebna pažnja u ovom izveštaju, kako predviđaju analitičari, nesumnjivo će biti posvećena Srbiji. Jer, ona nije članica NATO, a njena vojnotehnička saradnja sa Moskvom jača.

Osim analize za našu zemlju, šefu Pentagona Džejmsu Matisu, sa Kapitol hila naloženo je da pripremi raporte vezane i za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju, a u njima, između ostalog, treba da se nađe detaljan spisak ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje su ove zemlje kupile ili dobile od 2012. do danas. A Srbiji je tokom ove godine iz Moskve stiglo šest "migova 29".

printscreen/bbc

Džejms Matis
Zahteva se, takođe, "opis učešća snaga bezbednosti" svake od ovih zemalja u obuci ili vojnoj vežbi sa Rusijom, od 2012. godine, opis svih sporazuma o bezbednosnoj saradnji sa Rusijom i pregled obaveštajne saradnje sa Moskvom. Uz ovo, američki sekretar odbrane treba da obavi i predstavi "skrining" bezbednosne saradnje balkanskih zemalja sa SAD i NATO.

Poruka o Trampovoj efikasnosti

Nalog Kongresa politički analitičar Dragomir Anđelković tumači kao deo rada između Donalda Trampa i dubinskih struktura u američkoj državi:- Ovim se želi pokazati da Tramp nije dovoljno efikasan u suzbijanju ruskog uticaja. Srbija treba da bude obazriva da ne bude kolateralna šteta u ovim napadima na Trampa, koji nije antisrpski nastrojen i koji zna da mu Rusija suštinski nije neprijatelj, niti su to Srbi na Balkanu.

Kako je objašnjeno u dokumentu Kongresa, cilj njihovih zahteva je da Amerika ima uvid koliko bezbednosna saradnja između svake od zemalja Zapadnog Balkana i Ruske Federacije utiče na bezbednosne interese SAD, Severnoatlantski savez, države Zapadnog Balkana, i svaku članicu NATO koja se graniči sa nekom zemljom ovog regiona.

Zahtevi upućeni Matisu objavljeni su samo sedam dana posle posete Moskvi srpskog predsednika Aleksandra Vučića tokom koje se razgovaralo i o nastavku vojnotehničke saradnje naših dveju zemalja.

Međutim, po rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, u "zadatku" koji je dobilo ministarstvo odbrane SAD, nema ničeg neobičnog, jer se ovakva vrsta analize radi svake godine. Ipak, on dodaje da se svesno "cilja" Srbija pošto je poznato da na Zapadnom Balkanu ona najviše vojno sarađuje sa Rusijom.

- Nema tu ništa više od pokušaja suptilnog i psihološkog pritiska na Srbiju kao vojno neutralnu zemlju i zato ne verujem da će biti nekih posledica. Pa šta ako imamo vojne vežbe sa Rusijom, više ih imamo sa NATO, a oružje od Rusije kupuju i članice NATO: Grčka, Mađarska, Rumunija, Češka.., i šta sad? - navodi Lazanski.

Hoće li se izveštaj Pentagona, kad se bude našao pred Kongresom, pretočiti u neku konkretnu političku odluku Vašingtona koja će se ticati Srbije, prema oceni Aleksandre Joksimović, predsednice Centra za spoljnu politiku, zavisiće od sadržaja analize. Ona ukazuje da je upadljivo da se traži izveštaj o zemljama našeg regiona koje nisu članice NATO, jer se ne navode Albanija i Crna Gora.

- U oba doma Kongresa, republikanci koji su većina, imaju oštar odnos prema Rusiji, što se vidi i po istrazi o potencijalnom ruskom uticaju na Trampovu prošlogodišnju kampanju. Dakle, pod lupom je sve što ima veze sa Rusijom i meri se količina uticaja i jedne i druge strane svuda u svetu - kaže nam Joksimovićeva.

.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17