• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

29.11.2018

09:26

TAČI U SAD DOBIO KRILA: Nema sporazuma bez recipročnog priznavanja Kosova i Srbije!

Politika

TAČI U SAD DOBIO KRILA: Nema sporazuma bez recipročnog priznavanja Kosova i Srbije!

Podeli vest

Predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači, koji se u Vašingtonu sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kazao je da se bez definisanja granica ne može postići konačni sporazum Beograda i Prištine



Tači je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da je "trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum" i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije.

On, ipak, nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz „unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići“.


- Impresioniran sam sastancima koje sam imao sa najvišim zvaničnicima. Obojica su vrlo jasno ukazali da je sada trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije i da ovaj trenutak treba maksimalno da iskoriste svi akteri na Kosovu i Srbiji pod okriljem EU i uz snažnu podršku SAD, da postignu mirni sporazum između dve nezavisne i suverene države. Dakle, ono što mogu reći jeste da SAD, predsednik Tramp, snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma - rekao je Tači.

Kako je Tači kazao "Beograd i Kosovo su u konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma."

- Ono što želim da postignem kroz ovaj sporazum jeste međusobno priznavanje Kosova i Srbije, što će otvoriti priliku za izmenu Rezolucije 1244 UN i voditi ka članstvu Kosova u UN. Ova prilika je realna, kazao je Tači i dodao da se nada da će narednih dana biti formiran pregovarački tim.
-Postoje stvari o kojima se raspravlja: nestala lica, raseljeni, imovina, SPC, infrastruktura… Ali jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje. Dakle, profesionalni timovi naše dve zemlje, uključujući i međunarodne predstavnike, predstavnike SAD, NATO-a, EU, će raditi, na tome da se definiše granična linija između država Kosova i Srbije - kazao je Tači i dodao da "uverava da neće biti etničkih granica."


Tači je kazao da "nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije."

- Naši pregovarački timovi će održati zajedničke sastanke sa delegacijom Srbije u Briselu. Postoje otvorena pitanja između naše dve države. Ali ne da je samo zahtev, već je i realno rešenje - nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije. I ponavljam još jednom, članstva Kosova u UN. Svaki drugi ili privremeni sporazum neće imati efekta - rekao je on.

- Odnosi između Kosova i Srbije su stalno komplikovani. Ponekad i napeti. Imamo poslednju situaciju koja se dogodila. Smatram da ćemo u unutrašnjem dijalogu, ali i na međunarodnom nivou, naći mogućnost da prevaziđemo ovu situaciju, uz saradnju sa SAD i EU - kazao je Tači.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Tako se ponašaju kao da njima ne može niko ništa.

voja

pre 5 godina

Amerikanci su pustili niz vodu ratobornog Haradinaja i naredili "kosovskom Gandiu" da napravi dogovor sa Beogradom.

Sokolica

pre 5 godina

Nikada nece dobiti priznanje od Srbije. Koja crna drzava Kosovo tu se pravi velika Albanija. Narod koji nema svoju istoriju, svoju kulturu, svoj jezik, svoje simbole, pa ni zastavu vec prisvajaju tude, a nazivaju sebe nezavisnim. Pa to je paradoks svih paradoksa.

banat1952

pre 5 godina

Sokolice, imaju oni svoju istoriju, oni su cobani i, izvini na izrazu, kozo*ebci sa Prokletija.

mrav

pre 5 godina

Pa moglo je sve da se resava dijalogom i bez uvodjenja tih taksi, to nije adekvatna mera.

Nada

pre 5 godina

I ranije su oni ta svoja krila demonstrirali i bukvalno i figurativno, ali ih nikuda ne odvedoše.

Sara

pre 5 godina

Taci,zamlacujes narod glupostima,bolje kupi neko stado ovaca i cuvaj! Vece bi koristi bilo od tebe!

Mane

pre 5 godina

Taci ima SAD na svojoj strani, pa moze da prica kojesta. Samo polako, nece to vecno trajati. Pravda je na nasoj, srpskoj strani.

MIKI

pre 5 godina

To da podrzi Tramp ni u ludilu. Pa Tramp ne snosi i podnosi svoje ljude oko sebe pace bas Taciju da da podrsku.

tale

pre 5 godina

Sve ovo su im omogućili Amerikanci, pa sada ne znaju kako da ih smire

tale

pre 5 godina

da li je moguće da im niko ništa ne može, ili se radi ipak samo o političkim igrama

Sara

pre 5 godina

Radiće na tome pored dve zemlje SAD, NATO, EU. A zašto NE Rusija i Kina? Bez njih nema smisla jer su obe jake i važne na medjunarodnoj sceni, a Kina je po svojoj ekonomiji trenutno najjača ekonomija sveta.

helena

pre 5 godina

U kakvoj zabludi Tači živi, Srbija se nikada neće odreći svoje teritorije.

Kosovka devojka

pre 5 godina

Logicno kad Taci ne bi "malo" izvrtao stvari...jasno bi shvatili da treba naci mirno I sporazumno resenje uz kompromis u kojem obe strane dobijaju....bas kao sto predsesnik Vicic I govori svo ovo vreme

lena

pre 5 godina

Otišao po instrukcije kako još zagorčati Srbiji i Srbima.

Dejan

pre 5 godina

Jedan dan pisete kako Taci hoce dogovor i da je uplasen. Sad pisete da je dobio krila. Ajde dogovorite se, neka Vucicevic pozove Tacija i neka ga pita sta mu je.

Teodora93

pre 5 godina

Strasno je videti da su Albanci spremni na rat samo da bi isterali svoje,narocito u danasnje vreme.A SAD-u i takvima slicnima njima scaka cast koliko su nehumani

pera

pre 5 godina

Samo se ti nadaj Kosovo je srpsko,nema nista od priznanja.

Davor

pre 5 godina

Tači samo ume da prima američka naređenja, da je imalo pametan razmislio bi da se situacija reši mirnim putem.

Maksim

pre 5 godina

Beograd i Priština se mogu samo spojiti u jedno, u suprotnom Kosovo ostaje samo lažna država!

sumadinac neprskani

pre 5 godina

pa sto da ne moze mu se ima potpisan briselski sporazum i onu drugu stranu koja je ispunila dobar deo obaveza iz sporazuma a njega sada nista vise nemoze da natera da ispunjava svoje . tako bi se ponasao svako jo ima samo jednu vijugu u mozgu vise od kokoske . pravo je pitanje ko je to sa nase strane napravio takvu katastrofalnu gresku i ispunjavao svoje obaveze ?

Mile lala

pre 5 godina

Резолуција 1244 је зскон. КиМ у сасатаву Србије и то разделити га у неколико делова који би чинили покрајину са изузетно малим бројем надлежности (ниво општина). Затворити на дугу робију све припаднике ућк.

mila

pre 5 godina

Nikada nece dobiti priznanje od Srbije. Koja crna drzava Kosovo tu se pravi velika Albanija.

mara

pre 5 godina

Nikada necete dobiti priznanje od Srbije. Kosovo je uvek bilo nase i tako ce i ostati.

Milov zJovanovic

pre 5 godina

Nikada nece dobiti priznanje od Srbije.

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30