• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.08.2019

15:14

POPOVIĆ SA AMBASADORKOM ČEN BO PRED KONFERENCIJU O INOVACIJAMA: Šansa za jače povezivanje s Kinom!

Politika

POPOVIĆ SA AMBASADORKOM ČEN BO PRED KONFERENCIJU O INOVACIJAMA: Šansa za jače povezivanje s Kinom!

Podeli vest

Četvrta ministarska konferencija o inovacijama u okviru mehanizma saradnje Kina-CIEZ, koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Beogradu, biće prilika da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, ocenjeno je na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadorke Kine Čen Bo


To je, takođe, prilika da se unapredi saradnja između srpskih i kineskih inovacionih kompanija koja će u budućnosti doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji.

Popović je ukazao da ova konferencija ima najviši politički i ekonomski značaj za Srbiju, te da ona predstavlja šansu da Srbija potvrdi svoju poziciju jednog od najvažnijih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative ”Pojas i put”. 

- Očekuje se učešće 17 ministara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali za nas posebnu važnost ima dolazak kineskog ministra nauke i tehnologije, Vang Džganga, jer je to prvi put da jedan kineski zvaničnik tog ranga otvara konferenciju o inovacijama u formatu 17+1 - naveo je Popović. 


On je istakao da to pokazuje da Kina pridaje visok značaj saradnji sa Srbijom u oblasti inovacija. 

- Očekujemo učešće više od 300 kompanija iz Kine, Srbije i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koje će u Beogradu predstaviti svoje inovacione ideje i tehnologije - rekao je Popović.

Foto: TANJUG/ KABINET MINISTRA ZA INOVACIJE I TEHNOLOSKI RAZVOJ/ KANCELARIJA ZA SARADNJU S MEDIJIMA


On je najavio da će na konferenciji posebna pažnja biti usmerena na promociju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu, čiji će budući izgled i potencijali biti predstavljeni uz pomoć najsavremenijih digitalnih tehnologija, kakve do sada nisu viđene u Srbiji. 

- Zahvaljujući zajedničkoj viziji razvoja koju dele predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine, Si Ðinping, Beograd će dobiti industrijski i visokotehnološki park, koji će, kada bude izgrađen, biti centar najmodernijih tehnologija i naučnog i inovacionog znanja u ovom delu Evrope - naglasio je Popović. 

Ambasadorka je zahvalila ministru Popoviću na visokom značaju koji Vlada Republike Srbije pridaje razvoju bilateralne saradnje sa Kinom u oblasti inovacija. 

Ona je istakla da je predstojeća Četvrta ministarska konferencija o inovacijama, koju zajednički organizuju Kina i Srbija, događaj od visoke važnosti za kinesku stranu i tom prilikom izrazila uverenje da će na konferenciji biti doneti politički zaključci, i stvorena nova poslovna partnerstva, koja će dodatno učvrstiti odnose između Kine i Srbije, ali i ostalih zemalja koje učestvuju u mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, u oblasti inovacija, navodi se u saopštenju Ministarstva.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17