• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.09.2019

11:27

POPOVIĆ I VANG o primeni digitalizacije u zaštiti kulture

Politika

POPOVIĆ I VANG o primeni digitalizacije u zaštiti kulture

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović razgovarao je danas u Beogradu s direktorom muzeja Zabranjeni grad u Pekingu Vangom Sjudongom o saradnji srpskih i kineskih institucija na polju primene digitalizacije u zaštiti kulturnog nasleđa dve zemlje

Popović je poručio da dve zemlje "neguju čelično prijateljstvo" i da je Srbija najveći partner Kine u Evropi, a da je saradnja s muzejom Zabranjeni grad uspostavljena tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini ove godine.

- Čelično prijateljstvo koje su ostvarili naša dva predsednika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Dinping, i koje ostvaruju naše države i naši narodi, osnova su za buduću saradnju svih naših i naučnih i kulturnih radnika, građana i kompanija - rekao je Popović.

Popović je nakon sastanka s Vangom rekao da poseta kineske delegacije i direktora muzeja Zabranjeni grad Srbiji dolazi u godini kada ona obeležava osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, i istakao da će kao rezultat dobrih odnosa dve države, srpski stručnjaci u narednim godinama dobiti priliku da rade u Zabranjenom gradu.

- Kina je jedan od dva najveća prijatelja Srbije, a siguran sam da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi. Posle ove posete, uslediće i saradnja naših stručnjaka koji se bave zaštitom kulturnih dobara i vrednosti, ali takođe i svih onih koji se bave najnovijim tehnologijama, inovacijama i digitalizacijom u zaštiti kulturnih dobara - rekao je Popović.

Zabranjeni grad u Pekingu je najveći muzej u svetu, a direktor Vang, kako je rekao Popović, svoje veliko iskustvo u zaštiti kulturnih dobara to znanje sada primenjuje u njegovoj zaštiti.

- U Srbiji će se upoznati sa onim šta naša država radi u zaštiti kulturnog nasleđa a pogotovo sa time kako Srbija koristi inovacije i digitalizuje kulturno nasleđe - rekao je ministar.

Direktor muzeja Zabranjeni grad Vang Sjudong istakao je da je Srbija mesto koje Kinezi rado posećuju i naveo da će u naredna tri dana u našoj zemlji obići Narodni muzej i nekoliko manastira kako bi se upoznao na koji način srpski stručnjaci upravljaju i štite kulturnu baštinu.

Vang je podsetio na istoriju Zabranjenog grada i poručio da će se u Kini naredne godine organizovati niz naučnih konferencija povodom 600 godina od njegove izgradnje, a sledeće godine se navršava 95 godina od kako je dobio status Muzeja.

- Sledeće godine ćemo organizovati niz naučnih konferencija na kojima ćemo izneti svoja iskustva iz oblasti zaštite kulturne baštine. Spremni smo da sa našim kolegama iz Srbije delimo svoja iskustva iz ove oblasti ali još više želimo da učimo od svih zemalja u oblasti zaštite svetske kulturne baštine - rekao je Vang.

On je podsetio da je ovo njegova prva poseta Srbiji i naglasio važnost Inicijative "Jedan pojas, jedan put" za dobre odnose dve države.

Vang je takođe izrazio očekivanja da će ministar Popović zajedno s brojnom delegacijom iz Srbije naredne godine posetiti Zabranjeni grad i druga mesta svetske kulturne baštine u Kini kako bi se podstakli dobri odnosi dve zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17