• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

31.10.2019

15:09

POPOVIĆ: Srpski inženjeri među pet najboljih na svetu!

Politika

POPOVIĆ: Srpski inženjeri među pet najboljih na svetu!

Podeli vest

Inženjeri Srbije prepoznati su i svrstani među pet najboljih u svetu, poručio je danas ministar za inovacije i tehnološkog razvoja Nenad Popović otvarajući konferenciju "InoVračarMitap", posvećenu uspešnim preduzetničkim startap pričama

 

- Naši stručnjaci su prema podacima svetske organizacije za istraživanje startap ekosistema američkog Startap Džinoma (Startup Genome) i u Silikonskoj dolini prepoznati kao jedni od najboljih u pet u svetu. Uz Tel Aviv, London, Barselonu i Helsinki spadaju u top pet inovacionih ekosistema - istakao je Popović na skupu koji je organizovala Kancelarija za inovacije i tehnološki razvoj opštine Vračar.

Ta kancelarija je i formirana na Vračaru, jer se upravo tu nalazi najveći broj programera, najboljih matematičara i inžinjera, objašnjavaju učesnici panela.

- Vračar je jedna od najrazvijenih opština u Beogradu, zahvaljujući izvanrednim kompanijama koje su ovde. Između ostalog, ispred drugih gradskih opština je i zbog ovog projekta. U pitanju je odličan potez rukovodstva - dodaje Popović.

Kako je naveo, Srbija nema naftu, ili gas, ali ima najbolje inženjere južno od Beča, a inženjersko znanje jedan je od glavnih resursa koji Srbija ima, pa je potrebno da takvo znanje unapređuje i razvija.

Kako je rekao, statistika pokazuje da najrazvijenije zemlje u svetu teže da više od polovine studenta koji upisuju fakultete, upišu tehničke nauke, što je važno u digitalnoj industriji.

Popović je izrazio uverenje da će skupovi poput današnjeg biti podsticaj za sadašnje i buduće preduzetnike, inovatore i sve one koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama, da kroz iskustva svojih kolega koji su bili kreativni, uporni i hrabri da pokrenu sopstveni biznis, pronađu ideje i dobiju inspiraciju za svoje buduće projekte.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da je Kancelarija za inovacije i tehnološki razvoj značajna za dalje organizovanje mit-ap i start-ap projekata.

Kako je rekao, male i srednje kompanije u Srbiji su u poslednjih pet godina zaposlile značajan broj ljudi.

- Svi oni koji su na čelu tih malih preduzeća predstavljaju ključ i oni su ti koji treba da nam daju upute kako da se ekonomski razvijamo - istakao je Nedeljković.

Foto: mbpi.gov.rs

Svoje iskustva preneli su i vlasnici uspešnih start-apova.

Među njima i Stefanija Vukić, koja je pokrenula start-ap "Shtreber", namenjen deci da bi lakše savladavali gradivo i brže i lakše učila.

- Tri godine radimo intezivno na ovom projektu i sada podaci pokazuju da čak 50 odsto dece sa teritorije Srbije uči preko ove platforme - rekla je Vukić.

Vuk Konstantin Savićević pionir je "Tino space", odnosno prvog "čat bota" u Srbiji, a u pitanju je proizvod koji je orjentisan ka digitalnim komunikacijama koristeći čat aplikacije i tako praveći veštačku komunikaciju.

Digitalna biznis kartica predstavlja digitalizovanu verziju starih vizit kartica i iza ovog startapa stoji Ivan Đorđević.

- Kako bi izbegli punjenje džepova plastičnim i papirnim vizit kartama osmilili smo digitalne biznis kartice. Sa starih smo morali prepisivati podatke u telefon, a sa ovih jednostavnim skeniranjem imate sve podatke potrebne direktno u vašem telefonu. Uz digitalnu biznis karticu delimo lakše svoje podatke, a štitimo životnu sredinu - rekao je vlasnik "One and only" startapa Ðorđecvić.

Miloš Milić, vlasnik je startapa "Everybody", 10 godina se bavi razvojem aplikacija.

- Pre nekoliko godina smo pokrenuli aplikaciju koja otkriva ko vas zove sa nepoznatog broja i sada smo vrlo zadovoljni kako se naš startap razvio - rekao je Milić.

Vlada Srbije podržava inovacije i zato je osmislila program ranog razvoja koji pomaže mladim preduzećima, a koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu.

Finansira do 80.000 evra iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i bilo kog industrijskog sektora, a rok za dostavljane prijava je 31. decembar ove godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17