• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ - B. BABIĆ

28.02.2020

21:23

RUSKI EKSPERTI O SRPSKIM VOJNIM PLANOVIMA!  Srbija posle 'PANCIRA' nabavlja 'buk' i 'tor'! Putin spreman da nam sve isporuči po najnižim cenama

Politika

RUSKI EKSPERTI O SRPSKIM VOJNIM PLANOVIMA! Srbija posle 'PANCIRA' nabavlja 'buk' i 'tor'! Putin spreman da nam sve isporuči po najnižim cenama

Podeli vest

Vojni stručnjak Igor Korotčenko ocenjuje da bi ovi protivvazdušni sistemi bili vrlo delotvorni i da bi savršeno odgovarali odbrambenim potrebama Srbije

 

Srbija bi, posle nabavke najmodernijeg raketnog sistema 'pancir S1', svoju protivvazdušnu odbranu morala dodatno da ojača kupovinom novih sistema 'buk M3', a posebno 'tora M2'!

Ovo tvrde ruski vojni eksperti, koji navode da bi zbog svojih karakteristika i 'buk' i 'tor' bili vrlo delotvorni i odgovarali bi odbrambenim potrebama Srbije.

Zaokružen PVO

Istina je, nabavkom 'buka' i 'tora' Srbija bi zaokružila svoj PVO sistem
Vlade Radulović, vojni analitičar

 

Pokazali se u Siriji

Ruski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa 'Nacionalna odbrana' i direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem, ocenio je da se 'tor M2' odlično pokazao tokom sirijske operacije, odbijajući napade bespilotnih letelica na avio-bazu Hmejmim.


- Ako govorimo o Srbiji, onda bi, pored kupovine 'pancira', bilo preporučljivo da ona izgradi svoj sistem protivvazdušne odbrane na osnovu 'buka M3", a posebno 'tora M2'. Ovi sistemi u raznim varijantama baziranja bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi geografskim, terenskim uslovima vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije - konstatovao je Korotčenko za 'Sputnjik'.

BILO JE DANA KAD NISMO MOGLI DA ZAŠTITIMO NAŠE NEBO... SA PANCIROM TI PROBLEMI SU NESTALI! Ministar Vulin objasnio: Srbija je sada mnogo jača!

 

 


Da ove preporuke nisu samo puki saveti koji stižu iz Ruske Federacije, potvrđuju i odlično obavešteni izvori Informera iz našeg odbrambenog sektora. Prema njihovim rečima, Srbija je veoma zainteresovana za nabavku 'buka M3' i 'tora M2' i u tom cilju već se pregovara sa ruskim partnerima.
- Dobro je poznato da Srbija i Rusija imaju izuzetnu vojno-tehničku saradnju poslednjih godina. Ona je rezultovala nabavkom šest 'migova 29', helikoptera 'đavoljih kočija', oklopnih vozila BRDM-2, 'pancira'... Sada je došao red i na 'buk' i 'tor', koji će znatno unaprediti našu odbrambenu moć. Prvi signali iz Moskve govore da je predsednik Vladimir Putin i te kako zainteresovan za sklapanje posla i uopšte ne krije da je spreman da nam ove protivvazdušne sisteme najnovije generacije isporuči po najnižim mogućim cenama, znatno nižim od tržišnih - objašnjava sagovornik Informera, odlično upućen u ove pregovore.

Foto: AP PHOTO

Buk


Komentarišući naša saznanja, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da bi nabavkom ovih sistema Srbija zaokružila svoj PVO sistem.
- Još 2006. sam u javnosti rekao da bi okosnicu našeg budućeg PVO sistema trebalo da čini najmanje "buk M2", jer mislim da je verzija M3 malo veći zalogaj za nas. Međutim, postoji opasnost da bismo se zbog nabavke ovih sistema našli pod udarom sankcija SAD. To treba da imamo u vidu kada razmatramo dalju nabavku oružja iz Rusije. Postoje i alternative iz Kine i Belorusije. 'Buk M2' je jači od svih naših sistema koje trenutno imamo, a to su 'neve' i 'kub'. On bi bio kompatibilan s 'kubom', pa je to još jedna prednost. Time bismo na srednjim dometima bili mirni na duži vremenski period - objašnjava Radulović i potvrđuje da se 'tor M2' pokazao izvrsnim u Siriji, ima visok nivo obaranja malogabaritnih i bespilotnih letelica.

Foto: printscreen youtube

Tor M2

Trebao bi nam S-300

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač konstatuje da Srbija ima potrebu za ovim raketnim sistemima.
- Imaju snažnu operativnu upotrebu i iskustveno su se potvrdili kao dobri sistemi. 'Buk' je napredniji sistem od ovog koji mi trenutno imamo. 'Tor' je raketno-topovski sistem. Ipak, mislim da je nama potrebniji raketni sistem za pokrivanje veće teritorije, poput S-300 ili S-400, a njihova nabavka zavisi od odluke državnog vrha - zaključuje Kovač.
 

Činjenice

BUK M3

* PVO sistem srednjeg dometa
* Izrada počela 2015, a prvi primerci proizvedeni 2016.
* Maksimalna visina pogađanja mete je od 0,015 km do 35 km.
* Daljina uništenja cilja iznosi od 2,5 km do 70 km
* Verovatnoća pogotka iznosi 99% (avioni i helikopteri)
* Verovatnoća pogotka cilja balističkih raketa je 100%
* Vreme reakcije za dejstvo na cilj oko 10 sekundi

TOR M2

* Sistem za rakete niske do srednje nadmorske visine malog dometa zemlja-vazduh
* Napravljen za presretanje aviona, krstarećih raketa i balističkih ciljeva
* Zona uništenja po daljini: od 1 do 15 km
* Po visini od 0,01 do 10 km
* Potrebna tri člana posade
* Doseg je oko 500 km
* Ima defanzivni sistem elektronskog ometanja

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
(VIDEO) NATO BESNI ZBOG PANCIRA, RUSIJA NAM NUDI I BUK M3 I TOR M2! Ovi PVO sistemi su idelani za odbranu Srbije, KAD SU UVEZANI NIŠTA IM NE MOŽE POBEĆI!
Društvo

(VIDEO) NATO BESNI ZBOG PANCIRA, RUSIJA NAM NUDI I BUK M3 I TOR M2! Ovi PVO sistemi su idelani za odbranu Srbije, KAD SU UVEZANI NIŠTA IM NE MOŽE POBEĆI!

Srbija, posle nabavke Pancira , trebalo da svoju protivvazdušnu odbranu ojača nekim sistemima "Buk M3", a posebno "Tor M2", jer se "Tor M2" pokazao kao odličan tokom sirijske operacije, odbijajući napade bespilotnih letelica terorista na avio-bazu Hmejmim. Ovi sistemi u raznim varijantama baziranja bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi uslovima geografije i teatra vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije

26.02.2020

18:06

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija