• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.05.2020

23:30

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! ŠIPTARI ĆE SAMI VRATITI PROBLEM KiM U UN, A TAMO... Amerika nema ovlašćenje, ako Priština ruši kosovski dijalog u Briselu, sve mora da se vrati tamo gde i pripada!

Politika

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! ŠIPTARI ĆE SAMI VRATITI PROBLEM KiM U UN, A TAMO... Amerika nema ovlašćenje, ako Priština ruši kosovski dijalog u Briselu, sve mora da se vrati tamo gde i pripada!

Podeli vest

Izjava Hašima Tačija da priznaje dijalog Beograda i Prištine samo ako ga vodi Amerika i da neće da učestvuje u njemu ako bude pod dirigentskom palicom evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka sugeriše da bi Priština potpuno mogla da sruši pregovore pod posredništvom EU koji su započeli odlukom Ujedinjenih nacija

Istovremeno, otkriva se i da postoji sve jače rivalstvo između Amerike i EU oko posredništva u dijalogu. Ali, za razliku od EU, Vašington nema nikakav pravni osnov da vodi pregovarački proces. Oko tog pitanja, podelili su se i lideri u Prištini pošto je smenjeni premijer Aljbin Kurti, bliži Briselu, a Tači Americi.

Priština ruši dijalog, a Amerika nema osnov da ga nastavi

Na pitanje, da li bi u slučaju totalnog fijaska briselskog dijaloga za šta se očigledno zalaže takozvani predsednik Kosova, ceo proces trebalo da se vrati u Ujedinjene nacije, odakle je i krenuo, bivši diplomata Zoran Milivojević odgovara:

- Kakav god rasplet kosovskog čvora da bude, on svakako mora biti verifikovan u skladu sa Rezolucijom 12 44 SB UN. To je činjenica. U tom smislu,  jasno je koja je sada pozicija EU, a koja Amerike. To što je na sceni njihovo rivalstvo, ne dovodi u pitanje način na koji se pitanje Kosova i Metohije može rešiti. 

 

VAŠINGTON NE PODRŽAVA VUČIĆA, METJU PALMER IZBIO I POSLEDNJI ARGUMENT PRIŠTINI, ali i srpskoj opoziciji koja bi da bojkotuje izbore!

   
Rivalstvo između Amerike i EU u funkciji je ne samo rešenja za Kosovo već se mora posmatrati i  u svetlu novih transatlantskih odnosa i sigurno je da će trajati dokle god je Trampova administracija na vlasti. Milivojević smatra da se upravo čeka formiranje nove vlade u Prištini kako bi se nastavili pregovori pod uticajem i Amerike.

- Jasno je da Nemačka podržava Kurtija, što znači da stoje iza njegovih stavova i metodologije koju on nameće. Dakle, njima odgovara ovakvo stanje kakvo je sada, dok američki zvaničnik Grenel čeka formiranje nove vlade - smatra Milivojević.

Amerika određuje sa kim se razgovara, a ne Tači

Politikolog Nedšmedin Spahiu ne misli da Tači može da bira sa kim će da pregovara i kaže da nije isključeno da dođe do susreta Grenel - Lajčak.

- Ako Amerika bude rekla Tačiju da mora da razgovara sa Lajčakom on će to  učiniti. Drugo, potuno je jasno da svi imaju isti cilj - konačno rešenje, što ih sve, ipak, svrstava na istu stranu. Isto tako, jasno je da čak i da Srbija prizna Kosovo ono neće moći da bude priznato u Ujedinjenim nacijama ako se tome suprotstavi Rusija - ističe on.    

Logično je da UN preuzme pregovore

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Marko Marković nije iznenađen Tačijevom izjavom jer podseća da je Amerika glavni pokrovitelj kosovske nezavisnosti.

(VIDEO) IZA LEĐA SRBIJE SE NEĆE REŠAVATI "KOSOVO", RUSIJA JE TU DA TO SPREČI: Aleksandar Bocan-Harčenko zaledio ONE koji ne žele dobro našoj zemlji!

Po njegovom mišljenju Tačijevo insistiranje na Americi kao glavnom pregovaraču, nije tek tako, i može da znači da je on napravio već neke konsultacije.

Foto: Reuters/AP fotomontaža

- Ako on odbije EU kao glavnog pregovarača logično je, a to se i nameće,  da bi pregovore trebalo nastaviti tako što će se oni vratiti u Ujedinjene nacije. Jer, to je jedino pravo i legitimno mesto za vođenje ovakvih pregovora - mišljenja je naš sagovornik.

Tači je rekao da će se kao predsednik odazvati pozivima na samit koje bi vodili Merkelova i Makron, ali da nema volje da učestvuje u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak, dodajući da "ima potpuno poverenje u američko rukovođenje", koje će, po njemu, "uspešno zaključiti dijalog".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) IZA LEĐA SRBIJE SE NEĆE REŠAVATI "KOSOVO", RUSIJA JE TU DA TO SPREČI! Aleksandar Bocan-Harčenko zaledio sve koji ne žele dobro našoj zemlji!
Politika

(VIDEO) IZA LEĐA SRBIJE SE NEĆE REŠAVATI "KOSOVO", RUSIJA JE TU DA TO SPREČI! Aleksandar Bocan-Harčenko zaledio sve koji ne žele dobro našoj zemlji!

Nemoguće je nametanje rešenja kosovskog pitanja spolja a svako takvo rešenje ne može da bude trajno. Uopšte ne mislimo da je moguć nekiugovor sa nekim međunarodnim faktorima i drugim zemljama iza leđa Srbije. Za nas je najvažniji stav Beograda i potpuni i otvoreni dijalog sa Beogradom koji je ključni faktor u celoj ovoj priči.

27.05.2020

19:46

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59