• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.07.2020

15:45

PRISUSTVO MILOŠEVIĆA NA PROSLAVI "OLUJE" NEPRIHVATLJIVO! Linta: To je pljuvanje u lice proteranim i ubijenim Srbima!

Politika

PRISUSTVO MILOŠEVIĆA NA PROSLAVI "OLUJE" NEPRIHVATLJIVO! Linta: To je pljuvanje u lice proteranim i ubijenim Srbima!

Podeli vest

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Saveza Srba u regionu Miodrag Linta smatra da je neprihvtiljva najava da će potpredsednik hrvatske Vlade iz redova Srba Boris Milošević otići u Knin na proslavu "Oluja", koja je, ističe, bila zločinačka akcija

- Apsolutno je neprihvatljivo da Boris Milošević 5. avgusta bude u Kninu gde najviši hrvatski zvaničnici zajedno sa predstavnicima Katoličke crkve, veterana i drugih Hrvata, svake godine slave etničko čišćenje i stradanje krajiških Srba - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da bi Milošević morao da zna će odlaskom u Knin na proslavu "Oluje" izazvati veliko ogorčenje i nezadovoljstvo, posebno proteranih Srba, ali i čitavog srpskog naroda.

Zato ga Linta poziva da, kako kaže, ne prelazi crvenu liniju svojim učešćem na proslavi "Oluje" i da "ne pljuje u lice" proteranim i ubijenim Srbima i članovima njihovih porodica.

Navode Miloševića da će njegov odlazak u Knin poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, Linta vidi kao "veliku laž", zato što, dodaje, za proterane Srbe, povratnike i porodice nestalih "Oluja" i dalje traje, jer nisu ostvarili imovinska i druga prava, nisu pronašli i sahranili svoje najmilije, nisu kažnjeni nalogodavnci i izvršioci zločina...

Linta dodaje i da za vreme prve Plenkovićeve vlade, u prethodne četiri godine, nije rešen nijedan problem proteranih Srba, a povećan je broj fizičkih napada na srpske povratnike i njihovu imovinu i raširen govor mržnje, a da niko nije kažnjen.

Podsetio je i da je Sabor doneo odluku da ponovo bude pokrovitelj ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, a vlada je, dodaje, faktički legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i "redovno finansira Tompsonove koncerte".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JOVAN GRKINIĆ

pre 3 godine

Jedno je otići na odavanje pijeteta nevinim žrtvama bilo gdje pa tako i u Grubore, a posve drugo na proslavu obljetnice VR akcije koja je dovela do egzodusa čitavog naroda iz njihovih vjekovnih domova i ratnih zločina i genocida kakav je počinjen u Gruborima, Varivodama …. Naime, svaka žrtva zaslužuje pijetet i tu, u pravilu, nema nimalo moralne dvojbe niti posebnog moralnog iskušenja za onog koji iskazuje pijetet odnosno sućut. Međutim, prisustvovati obilježavanju VR akcije koja je dovela do egzodusa tvog vlastitog naroda iz njihovih domova i ratnih zločina i genocida prema pripadnicima tvog naroda zahtjeva posebnu moralnu pripremu i razriješenje moralne dileme oko toga, usprkos činjenici da se to čini radi ostvarenja pomirbe srpskog i hrvatskog naroda i da to prisustvo kao takvo može biti doista povijesni čin kojim se takvi odnosi unapređuju …. Utoliko skidam kapu i klanjam se žrtvi Borisa Miloševića koju čini za svoj narod jer smatram da je njegova žrtva doista povijesna i prevelika, jer ja osobno nikad to ne bih bio u stanju napraviti i nositi se, pri tom, sa ogromnom količinom samoprezira sa kojom dalje ne bih mogao živjeti…. - Za sve Srbe, a posebno one koji su u Hrvatskoj ili iz Hrvatske, "Oluja" je teška i bolna tema. To je istorijski gubitak, koji je za razliku od nekih drugih teških stradanja, u ovom slučaju, kada je po sredi srpska polulacija - nenadoknadiv. Mi smo nakon 25 godina od rata, svesni svega ovoga, možda više nego bilo ko drugi, jer nosimo sve terete hrvatsko srpskih sukobljavanja u 20. veku i sva su se prelomili preko naših leđa. I uprkos svim iskušenjima, odlučili smo da na najtežem mestu pokušamo da vidimo može li se izaći iz rovova, koji su u ratovima iskopani, a i dalje stoje otkopani. I da pritom učinimo sve da taj gest bude takav da nanese što je moguće manje prisećanja na patnje, a da bude glas koji će priznati patnje sa one strane, sa koje do sada nije dolazilo. - Iz tog razloga želimo reći, da Boris ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo reči žaljenja. Da mesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsednik Vlade Tomislav Medved i predsednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode - priča nam Pupovac.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17