• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2020

09:58

VERUJEM U SNAŽNIJU VOJSKU SRBIJE I VAS! Vučić uručio odlikovanja pripadnicima VS!

Politika

VERUJEM U SNAŽNIJU VOJSKU SRBIJE I VAS! Vučić uručio odlikovanja pripadnicima VS!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja pripadnicima Vojske Srbije, koje je ukazom od 10. decembra odlikovao za hrabrost i lično herojstvo, te za izuzetne zasluge i rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije

Predsednik je srebrnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva uručio potpukovnicima Vojske Srbije Bošku Šerbedžiji i Zoranu Erkiću.

 

 


Za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije, srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su pukovnici VS Goran Momčilović i Nebojša Nikolić, kao i kapetan bojnog broda Stanko Šušljik.

Predsednik je odlikovanja dodelio i potpukovnicima srpske armije Mileti Bugarinoviću, Veljku Vlahoviću, Radovanu Damnjanoviću, Goranu Ikoniću, Valerijanu Kardošu, te Darku Ljutiću.

Odlikovanja su primili i potpukovnici Nenad Miletić, Ljubomir Obradović, Vladan Petronijević, Jovan Rsovac, Dejan Štošić, Filip Filipović.

Na svečanosti u Predsedništvu Srbije, Vučić je odlikovanja uručio i majorima VS Ivanu Krstiću, Srđanu Nikoliću, Aleksandru Petroviću i Zoranu Raduloviću, te kapetanu Goranu Novakoviću.

 

 

Foto: Tanjug

Odlikovanja najboljima

Za zasluge i rezultate odlikovani su i zastavnici VS Saša Arsić, Miloš Krstić, Siniša Milosavljević, Goran Nikolić, Slaviša Pećić, Dragan Stevanović, Darko Cvetanović.

Vučić je odlikovanja dodelio i starije vodniku prve klase Dejanu Stefanoviću, te vojnim službenicima Sašku Stević i Miroslavu Milenkoviću, i vojnim nameštenicima Draganu Jovanoviću i Petku Stošiću.

Obraćajući se laureatima, predsednik Srbije je istakao da medalja ostaje njima i njihovim porodicimana na ponos, da su činili dobra dela, radili velike stvari u vreme kada nije bilo lako, a svim pripadnicima vojske obećao dalje poboljšanje materijalnog i životnog standarda.

- U ovakvim prilikama čovek i ne zna šta da kaže... Imam dve poruke za vas. Jedna je da kakvu god medalju, odlikovanje, da dobijete - za vas to predstavlja veliku cast, ali i posebnu obavezu. Niste više neko ko je samo pripadnik vojske, neko koga je država izabrala da obavlja najvažniji posao da čuva i da joj služi, već neko ko ima obavezu više, ko god tu medalju nosi gde god da se nalazi. U kafani, pozorištu na svakom mestu, uvek morate da budete najgodgovorniji, najozbiljniji i najmarljiviji - poručio je on.

Foto: Tanjug

Odlikovanja najboljima

Kako je istkao, nema države bez vojske, kao ni vojske bez protivvazdušne odbrane i vazduhoplostva.

- U to smo mogli da se uverimo, kada su nam oni najviše stradali, dajući sebe bez dovoljno državne podrške da imaju snažan sistem suprostavljanja potencijalnom agresoru. Država mora da jača, da možete da obavljate vaše zadatke, a vaš zadatak je da zastupate interese svoje zemlje, da budete primer svima, da se borite za nju - naglasio je on.

Vučić je kazao da zna da pozicija vojske i vojnika nije idealna.

- Trudili smo se kroz teške uslove da polako podižemo standard vojnika i interoperabilne mogućnosti, odnosno borbenu gotovost vojske, da kupimo avione, helikoptere, a kupovaćemo ih još. Ono što je najvažnije jeste, međutim, da popravimo vaš materijalni status i životni standard. Najpre od vojnika pa podoficira, oficira i viših oficira - najavio je on.



Izrazio je zahvalnost što su predanošću, trudom i radom pokazali kako odgovorni ljudi mogu da naprave razliku.

- Želim kod vas da vidim dodatnu veru i želju da zajednički menjamo našu armiju, doprinosimo zajendički njenoj snazi. Druga stvar za koju vas molim, a nisam siguran kakva i koliko teška vremena nam predstoje. Kao što vidite na Srbiju i naš narod neki gledaju kao remetilački faktor. Valjda samo kada smo suviše slabi možemo biti dobri. Ne želimo da budemo slabi, čuvaćemo mir, ali morate da vodite računa u svakom trenutku da budete spremni da ne daj Bože zaštitite zemlju od potencijalnog agresora - podvukao je predsednik.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

On je kazao da ovo odlikovanje bude podstrek za njihov dalji rad, da bi uz još više energije pružili dodatni doprinos očuvanju Srbije i unjenom brzanom napretku.

- Verujem u snažniju Vojsku Srbije i vas - poručio im je predsednik Vučić.

Predsednik je odlikovanja dodelio uz poštovanje svih epidemioloških mera, zbog čega je i ceremonija dodele priznanja podeljena u više delova.

Dodeli odlikovanja prisustvuju ministar odbrane Nebojsa Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović te komandant RV i PVO general major Duško Zarković.

Inače, Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije danas obeležavaju svoj dan - 24. decembar, u sećanje na taj dan 1912. godine, kada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i medu prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima (tokom opsade Skadra 1913. godine).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivana

pre 3 godine

Svim odlikovanim pripadnicima Vojske Republike Srbije čestitam na herojstvu i zasluženom, najvišem državnom priznanju.

Olja

pre 3 godine

Čestitam svim odlikovanim pripadnicima naše vojske. Hvala vam što čuvate bezbednost svoje zemlje i svog naroda.

Nikolina

pre 3 godine

Moja licna cestitka nasim hrabrim vojnicima koji su tu svakdnevno da nas stite, oni su nas ponos i dika uz njih smo sigurni i mirno spavamo.

Danijela

pre 3 godine

Zahvaljujući ulaganjima države, naša vojska danas ima izgled kakav zaslužuje.

Ilija Vranic

pre 3 godine

Tradicionalne vrednosti se nikada ne zapostavljaju, sve cestitke !

Milan

pre 3 godine

Vojska Srbije je naš stub i snaga, vidno ojačanu spremni su u svakom trenutku odbraniti otadžbinu.

Toka

pre 3 godine

Bez snažne i dobro organizovane vojske nema ni apsolutne bezbednosti

Maja

pre 3 godine

Nikad se u vojsku nije vise ulagalo.. Jaka vojska je i stabilna drzava.

Borko

pre 3 godine

Danas je poseban dan za nas koji smo pripadnici RV i PVO. Cestitam mojim ratnim drugovima i radnim kolegama dan RV i PVO

Vlajko77

pre 3 godine

Cestitam svima koji su dobili zasluzena odlikovanja !

Miki

pre 3 godine

Nasa vojska je sada snaznija, modernizovanija, opremljenija,spremnija. Svi vojnici su na borbenoj liniji i svakako zasluzuju postovanje drzave.

Kole

pre 3 godine

Država mora da jača, da možete da obavljate vaše zadatke, a vaš zadatak je da zastupate interese svoje zemlje, da budete primer svima, da se borite za nju -

Dedin

pre 3 godine

Sve cestitke na odlikovanjima, stvarno ste zasluzili.

Jelena

pre 3 godine

Odbrambeni sistem u Srbiji na visokom je nivou i u rangu sa evropskim, sto cini nasu zemlju sigurnom, stabilnom i spremnom da se suoci sa raznim izazovima koji se pred nju stavljaju, sto nas cini ponosnim gradjanima ove otadzbine!

Ana

pre 3 godine

Snažna i opremljena vojska je garant uspešne države!

Jana

pre 3 godine

Snažna vojska znači jaka i Srbija. Ponosni smo na vas.

Marija

pre 3 godine

Cestitam svima koji su odlikovani,zasuzeno.Cestitam i ostalim pripadnicima VS na dosadasnjem trudu i radu jer i oni nisu nista manje vazni i oni su tu da nas brane i stite.

Natasa

pre 3 godine

Vazduhoplovstvo Srbije je danas zahvaljujući odgovornoj politici države,ojačano modernom i kvalitetnom opremom, spremno za rad i u najzahtevnijim uslovima, a sva buduća ulaganja će dodatno unaprediti položaj njegovih pripadnika! Želim im srećan Dan kada obeležavamo njihovu snagu!

Marija

pre 3 godine

Snažna vojska temelj je odbrane svake države.

Lela

pre 3 godine

Puno podrske za nasu vojsku, cuvare mira i bezbednosti!

Ana

pre 3 godine

Čestitamo im, svakako su zaslužili dobijena odlikovanja.

Jeca

pre 3 godine

Lep gest i velika cast i postovanje. Sve cestitke odlikovanim pripadnicima Ministarstva odbrane

Marija

pre 3 godine

Vojska Srbije je nas ponos.Cestitke za sve odlikovane.

Sofija

pre 3 godine

Србија је поносна на своју војску која је увек показла снагу када је било најтеже .Честике одликованима

Saša

pre 3 godine

Dodela odlikovanja znak je brige države za pripadnike vojske, njihov rad i trud.

Steva

pre 3 godine

Srbija je bezbedna i u sigurnim rukama zahvaljujući našim hrabrim i spretnim vojnicima. Za jednu državu je najbitnije da ima dobru vojsku, mi slobodno možemo da se pohvalimo time. Čestitam vam ovaj veliki i poseban dan!

Lena

pre 3 godine

Srpska vojska znacajno je ojacala poslednjih nekoliko godina i spremna je da odgovori na svaku nepredvidjenu okolnost i time zastiti svoje gradjane u bilo kom trenutku! Odgovornost i ozbiljnost glavne su osobine nasih heroja u odbrambenom sistemu Srbije!

Tanja

pre 3 godine

Nema jake Srbije bez dobro opremljene i modernizovane vojske, kako opremom tako i ljudstvom.

Bojan

pre 3 godine

Srbija danas ima jaku vojsku na koju su ponosni svi gradjani, sve čestitke na odlikovanju.

kiki

pre 3 godine

Uvek se znalo da nasa vojska cuva nasu sigurnost i buducnost.

Bojana

pre 3 godine

Zasluzili su odlikovanja jer nam garantuju bezbednost i sigurnost kako gradjana tako i drzave.

Aca Mrkic

pre 3 godine

Vojska srbije se vraca na stari sjaj koja je sijalai sa neba stitila nasu zemlju Srbiju

Slobodan

pre 3 godine

Naša vojska je uvek bila uz narod zato pozdravljam svaki orden , svako odlikovanje koje je uručeno pripadnicima Vojske Srbije.

Princip

pre 3 godine

VS znatno napreduje i razvija svoje sposobnosti što je od velikog značaja za čitav region. Samo jaka Srbija može biti garant mira na osetljivom Balkanu i u našem regionu.

Jana

pre 3 godine

Ulaganjem u vojsku ulazemo u bezbednu buducnost nase dece.

Tihomir

pre 3 godine

Данас је Ваш празник. Свих Вас који сте кроз историју бранили наше небо, нашу Србију.

Max

pre 3 godine

Čestitke svim pripadnicima VS koji su dobili odlikovanja od Predsednika

Sladja

pre 3 godine

Svaka čast, odlikovanja su uručena u prave ruke. Imamo jaku i sigurnu vojsku i svako da treba i dalje ulagati u njih, neko ko nas štiti i brabi zaslužuje to.

Ivana

pre 3 godine

Bez jake VS nema jake države. Hvala predsedniku koji je zaista nagradio ljude koji su radili u Kovid bolnicima i pomagali lekarima.

Bojana

pre 3 godine

Ponovo se ceni naš vojnik i vojska,ništa to ne bi uspelo da je država iz godine u godinu ne čini jačom.Cuvarima našeg mira neka ove medalje služe na ponos.Cast je biti medju najboljima,a to su postigli izuzetnim zalaganjem za bezbednost!

Tole

pre 3 godine

Svaka cast vazduhoplovci. Neka Vam je uvek nebo naklonjeno.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27