• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

08.02.2021

11:09

SELAKOVIĆ: Država će raditi na vraćanju kulturnog blaga u Srbiju koje je tokom ratova izneto iz zemlje!

Politika

SELAKOVIĆ: Država će raditi na vraćanju kulturnog blaga u Srbiju koje je tokom ratova izneto iz zemlje!

Podeli vest

Država će ubuduće raditi organizovano na vraćanju kulturnog blaga u Srbiju, koje je u burnom vremenu tokom ratova izneto iz zemlje, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

On je za TV Hepi rekao da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za kulturu i informisanje.

- Protokol i saradnji dva ministarstva će definisati mnoga pitanja koja su od značaja, a to su kulturna diplomatija, pitanje kulturno-informativnih centara i imenovanje ljudi koji će ih voditi, programa koji će se tamo odvijati - rekao je Selaković.

Kako je naveo, jedna od aktivnosti biće organizovano prikupljanje i vraćanje u Srbiju našeg kulturnog blaga, koje se tokom rata našlo van granica zemlje u privatnim kolekcijama.

- Cilj je da pokušamo da to blago, koje je opstalo i koje je sačuvano možda zato što je bilo van naših granica, da ga polako vraćamo - rekao je Selaković.

Foto: Tanjug

Nikola Selaković

Govoreći o vraćanju portreta Čedomilja Mijatovića u vlasništvo Srbije, on je pohvalio aktivnost ambasade u Londonu i ambasadorke Aleksandre Joksimović koja je dala lični doprinos u vraćanju portreta.

Inače, Mijatović je bio među prvih 16 akademika, utemeljivač Narodne banke, u tri mandata ambasador u Velikoj Britaniji, i ostavio je neizbrisiv trag u odnosima dva naroda.

- Portret je pripadao njegovoj ćerki. Živela je teško i portret ostavila anglikanskom pastoru koja je brinuo o njoj. Ta je slika vraćena u našu ambasadu - naveo je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!
Tenis

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!

Trenutno drugi teniser sveta, Janik Siner odlučio je da se zbog povrede kuka povuče sa ATP Mastersa u Madridu, a posle ovog poteza je sigurno da će Novak Đoković i posle rima biti na prvoj poziciji ATP liste.

01.05.2024

21:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija